Top 10: Care sunt cele mai verzi oraşe din lume
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.12.2021

Top 10: Care sunt cele mai verzi oraşe din lume

GALERIE
charlotte sua
  • charlotte sua
- +

Oraşele Charlotte (SUA), Durban (Africa de Sud) şi Vilnius (Lituania) se clasează pe primele locuri într-un top al celor mai verzi localităţi ale lumii, în timp ce printre capitalele europene, Atena, Bruxelles şi Budapesta au înregistrat unele dintre cele mai mari rate de mortalitate corelate cu lipsa de spaţiu verde, arată datele centralizate în Indexul Spaţiului Verde Urban Husqvarna (HUGSI) 2021, publicat miercuri.

Conform raportului “Cât de verzi sunt oraşele lumii?”, în 2020, milioane de oameni, afectaţi de pandemie şi de restricţiile de circulaţie impuse, au înţeles importanţa spaţiului verde urban.

Cercetări publicate recent în Lancet Planetary Health (Barboza şi colaboratorii) relevă faptul că un număr mare de decese premature în oraşele europene ar putea fi prevenite prin creşterea expunerii la spaţiul verde. În acest sens, printre capitalele europene, Atena, Bruxelles, Budapesta, Copenhaga şi Riga au înregistrat unele dintre cele mai mari rate de mortalitate corelate cu lipsa de spaţiu verde.

Pe acest fond, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca fiecare om să aibă acces la cel puţin 0,5 hectare de spaţiu verde în proximitatea a 300 de metri de locuinţă.

Datele HUGSI indică, în medie, cu 0,08% mai puţină vegetaţie în spaţiul verde urban la nivelul anului trecut în comparaţie cu 2019.

Oraşul Charlotte, din Carolina de Nord (SUA) „şi-a stabilit un obiectiv ambiţios de a avea o acoperire arboricolă urbană de 50% până în 2050. Este vizibil deja că părţile populate ale oraşului au o acoperire cu copaci de 56%”, se arată în raport.

În top 10 al celor mai verzi oraşe ale lumii se mai regăsesc: Cracovia (Polonia), Dortmund (Germania), Stuttgart (Germania), Austin (SUA), Wroclaw (Polonia), Hamburg (Germania) şi Wuerzburg (Germania).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Dan CONSTANTIN

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Şi totuşi nimeni nu a plătit! A rămas în urmă un munte de datorii, mare parte în dreptul statului, ceea ce ne face să credem că până la urmă această obligaţie va fi pusă în spinarea tuturor cetăţenilor, deci pierderea va fi socializată.

Filmuletul zilei

opinii

Vodă Koba cel cumplit

Alexandru CĂLINESCU

Vodă Koba cel cumplit

Dacă naziştii de frunte au fost judecaţi şi condamnaţi, dacă şi astăzi un fost paznic de lagăr ajunge, la 90 de ani, în faţa tribunalului, nici un lider sovietic şi nici un călău kaghebist n-a fost în situaţia de a răspunde pentru faptele lui. Iată de ce, în lipsa unui proces al comunismului, o carte precum cea a lui Martin Amis este salutară.

Politehnica lui Kogălniceanu

Neculai SEGHEDIN

Politehnica lui Kogălniceanu

Cine a citit jurnalul american al lui Grigore T. Popa (volum editat de dr. Richard Constantinescu), poate întâlni, spre sfârşitul cărţii, coperta numărului 3 din anul 1936 al Însemnărilor ieşene, unde marele profesor anatomist era coleg de redacţie cu Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Pe acea copertă se poate vedea şi cuprinsul numărului cu pricina, în care este menţionat şi articolul O Politehnică la Iaşi, în 1850 de Ioan Andriescu-Cale. 

Ultima dorinţă a unui general

dr. Eugen TÂRCOVEANU

Ultima dorinţă a unui general

Unchiul Nelu, pe numele său Ion Gavriloiu, s-a născut la 8 octombrie 1921, în satul Trestieni, comuna Pârscov (unde s-a născut şi Vasile Voiculescu pe care l-a cunoscut), din judeţul Buzău. A fost fiul Anei şi al lui Constantin Gavriloiu, preot înzestrat cu mare har duhovnicesc, cu dragoste de oameni şi de adevăr.

pulspulspuls

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Acuma, că a trecut ziua naţională, adică 24 de ore în care, trebuie să recunoaştem, tot românul trebuie să adopte poziţia sfinxului, ei bine, acuma, că a trecut, putem să relaxăm muşchii faciali şi să medităm puţin la problemele importante ale urbei noastre. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.