Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Top 5 categorii de alimente care nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică (P)

GALERIE
Top 5 categorii de alimente care nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică
  • Top 5 categorii de alimente care nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică
- +

Bucătăria tradițională, cu abuzurile ei de conținut bogat în grăsime, cu excesul de condimente, cu persistența unui anumit aliment în defavoarea celorlalte, poate transforma o alimentație care se vrea a fi echilibrată într-o cauză de îmbolnăvire. Alimentația trebuie să fie cât mai diversificată și trebuie să constea în consumul zilnic a minimum un component din fiecare grupă mare de alimente, prezentate mai jos.

Care sunt alimentele obligatorii în alimentația zilnică?

  • Laptele și brânzeturile

Bogată în proteine, calciu, lipide, vitamine precum A,D, categoria produselor lactate conține, față de alte alimente, lactoză.
Laptele de vacă este principalul element al acestei categorii el fiind bogat în vitaminele A, B2 și D și având o proporție ideală între fosfor și calciu.
Este important să știi că cel mai bun lapte este cel natural, însă acesta trebuie preparat într-un anumit mod, astfel încât să nu-și piardă din proprietăți. Dacă dorești lapte de vacă cât mai natural, comanda online lapte de vacă de la un producător care știe să îl pregătească, cum este Laktotrio.ro.
Bogată în proteine, aminoacizi și vitamine, brânza vine și cu o grăsime specifică, benefică pentru sănătatea organismului și prevenirea bolilor.

  • Carnea și peștele

Carnea este o sursă bogată de minerale, oligoelemente și vitamine. Poate furniza majoritatea vitaminelor din complexul B, vitaminele liposolubile A, D, K, E, fier, cupru, zinc, magneziu, fosfor, potasiu și calciu.
Carnea de pui conține și seleniu, care joacă un rol important în diferite procese metabolice, inclusiv metabolismul hormonilor tiroidieni și menținerea imunității ridicate a corpului.
Carnea de vită este o sursă importantă de fier, este bogată în vitamina B, ajută la formarea celulelor roșii din sânge, în dezvoltarea masei musculare și în vitamina E, care este un antioxidant important și benefic pentru piele sau sistemul vascular.
Peștele este o sursă de omega-3, omega-6, omega-9, dar și de proteine, vitamine și minerale.

  •  Ouăle

Consumul de ouă asigură aportul de vitamine (D, B2, A, E , B5, B12), fier, iod și fosfor.
Proteinele sunt esențiale în alimentație, iar un singur ou conține aproximativ 6,3 grame de proteine ​​de înaltă calitate. Funcția principală a proteinelor din corpul uman este de a construi, întări și repara sau înlocui părți precum țesuturile.
Ouăle ne oferă proteine ​​de foarte bună calitate și conțin cantitatea potrivită de aminoacizi esențiali necesari corpului uman.

  • Cereale

Cerealele integrale sunt o sursă bogată de multivitamine, minerale și fitochimicale esențiale.
Mâncarea tipică din cereale integrale are un conținut scăzut de grăsimi saturate și este o sursă de grăsimi polinesaturate, bune pentru organism.
Cerealele previn creșterea colesterolului și facilitează sănătatea aparatului digestiv prin bogăția de fibre solubile și insolubile.
Găsim în cereale, proteine, diferite de cele din ouă sau carne, carbohidrați, antioxidanți care mențin sănătos întreg organismul și conferă energie.

  • Legume și fructe

Fructele și legumele conțin multe vitamine și minerale esențiale pentru menținerea sănătății.
Fructele și legumele sunt sărace în grăsimi, sare, zahăr și sunt o sursă bună de fibre.
Pentru a avea o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, un aport de fructe și legume poate ajuta în menținerea unei greutăți sănătoase, în prevenirea unui nivel crescut de colesterol și în scaderea tensiunii arteriale.

Cu toate că alimentele de mai sus, prezintă similitudini în compoziția de nutrienți, vitamine și minerale, este foarte important să înțelegem că fiecare categorie de alimente are particularitățile sale, de care nu ne putem lipsi. De asemenea, consumul dezechilibrat de alimente, poate duce la o suprasaturare prin depășirea nevoilor organismului în anumiți macronutrienți sau la apariția carențelor în ceea ce-i privește. 
Sursă foto: Frepik.com

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri