Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

TOP: Cât câştigă medicii de familie din Iaşi? De la 1.000 la 10.000 de euro pe lună. Cine sunt „campionii”?

GALERIE
medic-laptop-shutterstock
  • medic-laptop-shutterstock
- +

Topul decontărilor din cabinetele medicilor de familie din Iaşi arată de la un an la altul aproape la fel, dar avem şi schimbări. Printre doctorii care încasează cele mai mari sume din munca prestată în cabinete pot fi regăsite nume care erau şi în topurile realizate în anii anteriori. Cea mai mare sumă decontată în anul 2021 de un medic de familie a fost de 48.000 de lei pe lună, iar la polul opus, cea mai mică sumă a fost de 4.998 de lei.

În ultimii ani, în topul decontărilor în cazul medicilor de familie au fost câteva nume care s-au regăsit constant: dr. Gina Janina Vornicu, din Lungani, dr. Camelia Răcilă, cu cabinet în Paşcani, dr. Camelia Untu, cu cabinet pe strada Sălciilor din Iaşi, dr. Elena Crăcană, din Schitu Duca.

Cel mai mult câştigă însă doi medici care au apărut recent în topul decontărilor, dr. Vasile-Silviu Blaşcu, cu cabinet pe „Independenţei” şi dr. Mihai Meluzin Iordache, din Ciurea. De menţionat că valoarea decontărilor nu este câştigul medicului: aceasta reprezintă venitul brut per cabinet, sume din care medicul trebuie să acopere atât cheltuielile curente, dar şi salariul asistentei sau, dupa caz, asistentelor.

Din acest motiv, deşi se poate aproxima, este imposibil de stabilit exact care ar fi câştigul net al fiecărui medic.

Locul I: aproape 100.000 de euro pe an

Deşi datele referitoare la sumele pe care le decontează lună de lună medicii de familie din Iaşi sunt publice pe site-ul CJAS şi reprezintă informaţii de interes public, inclusiv pentru persoanele pe care se află pe listele lor ca pacienţi, medicii contactaţi de „Ziarul de Iaşi” nu au fost de acord să vorbească despre munca pe care o fac în cabinetele lor.

Mai ales că, aşa cum au precizat aceştia în mai multe rânduri, sumele pe care ei le decontează nu reprezintă efectiv ceea ce le intră în buzunar lunar. Din totalul sumei decontate de CJAS, aceştia trebuie să scadă cheltuielile pe care le necesită întreţinerea cabinetului, salariile angajaţilor, inclusiv a asistenţilor medicali, cheltuielile cu materialele consumabile sau chiria, acolo unde este cazul.

În vârful listei se află dr. Vasile-Silviu Blaşcu, care în 2021 a decontat 481.484 de lei, o medie lunară de 40.000 de lei pe lună. Acesta figurează pe listele CJAS cu cabinet în Iaşi, pe Bulevardul Independenţei nr. 2, la blocul Carmen. „Nu vă pot spune decât că este foarte multă muncă şi mulţi pacienţi”, a precizat dr. Silviu Vasile Blaşcu.

Acesta a motivat că nu îi permite timpul să ofere mai multe detalii, fiind în timpul unor consultaţii pe teren, iar mai apoi are programate mai multe consultaţii la cabinet.

Doi medici au pe listele lor peste 4.000 de pacienţi

Conform datelor publicate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi, la finalul anului 2021 aveau semnate contracte 397 de furnizori de asistenţă medicală primară, cu un număr de 426 de medici angajaţi.

Cei mai mulţi medici - 276 - au pe lista lor între 1.000 şi 2.000 de asiguraţi, 52 dintre ei au între 500 şi 1.000 de pacienţi, 59 au între 2000 şi 3.000 de persoane pe listă, 7 au între 3.000 şi 3.500 şi doar 2 medici din judeţ au cei mai mulţi pacienţi în grijă: între 3.500 şi 4.000.

Unul dintre aceştia este medicul Mihai Meluzin Iordache, medic în comuna Ciurea. În luna noiembrie 2021, acesta a fost cel care a decontat cea mai mare sumă într-o singură lună - 48.038 de lei.

Anul trecut, se situa pe primul loc în topul decontărilor şi preciza pentru „Ziarul de Iaşi” că succesul său se datorează faptului că are cabinet într-o zonă aflată în plină dezvoltare. Acesta îşi rotunjeşte sumele câştigate şi prin activitatea desfăşurată la centrele de permanenţă din Ciurea şi Movileni. Spre exemplu, în luna mai 2022, pentru această activitate a decontat 11.500 de lei.

Explicaţiile şefului CJAS Iaşi, ec. Radu Ţibichi

„Sumele decontate sunt influenţate de numărul de asiguraţi, de gradul profesional al medicului, de numărul de servicii pe care îl face acesta, sunt mai mulţi indicatori care stau la baza plăţii. De exemplu, medicii care au doar persoane adulte pe listă, fără copii, pensionari sau persoane instituţionalizate, câştigă mai puţin. În schimb, cei care au liste mai mari, sunt şi medici primari, au suplimentar nişte bonusuri. Sunt doi medici cu 4.000 de asiguraţi pe listă şi ei câştigă cel mai mult, e adevărat. Însă marea majoritate, aproape 300 de medici, au între 1.000 şi 2.200 de pacienţi”, a explicat ec. Radu Ţibichi, preşedintele CJAS Iaşi, pentru „Ziarul de Iaşi”.

Spre exemplu, conform raportului de activitate realizat de CJAS pentru anul 2021, un medic care are în lista sa între 1.000 şi 2.000 de pacienţi câştigă în medie, pe an, între 225.000 şi 280.000 lei, în funcţiile de serviciile medicale prestate şi decontate.

Medicul Gina Janina Vornicu: „Activitatea mea e privată, nu e treaba dumneavoastră”

Medicii aflaţi în vârful listei în ceea ce priveşte suma decontată lunar nu au dorit însă să explice ce reprezintă sumele pe care le încasează, în ce constă activitatea prestată, cum reuşesc să fie an de an în topul decontărilor sau măcar câte persoane au pe listă. Spre exemplu, medicul Gina Janina Vornicu, unul dintre medicii din topul decontărilor, a motivat că activitatea pe care o desfăşoară este una privată şi confidenţială.

„Muncim, spre deosebire de alţi colegi de-ai noştri, dar astea sunt chestii confidenţiale, care nu se dau la ziar. Activitatea mea este privată, nu am de ce să dau detalii, nu este treaba dumneavoastră câţi pacienţi am eu pe listă”, a precizat dr. Gina Janina Vornicu, medic de familie în Lungani, unul dintre medicii se situează în topul celor mai mari sume decontate lunar în ultimii ani.

Medicul a decontat 448.351 de lei în anul 2021, ceea ce înseamnă o medie lunară de 37.000 de lei.

Faţă de anul 2020, în 2021 s-a remarcat şi o uşoară creştere a veniturilor medicilor de familie, datorată în principal creşterii valorii punctului „per capita” şi per serviciu. Modalităţile de plată pentru serviciile medicale acordate în baza contractului cu CJAS sunt „per capita”, adică prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de persoane înscrise asigurate, şi plata prin tarif pe serviciu medical prestat, exprimată în puncte.

Valoarea punctului „per capita” a crescut de la 7,80 la 8,65 lei

Spre exemplu, în 2021 valoarea punctului „per capita” a crescut de la 7,80 de lei, la 8,65 de lei la finalul anului, iar în 2022 a crescut în trimestrul I la 8,95 lei. Valoarea punctului pe serviciu era la începutul anului 2021 de 3,50 lei, iar la finalul anului - 3,70 lei.

În 2022, valoarea pe serviciu este de 3,55 lei. Pe lângă activitatea obişnuită din cabinet sau cea din centrele de permanenţă, în 2021 medicii de familie au putut să îşi crească veniturile prin monitorizarea pacienţilor cu COVID-19, testarea acestora sau prin vaccinarea anti-COVID.

„Pentru asistenţa medicală primară, contractele nu au o valoare prestabilită, fiecare dintre furnizori desfăşurând activitatea medicală în funcţie de programul de activitate declarat şi în corelaţie cu numărul de asiguraţi înscrişi pe listele proprii”, se precizează în raportul de activitate al CJAS pentru anul 2021. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri