Topul ”postacilor” de la Iași - Câţi bani dau candidaţii la locale pe postările plătite pe Facebook
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Campania se mută pe internet

Topul ”postacilor” de la Iași - Câţi bani dau candidaţii la locale pe postările plătite pe Facebook

GALERIE
facebook
  • facebook
- +

Campania electorală s-a desfăşurat până acum la Iaşi fără incidente, atât în municipiu, cât şi în judeţ. Liniştea din campanie este confirmatăşi de puţinele sesizări care au fost înaintate la birourile electorale: cele mai multe au ţinut de afişajul electoral, iar în general a fost vorba despre afişe lipite unul peste altul.

Totuşi, această campanie a bifat şi o premieră în ultimii cel puţin 20 de ani: un partid a fost amendat cu 600 lei pentru că un afiş al organizaţiei politice a fost amplasat parţial pe materialul electoral al unui alt partid. În schimb, campania s-a mutat în online, interacţiunea directă cu publicul manifestându-se în special prin tradiţionalele „plimbări” ale militanţilor politici prin cartiere sau prin dezbateri/alte evenimente organizate de către candidaţi. Faptul că competitorii electorali preferă să ajungă la public în special prin intermediul mediului online este confirmat de sumele de bani plătite pentru reclamă pe reţele sociale.

Au crescut semnificativ sumele investite în postări pe Facebook

La sfârşitul lunii iulie 2020, „Ziarul de Iaşi” trecea în revistă aceste sume: faţă de acum aproape 2 luni, costurile pe postări sponsorizate pe Facebook au crescut semnificativ, în cazul unor candidaţi, iar cea mai mare parte a banilor a fost cheltuită după 28 august (în campanie) astfel încât fondurile să poată fi decontate ulterior de la bugetul de stat. „Campionul” este candidatul USR-PLUS la şefia Consiliului Judeţean, Marius Bodea. Fostul liberal şi-a triplat suma pe care o avea atunci, conform datelor Facebook: în mai puţin de două luni, Bodea a investit peste 45.000 lei în postări sponsorizate, iar aproape 20.000 lei din această sumă a fost cheltuită în ultima săptămână. Şi candidatul USR-PLUS la funcţia de primar, Cosette Chichirău, a cheltuit circa 33.000 lei în aceeaşi perioadă, iar 8.000 de lei în ultimele 7 zile. Sume de bani mai mari investeşte şi Costel Alexe, candidatul PNL la şefia CJ: circa 25.000 lei din iulie 2020 încoace, iar peste 10.000 lei au reprezentat cheltuieli din ultima săptămână.

În schimb, Mihai Chirica a avut mai puţin de 4.000 lei investiţi, edilul având oricum parte de o vizibilitate mai mare, fiind primar în funcţie. În ceea ce priveşte candidaţii PSD, Camelia Gavrilă (Primărie) şi Maricel Popa (şefia CJ), actualul deputat apare cu doar circa 700 lei în ultima săptămână, în timp ce Popa nu a efecutat cheltuieli pe postări sponsorizate. Totuşi, aceste sume sunt doar cele aferente conturilor oficiale ale candidaţilor, în condiţiile în care aproape fiecare dintre ei şi-a mobilizat „armate” de utilizatori („postaci”) şi pagini fictive de Facebook prin intermediul cărora încearcă să câştige capital electoral în detrimentul contracandidatului direct. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.