Top 3  cele mai folosite hidroizolatii pensulabile (P)

miercuri, 04 decembrie 2024, 11:31
5 MIN
 Top 3  cele mai folosite hidroizolatii pensulabile (P)

Hidroizolația este un aspect esențial al unei construcții. Aceasta protejează structurile de daunele cauzate de apă și de problemele legate de umiditate, care pot duce, în timp, la deteriorarea structurii, dezvoltarea mucegaiului și la alte riscuri pentru sănătate

Hidroizolatia previne – infiltrarea apei prin  suprafețele care au contact cu apa, cum ar fi fundațiile, subsolurile, acoperișurile,terase acoperis  și pereții. Datorită hidroizolației, suprafețele clădirilor sunt consolidate și impermeabilizate. Pe scurt, hidroizolarea este o măsură de protecție care face ca suprafața să fie rezistentă la apă și împiedică pătrunderea lichidelor în suprafețele sub forțele externe, cum ar fi presiunea hidrostatică și capilaritatea.

Hidroizolatiile lichide pensulabile  sunt unele  din cele mai utilizate și versatile hidroizolatii datorită ușurinței în aplicare, dar și datorită faptului ca acestea pot fi aplicate pe majoritatea tipurilor de suprafețe.

În acest articol vom enumera primele 3 tipuri de hidroizolatii pensulabile  din cele mai folosite metode de impermeabilizare disponibile pe piața actuală.

1.Hidroizolatia pensulabilă integral cristalina

Hidroizolația integral cristalină este un tip de hidroizolație care utilizează tehnologia cristalină de penetrare,migrare în suprafețele din beton. Această tehnologie funcționează folosind cristale insolubile care se dezvolta în matricea de beton; o rețea de cristale microscopice insolubile în interiorul betonului.

Când este aplicat pe o suprafaţă din beton, cristalele se dezvolta , reacționează cu umiditatea și varul stins prezente în canalele capilare ale betonului formând o structură insolubilă cristalina. Aceste cristale etanseaza porii și fisurile de până la 0.5 mm rezultate în urma contractiei betonului pentru a preveni contaminarea, infiltrarea ulterioară a apei (chiar și sub presiune) în matricea de beton, dar va permite trecerea vaporilor prin structura (ex. betonul va putea sa „respire”). Suplimentar impermeabilizarii structurii, Penetron protejează betonul împotriva apei sarate, apei reziduale, apei subterane agresive şi a altor soluţii chimice agresive, tot ce este incastrat intr-o suprafață din beton tratată este protejat,inclusiv cu STAS specific anticoroziv .

 

Procesul începe  cu pregătirea corespunzătoare a suprafeței, deschiderea porilor, după care se aplica amestecul pe suprafața umeda din beton prin pensulare sau spray. Substanțele chimice vor reacționa cu produsele secundare ale hidratarii betonului (var liber) în prezența apei, ducând la formarea  cristalelor insolubile. Cristalele se formează în interiorul betonului, porilor, canalelor capilare și microfisurilor din beton. Această rețea de cristale insolubile vor etanșa toate microfisurile, porii și capilarele de până la 0.5 mm permanent, astfel  împiedicând pătrunderea apei însă molecula de aer poate sa treaca (suprafetele respira,porii nu sunt blocati,doar etansati) .  Suplimentar impermeabilizarii structurii, acest tip de hidroizolatie pensulabila cristalina  va proteja betonul împotriva apei sărate, apei reziduale, apei subterane agresive şi a altor substanțe chimice agresive chiar și cu presiune hidrostatică de pana la 16 bari.

Hidroizolația cristalină este o soluție durabilă, permanentă, care poate oferi protecție împotriva deteriorării structurii de beton și a armăturii încastrate cauzate de infiltratiile apa si previne dezvoltarea ciupercilor, mucegaiului pe toată durata de viață a structurii. Acest proces este adesea folosit pentru impermeabilizarea structurilor sub nivelul solului, structuri scufundate, cum ar fi fundații, subsoluri și tuneluri, piscine,bazine și este, de asemenea, o soluție ecologică, deoarece nu implică utilizarea de substanțe chimice dăunătoare sau echipamente grele.

