Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Topul celor mai bogaţi ieşeni. Ei controlează 714 milioane de euro

Faţă de anul trecut, un cunoscut milionar ieşean nu a mai prins loc în clasamentul realizat de revista Capital.

GALERIE
topul milionarilor
  • topul milionarilor
- +

Conform unui clasament realizat zilele trecute de revista de business Capital, în judeţul Iaşi există şase oameni de afaceri, din diverse domenii, care se numără printre cei mai bogaţi din ţară. 

Faţă de anul trecut , când în Top 300 au intrat şapte ieşeni, anul acesta vine cu o eliminare, Ioan Zapodeanu, numit şi „rechinul imobiliarelor”, nu a mai prins loc la felia de tort a celor mai bogaţi români. În Top 15 judeţe cu cei mai mulţi milionari în euro, Iaşul se află pe locul 13 cu un număr de şase milionari, care au o avere totală de 714,5 milioane de euro.

Pe locul cinci în ţară

Primul în clasamentul pe judeţ rămâne Iulian Dascălu, care figurează anul acesta cu o avere cuprinsă între de 480-500 milioane de euro, în creştere faţă de anul 2016, când era estimată la 450 – 460 milioane de euro. Pe ţară, acesta ocupă locul 5 în Top 300 cei mai bogaţi români. El deţine mall-urile Iulius din Iaşi, Suceava, Cluj şi Timişoara şi ansamblul urbanistic Palas Iaşi. Dascălu şi-a păstrat poziţia a cincea din topurile ultimilor doi ani  şi şi-a crescut averea din retail şi imobiliare. Conform revistei Capital, ieşeanul a intrat într-o asociere cu un fond de investiţii sud-african pentru mall-urile din Timişoara, Cluj, Iaşi şi Suceava, care a generat un capital de investiţii de 200 milioane de euro. Fondurile vor fi direcţionate către proiectul Openville Timişoara şi extinderea reţelei Iulius Mall în regiune. Tot anul acesta, Iulian Dascălu şi-a arătat intenţia de a investi şi la Bucureşti, prin achiziţionarea unor clădiri din cadrul Romexpo. Ieşeanul va demola aceste clădiri şi va ridica altele noi, după cum spune Acordul cu Camera de Comerţ şi Industrie a României. Cele cinci mall-uri şi clădirile de birouri i-au adus anul trecut milionarului în euro venituri cu 10% mai mari ca acum doi ani, adică 85,1 milioane de euro. Cifra de afaceri a celor patru mall-uri este undeva la 55,3 milioane de euro. La Timişoara, omul de afaceri doreşte să construiasă cea mai mare clădire de birouri din ţară, cu 27 de etaje. Pe locul doi pe judeţ se află Dan Fiterman, cu o avere cuprinsă între 90 şi 95 milioane de euro, în creştere faţă de anul trecut când a fost între 86 şi 90 milioane de euro. Acesta ocupă la nivel naţional locu 55, loc pe care s-a clasat şi anul trecut în acelaşi top. Cu investiţii în domeniul serviciilor medicale (Spitalul Arcadia, Policlinica Arcadia, laboratoare) şi farmaceutice (Fiterman Pharma şi Fiterman Distribution), dar şi în imobiliare (patru clădiri de birouri), consultanţă de business sau restaurante (Little Texas), afacerile familiei Fiterman au crescut de la an la an. Fiterman Pharma a înregistrat anul trecut o creştere a cifrei de afaceri de 30%, adică de la 23 la 30 milioane de euro. Şi profitul net a crescut cu 66%, ajungând la 5,6 milioane de euro. Potrivit Capital, businessul farmaceutic este condus de Patricia Fiterman, în timp ce Dan Fiterman se ocupă de lanţul Arcadia, cea mai mare afacere medicală privată din zona Moldovei.

Un adevărat „moşier”

Pe locul trei pe judeţ se află Constantin Duluţe, cu o avere cuprinsă între 65 şi 67 milioane de euro, mai mare cu aproximativ 7 milioane de euro faţă de anul 2015. Acesta ocupă poziţia 86 în topul pe ţară, o poziţie mai bună ca anul trecut când s-a aflat pe poziţia 92. Duluţe controlează societatea Agricost, ce administrează circa 60.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei. În 2016, societatea a raportat un profit de cu 5% mai mare faţă de 2015. Următorul loc este ocupat de Neculai Apostol şi fii săi, Lucian şi Teodor, care ocupă locul patru în judeţ şi poziţia 105 în topul pe ţară, averea familiei fiind estimată la 52-55 milioane de euro, mai mare ca anul trecut. În 2015 averea familiei era estimată la 48 -50 milioane de euro. Neculai Apostol a ajuns printre cei mai bogaţi oameni din ţară câştigând bani din industria alimentară. Grupul de firme Kosarom, format din companiile Kosarom (conservarea cărnii), Avi-Top (creştere pui) şi Suinprod (creştere porci) a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 62,8 milioane de euro, cu 20% mai mult ca în 2015. Până acum patru ani, grupul a inclus şi societatea Agricola Târgu Frumos, dar Neculai Apostol şi-a vândut pachetul de acţiuni bancherului elveţian Andreas Amschwand cu 1,8 milioane lei.

Avere din păcănele

Pe locul cinci la nivel judeţean este Dan Iulian Stratan, cu o avere cuprinsă între 25-30 milioane de euro. Şi în cazul acestuia, averea a crescut faţă de anul 2016 când era cu aproximativ 5 milioane de euro mai mică. Dan Iulian Stratan are afaceri importante în consultanţă şi management, aflându-se pe locul 216 în clasamentul pe ţară.  Acţionar majoritar al RomCapital Invest, acesta s-a făcut cunoscut în contextul scandalului cu autostrada Sibiu – Orăştie, inaugurată de Victor Ponta în timpul campaniei electorale, dar închisă la câteva luni din cauza unor grave probleme de execuţie şi proiectare. Familia sa este acţionar majoritar al firmei care a realizat proiectarea, şi anume, Tecnic Consulting Engineering România. Deşi Ministerul Transporturilor a reziliat contractul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate, deoarece era copiat după cel plătit de stat în 2008, care expirase, facturile se plătesc în continaure către firmă, chiar cu plăţi în avans.  Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 4 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de 2015. Pe ultimul loc în topul pe judeţ se află Cristinel Prelipceanu, cu o avere cuprinsă între 24 – 26 milioane de euro, mai mică ca cea de acum doi ani cu  aproximativ 3 milioane de euro. În 2016, acesta figura în Top 300 cei mai bogaţi români cu o avere cuprinsă între 27-29 milioane de euro, milionarul Prelipceanu fiind singurul ieşean din top 300 care înregistrează o scădere. Firma sa, Royal Amex a înregistrat o cifră de afaceri de 13,6 milioane de euro, cu aproape 50% mai mică faţă de anul 2015. Acesta deţine 50% din Pari Bet Total  şi Best Ardap, firme de păcănele. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri