Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

TOP 14 cele mai teribile experimente mortale din toate timpurile

GALERIE
experimente, medicale, mortale
  • experimente, medicale, mortale
- +

Dincolo de importanța modului individului de a se raporta la noţiunile de sacru şi profan, la lumea reală şi cea spirituală, moartea a îmbrăcat de-a lungul istoriei episoade pe care omenirea trebuie sa nu le mai repete. Vă prezentăm câteva secvenţe din istorie când moartea a fost pusă, voluntar, inconştient sau siluit, în numele ştiinţei.

 

14. Acei minunați oameni cu aparatele lor de zbor

Au fost nenumărați bravii ”soldați” care au încercat să lupte împotriva buclucaşei gravitații. Înarmați cu cea mai puternică formă a încredere în propria invenție, toți s-au aruncat în gol, cu speranța că va merge, vor supraviețui. Dar nu a mers. Ismail ibn Hammad al-Jawhari a încercat să zboare cu aripi de lemn, Otto Lilienthal cu deltaplane, Franz Reichelt, croitor meseriaș, a încercat să fabrice prima parașută din lume. Și ca să-și asigure nemurirea, în orice eventualitate, Reichelt și-a filmat întreaga cascadorie. A sărit de pe Turnul Eiffel cu gândul că va pluti cu un costum din cârpe agațat de corp.

13. Marie Curie

Povestea faimoasei chimiste Marie Curie este învăluită într-o aură de romantism. Duce o muncă de pionierat și descoperă teoria radioactivității, elementele poloniu și radiu și conduce primele studii în utilizarea acestor descoperiri în tratarea cancerului. Câștigă Premiul Nobel pentru Fizică în 1903 și Nobelul pentru Chimie în 1911. Expunerea pe o perioadă îndelugată la radiații, fără a se știi despre efectele posibile adverse , a condus la moartea cercetătoarei din cauza anemiei aplazice. Nivelul radiațiilor a fost atât de ridicat, încât toate notele ei – până și cartea de bucate – au fost depozitate în cutii special căptușite, iar cei care le studiază trebuie să poarte echipament de protecție.

12. Jesse William Lazear

Febra galbenă, o boală originară din Africa, făcea ravagii în America secolelor XVIII-XIX. Abia în 1900, Lazear, cercetător la ”Ciuma americană”, a constatat că febra galbenă se transmite chiar și printr-o înțepătură de țânțar. Cercetător neobosit în combaterea bolilor, s-a hotărât să se expună chiar el, în secret, la înțepăturile țânțarilor infestați. Efectele bolii sunt terifiante – de la febră, dureri de cap, stări de amețeală până la lezuni hepatice, icter, dureri abdominale și sângerări. Evident că boala i-a fost fatală și lui Lazear.

11. MKULTRA

MKULTRA era operațiunea secretă a agenției americane CIA de a testa efectele și eficacitatea drogurilor psihoactive asupra oamenilor în momentul interogării. CIA a testat funcționalitatea LSD-ului și a altor droguri, în încercarea de a determina mecanisme de control al minții. S-a mers până la a contacta prostituate pe care le-au drogat, fără știrea lor, pentru a se observa cum afectează acidul participanții care nu colaborează. În urma acestor teste, au murit mai multe persoane, doar două sunt confirmate «oficial». Harold Blauer, un tenismen newyorkez, a murit după ce a fost injectat, fără știrea lui, cu o supradoză dintr-un derivat al mescalinei, MDA, în timpul unui tratament împotriva depresiei. Frank Olson, biochimist în armată, a fost expus la LSD în condiții neelucidate și, deși unii pretind că a fost omorât pentru că amenința că va face publică operațiunea, declarația oficială a fost că acesta s-a aruncat de la etajul 13 al unei clădiri.

10. Studiul malariei la penitenciarul din Stateville

În anii 1940, Armata și Departamentul de Stat, au hotărât să desfășoare, în cadrul unei închisori din Illinois, un studiu controlat al malariei, boala care a decimat milioane de oameni de-a lungul istorie. 441 de deținuți s-au înscris volunar în program, și au fost înțepați de țânțari infectați de câte zece ori, fiecare. Numai unul dintre ei a murit din cauza unui infarct. Dar ceea ce este demn de atenție în acest caz este că în timpul Tribunalului de la Nuremberg, apărarea nazistă a pretins că nu exista nicio diferență între experimentele din închisoare americană și experimentarea forțată din lagărele de concentrare. Așa se face că în această perioadă s-au pus bazele noțiunii de ”consimțământ informat”.

9. Testele nucleare britanice

În anii 1950, Marea Britanie avea în topul priorităţilor în materie de dezvoltare militară obţinerea armelor nucleare, aşa că a întreprins o serie de teste atomice într-un colţ de paradis al Pacificului, Insulele Crăciunului. Operaţiunea “Încăierare” s-a desfăşurat fără evacuarea personalului sau a localnicilor insulei. Unele rapoarte arată că militarii au fost instruiţi să se întoarcă cu spatele şi să îşi acopere faţa cu mâinile în momentul exploziei, căci nu li s-a furnizat echipament de protecţie. Oamenii au raportat că «flama» exploziei a fost atât de puternică încât şi-au putut vedea propria radiografie a oaselor mâinii. Guvernul american a continuat testele în aceeaşi zonă şi în anii următori, iar ambele părţi neagă posibilitatea producerii unor efecte pe termen lung atât pentru militari, cât şi pentru populaţie.

8. Efectele precipitaţiilor radioactive                                         

Praful radioactiv lăsat în urmă de explozia unei bombe nucleare are un grad ridicat de toxicitate şi capacitatea de a se reintra în natură şi, prin diferite lanţuri trofice, în alimentaţia umană. Ajuns pe masa de la cină, poate cauza leziuni severe, până la cancer şi deces sau copii cu mutaţii grave. Asta s-a întâmplat locuitorilor Insulei Rongelap din Pacific, după ce guvernul american a detonat în zonă o bombă cu deuterură de litiu. Copii cu mutaţii severe ai locuitorilor insulei au fost botezaţi, apoi, “copii meduză”.

7. Doctorul Henry Cotton

Dr. Cotton a fost directorul Spitalului New Jersey din Trenton (astăzi Spitalul Psihiatric Trenton) în anii 1920 şi una dintre convingerile sale era că demenţa și alte boli psihice aveau o origine infecțioasă și puteau fi vindecate prin îndepărtarea unor diverse părţi ale corpului. Începea prin îndepărtarea dinţilor, iar, dacă pacientul nu se vindeca, apoi continua cu amigdalele şi sinusurile, după care nu mai ţinea cont de nicio regulă şi, aleatoriu, puteau dispărea testiculele, ovarele, vezica biliară, stomacul, splina, colul uterin sau colonul. Rata mortalităţii în rândul pacienţilor săi era de 45%, într-o lume neimunizată şi care nu beneficia de binecuvântarea antibioticelor. Un exemplu, să spunem “fericit”, având în vedere că finalul nu a fost cel mai tragic posibil, este al unei fete “de 18 ani bolnavă de depresie anxioasă căreia i s-au exteripat, succesiv, molarii superiori şi inferiori, amigdalele, a suferit drenarea sinusurilor, tratament pentru colul uterin infectat, îndepărtarea tuturor adeziunilor intestinale – toate fără a se consemna nicio îmbunătăţire a stării psihice. S-a continuat cu extragerea dinţilor rămaşi, iar în final fata a fost trimisă acasă, declarată vindecată.”

6. Nucleul Diavolului

“Nucleul Diavolului” a fost un dispozitiv nuclear cu o înclinaţie periodică uşor macabră, de a omorî cercetători. Aflat în laboratoarele Los Alamos în anii 1940, acest aparat era, de fapt, o bucată de plutoniu cu masă subcritică utilizată pentru cercetare şi a făcut două victime. Primul a fost Harry Daghlian, care făcea experimente cu reflecţie de neutroni, înconjurând nucleul cu cărămizi de reflexie de neutroni. Nucleul a fost adus la punctul critic şi, când Harry a scăpat o cărămidă pe masa de plutoniu, a explodat cu un suflu puternic de radiaţii care a cauzat moartea lui 28 de zile mai târziu. Cel de-al doilea incident l-a implicat pe Louis Slotin şi un grup de oameni de ştiinţă care au plasat 2 jumătăţi de sferă de neutroni de reflexie de beriliu pe nucleul de plutoniu. Sferele erau despărţite de o şurubelniţă mânuită de Slotin. Dar nu suficient de bine, căci cele două sfere s-au închis şi nucleul a intrat într-o fază supercritică. Slotin a reuşit să despartă jumătăţile, dar a fost primit o undă puternică de radiaţii şi a murit nouă zile mai târziu.

Citeste mai departe pe historia.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri