TOP 7 cele mai poluate cartiere din Iași. Ce măsuri va lua Primăria
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

TOP 7 cele mai poluate cartiere din Iași. Ce măsuri va lua Primăria

GALERIE
poluare iasi
  • poluare iasi
- +

Primăria a realizat o listă a celor mai poluate cartiere din oraş, dar şi un plan de măsuri pentru combaterea acesteia, după ce planurile anterioare fuseseră respinse de APM, ca ineficiente. Printre cauzele depistate, municipalitatea enumeră traficul rutier intens, dar şi folosirea centralelor de apartament la încălzire. Care sunt măsurile cu cel mai mare impact?

Primăria propune un nou plan de calitate a aerului, după ce câteva variante precedente ale acestuia au fost respinse de către Agenţia pentru Protecţia Mediu­lui (APM). Documentul a fost publicat la sfârşitul anului trecut pe site-ul municipalităţii, fiind realizat de o comisie teh­nică înfiinţată la nivelul municipalităţii şi din care fac parte specialişti din domeniu.

Cauze şi măsuri

Conform planului, principalele surse de poluare a Iaşului sunt transportul ru­tier, industria şi încălzirea rezidenţială (cen­tralele), dar şi prepararea hranei. Spe­cialiştii propun mai multe măsuri menite să îmbunătăţească calitatea aerului în domenii de aplicare precum transportul urban, transportul în comun, infrastructura de transport, parcări, spaţii verzi, eficienţă energetică, salubrizare, construcţii (şantiere) şi conştientizarea populaţiei.

În ceea ce priveşte transportul urban, documentul propune restricţio­narea traficului greu, modernizarea parcului auto al Primăriei şi al instituţiilor din subordine, stimularea achiziţionării maşinilor ecologice, hibrid sau electrice (alături de dezvoltarea infrastructurii necesare) şi construirea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă. Totodată, specialiştii propun alocarea unei benzi de circulaţie pentru transportul în comun şi promovarea utilizării acestui tip de transport. Planul preia şi unele dintre pro­iectele care apar în alte documente strategice ale municipalităţii: legături noi spre ERA, reabilitarea infrastructurii de tramvai, facilităţi pentru pietoni şi biciclişti în zona centrală, realizarea de parcări subterane, amenajarea spaţiilor verzi şi a parcurilor publice şi reabilitarea tere­nurilor degradate.

La capitolul eficienţă energetică, specialiştii propun reabilitări termice la mai multe imobile de care este responsabilă Primăria (spitale, blocuri de locuinţe), reabilitarea sistemului de termoficare şi extinderea reţelei în vederea atragerii de noi consumatori, precum şi alternative privind încălzirea locuinţelor (combustibil solid în centrale şi nu în sobe, utilizarea energiei electrice - panouri radiante).

În privinţa salubrizării, planul prevede întreţinerea arterelor intens circulate şi interzicerea arderii deşeurilor vegetale şi a celor menajere în curţile proprii. Pe şantiere, specialiştii invocă regulamentul privind condiţiile de protecţie a mediului, document aprobat recent de Consiliul Local, care prevede o serie de măsuri ce trebuie asumate de constructori la momentul autorizării. Nu în ultimul rând, specialiştii propun organizarea de campanii de conştientizare a populaţiei şi iniţierea unui studiu privind evaluarea expunerii populaţiei la poluarea aerului cu particule de praf.

Cele mai afectate şapte cartiere

În planul de calitate a aerului se arată că cele mai afectate cartiere de poluare sunt Păcurari, Alexandru cel Bun, Cen­tru, Socola - Nicolina, Galata, Fru­moasa şi Studenţesc (Tudor Vladimirescu), în aceste zone fiind şi cei mai mulţi locuitori ai oraşului. În acelaşi timp, 62% din reţeaua totală de drumuri publice din municipiu este expusă poluării potenţiale cu particule în suspensie.

Pentru a putea intra în vigoare, planul de calitate a aerului trebuie aprobat de către Agenţia de Protecţia Mediului şi, ulterior, în plenul Consiliului Local.

VEDEȚI ȘI:

VIDEO&FOTO: Iată ce suportă ieșenii! Nori de praf purtați de vânt de pe șantiere

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Încă un an irosit. Prin cooptarea PSD la guvernare, umilirea electoratului care chiar visa să trăiască într-o ţară normală a devenit totală. Iohannis, Cîţu şi PNL ne-au trezit la realitate.

Filmuletul zilei

opinii

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Briscan ZARA

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Ne-am obişnuit atât de mult cu bunătatea, grija şi iubirea noastră, încât nu ne mai dăm seama cât de mult rău le facem de fapt. Am transformat puţinele animale care au mai rămas pe Pământ în bibelouri, obiecte de decor, piese de mobilier. Din iubire. Mila noastră omoară azi mai multe fiinţe decât puştile vânătorilor...

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Cristina DANILOV

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Oamenii se schimbă atunci când inimile lor se desfac şi minţile lor se deschid, spun terapeuţii. Dualitatea noastră mentală este firească, Supraegoul conştient al lui Freud şi Egoul idealist, imaginea lui Platon, mai precis a vizitiului şi a carului la care sunt înhămaţi doi cai buni, în cazul zeilor, sau un cal bun şi un cal rău, în cazul oamenilor, în temeiul mitului despre ontologie, sunt doar două ipostaze ale dualităţii sistem reflexiv-sistem emoţional care ne patronează existenţa.

Ctitori şi risipitori

Mihai DORIN

Ctitori şi risipitori

Privim spre trecut cu interes profesional şi/ sau empatie, uneori cu frustrare. Oricât am dori să obţinem detaşarea sau obiectivitatea depline, spectacolul istoriei ne implică, aproape cu fatalitate şi emoţional. Iar atunci când vrem să fim foarte raţionali, până la rigorism, se întâmplă să ucidem povestea istoriei, farmecul ei inefabil ori chiar seva. 

pulspulspuls

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Iată stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe că din nou, la ceas de seară, ne-a parvenit o ştire de maximă importanţă pentru suflarea medicală din târgul nostru. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.