  1. Hidroizolatie pensulabila pe baza de ciment

Hidroizolația pe bază de ciment, bicomponenta, hiperelastica din comp A lichid aditiv-comp B mortar hidroizolant. Una din cele  mai folosite metode de hidroizolație în proiectele de construcții. Se aplica ușor, prin pensulare pe diferite suprafețe  ( beton, cărămidă, piatră, și alte tipuri de zidărie)  prin amestecarea celor doua componente materialul hidroizolant pe bază de ciment și aditivul acrylic elastic. Această metodă este utilizată în general în zonele expuse la presiuni ridicate, cum ar fi piscinele și rezervoarele de apă, și în locuri umede cu contact ridicat cu apa, cum ar fi terase expuse sau sub ceramica , băi, pereți verticali zidarie . Hidroizolația hiperelastica masa de spaclu are de obicei o rezistență buna, inclusiv la expunerea UV și la condițiile meteorologice nefavorabile.

  1. Hidroizolatie lichida poliuretanica

Sistemul de hidroizolatie lichida poliuretanica elastica  este o acoperire de pana la 2 mm, constând de obicei dintr-un strat de amorsare a stratului suport  și două straturi de membrana poliuretanica  aplicate prin pulverizare, rolă sau mistrie.In general este recomandatao protectie a invelisului hidroizolant  prin aplicarea unui strat  suplimentar alifatic, deoarece prin expunerea permanentă la intemperii exista posibilitatea de imbatranirea prematura a stratului hidroizolant . Oferă mai multă flexibilitate decât tipurile de hidroizolații pe bază de ciment, aplicare la rece, fără flacără. Din acest motiv, astăzi este folosit mai intens.

 

Sistemele de hidroizolatii elastice pe baza de poliuretan sunt cunoscute pentru flexibilitatea lor excepțională, proprietățile de alungire și capacitățile de a creare de  punte peste fisuri și în  cazul deteriorării se poate remedia local . Hidroizolatia lichida poliuretanica monocomponenta sau bicomponenta  oferă o rezistență excelentă împotriva apei, substanțelor chimice și radiațiilor UV. Sistemele PU(protectie alifatica de prevenire a imbatranirii membranei) pot fi aplicate pe o gamă largă de suprafețe, inclusiv beton, metal și lemn. Sunt utilizate în mod obișnuit pentru acoperișuri, terase, balcoane și zone umede, cum ar fi băi și bucătării.

Înainte de aplicarea membranelor poliuretanice, este necesar să luați în considerare faptul că acestea sunt sensibile la umiditate. Din acest motiv, este necesar să se evalueze conținutul de umiditate al suprafetelor existente(strat suport) înainte de aplicare și astfel să se prevină exfolierea,apariția bulelor de aer,apa care duc la  sau deteriorarea membranei foarte repede.

Înainte de a începe orice proiect de hidroizolare este indicat sa te asiguri ca ai ales produsul potrivit. Consulta departamentul tehnic al producătorului dacă ai aceasta posibilitate ,reprezentantul  sau asigura-te ca ai parcurs cu atenție instrucțiunile produsului ,fisa tehnica,fluxul de aplicare  .  Pentru a alege hidroizolatia potrivită pentru proiectul tău este recomandat sa respecți instrucțiunile produsului și recomandările producătorului.

Utilizarea corectă si alegerea corecta a membranei de protectie este fundamentala . Aceasta alegere trebuie sa tina cont de mai multi factori care pot influenta aplicarea si durabilitatea in exploatare . Asigura-te, preia informatiile din sursa cea mai adecvata ,specialiști ,fise tehnice  sau alt documente necesare proiectului de hidroizolare.

Sursa foto: penetron.ro

Link descarcare : https://imgur.com/a/YY3W0zx

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii