Topul celor mai bogaţi ieşeni. Ei controlează 714 milioane de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Topul celor mai bogaţi ieşeni. Ei controlează 714 milioane de euro

Faţă de anul trecut, un cunoscut milionar ieşean nu a mai prins loc în clasamentul realizat de revista Capital.

GALERIE
topul milionarilor
  • topul milionarilor
- +

Conform unui clasament realizat zilele trecute de revista de business Capital, în judeţul Iaşi există şase oameni de afaceri, din diverse domenii, care se numără printre cei mai bogaţi din ţară. 

Faţă de anul trecut , când în Top 300 au intrat şapte ieşeni, anul acesta vine cu o eliminare, Ioan Zapodeanu, numit şi „rechinul imobiliarelor”, nu a mai prins loc la felia de tort a celor mai bogaţi români. În Top 15 judeţe cu cei mai mulţi milionari în euro, Iaşul se află pe locul 13 cu un număr de şase milionari, care au o avere totală de 714,5 milioane de euro.

Pe locul cinci în ţară

Primul în clasamentul pe judeţ rămâne Iulian Dascălu, care figurează anul acesta cu o avere cuprinsă între de 480-500 milioane de euro, în creştere faţă de anul 2016, când era estimată la 450 – 460 milioane de euro. Pe ţară, acesta ocupă locul 5 în Top 300 cei mai bogaţi români. El deţine mall-urile Iulius din Iaşi, Suceava, Cluj şi Timişoara şi ansamblul urbanistic Palas Iaşi. Dascălu şi-a păstrat poziţia a cincea din topurile ultimilor doi ani  şi şi-a crescut averea din retail şi imobiliare. Conform revistei Capital, ieşeanul a intrat într-o asociere cu un fond de investiţii sud-african pentru mall-urile din Timişoara, Cluj, Iaşi şi Suceava, care a generat un capital de investiţii de 200 milioane de euro. Fondurile vor fi direcţionate către proiectul Openville Timişoara şi extinderea reţelei Iulius Mall în regiune. Tot anul acesta, Iulian Dascălu şi-a arătat intenţia de a investi şi la Bucureşti, prin achiziţionarea unor clădiri din cadrul Romexpo. Ieşeanul va demola aceste clădiri şi va ridica altele noi, după cum spune Acordul cu Camera de Comerţ şi Industrie a României. Cele cinci mall-uri şi clădirile de birouri i-au adus anul trecut milionarului în euro venituri cu 10% mai mari ca acum doi ani, adică 85,1 milioane de euro. Cifra de afaceri a celor patru mall-uri este undeva la 55,3 milioane de euro. La Timişoara, omul de afaceri doreşte să construiasă cea mai mare clădire de birouri din ţară, cu 27 de etaje. Pe locul doi pe judeţ se află Dan Fiterman, cu o avere cuprinsă între 90 şi 95 milioane de euro, în creştere faţă de anul trecut când a fost între 86 şi 90 milioane de euro. Acesta ocupă la nivel naţional locu 55, loc pe care s-a clasat şi anul trecut în acelaşi top. Cu investiţii în domeniul serviciilor medicale (Spitalul Arcadia, Policlinica Arcadia, laboratoare) şi farmaceutice (Fiterman Pharma şi Fiterman Distribution), dar şi în imobiliare (patru clădiri de birouri), consultanţă de business sau restaurante (Little Texas), afacerile familiei Fiterman au crescut de la an la an. Fiterman Pharma a înregistrat anul trecut o creştere a cifrei de afaceri de 30%, adică de la 23 la 30 milioane de euro. Şi profitul net a crescut cu 66%, ajungând la 5,6 milioane de euro. Potrivit Capital, businessul farmaceutic este condus de Patricia Fiterman, în timp ce Dan Fiterman se ocupă de lanţul Arcadia, cea mai mare afacere medicală privată din zona Moldovei.

Un adevărat „moşier”

Pe locul trei pe judeţ se află Constantin Duluţe, cu o avere cuprinsă între 65 şi 67 milioane de euro, mai mare cu aproximativ 7 milioane de euro faţă de anul 2015. Acesta ocupă poziţia 86 în topul pe ţară, o poziţie mai bună ca anul trecut când s-a aflat pe poziţia 92. Duluţe controlează societatea Agricost, ce administrează circa 60.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei. În 2016, societatea a raportat un profit de cu 5% mai mare faţă de 2015. Următorul loc este ocupat de Neculai Apostol şi fii săi, Lucian şi Teodor, care ocupă locul patru în judeţ şi poziţia 105 în topul pe ţară, averea familiei fiind estimată la 52-55 milioane de euro, mai mare ca anul trecut. În 2015 averea familiei era estimată la 48 -50 milioane de euro. Neculai Apostol a ajuns printre cei mai bogaţi oameni din ţară câştigând bani din industria alimentară. Grupul de firme Kosarom, format din companiile Kosarom (conservarea cărnii), Avi-Top (creştere pui) şi Suinprod (creştere porci) a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 62,8 milioane de euro, cu 20% mai mult ca în 2015. Până acum patru ani, grupul a inclus şi societatea Agricola Târgu Frumos, dar Neculai Apostol şi-a vândut pachetul de acţiuni bancherului elveţian Andreas Amschwand cu 1,8 milioane lei.

Avere din păcănele

Pe locul cinci la nivel judeţean este Dan Iulian Stratan, cu o avere cuprinsă între 25-30 milioane de euro. Şi în cazul acestuia, averea a crescut faţă de anul 2016 când era cu aproximativ 5 milioane de euro mai mică. Dan Iulian Stratan are afaceri importante în consultanţă şi management, aflându-se pe locul 216 în clasamentul pe ţară.  Acţionar majoritar al RomCapital Invest, acesta s-a făcut cunoscut în contextul scandalului cu autostrada Sibiu – Orăştie, inaugurată de Victor Ponta în timpul campaniei electorale, dar închisă la câteva luni din cauza unor grave probleme de execuţie şi proiectare. Familia sa este acţionar majoritar al firmei care a realizat proiectarea, şi anume, Tecnic Consulting Engineering România. Deşi Ministerul Transporturilor a reziliat contractul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate, deoarece era copiat după cel plătit de stat în 2008, care expirase, facturile se plătesc în continaure către firmă, chiar cu plăţi în avans.  Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 4 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de 2015. Pe ultimul loc în topul pe judeţ se află Cristinel Prelipceanu, cu o avere cuprinsă între 24 – 26 milioane de euro, mai mică ca cea de acum doi ani cu  aproximativ 3 milioane de euro. În 2016, acesta figura în Top 300 cei mai bogaţi români cu o avere cuprinsă între 27-29 milioane de euro, milionarul Prelipceanu fiind singurul ieşean din top 300 care înregistrează o scădere. Firma sa, Royal Amex a înregistrat o cifră de afaceri de 13,6 milioane de euro, cu aproape 50% mai mică faţă de anul 2015. Acesta deţine 50% din Pari Bet Total  şi Best Ardap, firme de păcănele. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spiritul critic se află în moarte clinică

Alexandru LĂZESCU

Spiritul critic se află în moarte clinică

Scepticismul, spiritul critic sunt în pragul extincţiei într-un peisaj în care conformismul, alinierea cuminte la abordările predominante ale momentului sunt în ascensiune rapidă.

Filmuletul zilei

opinii

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Nichita DANILOV

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Având o astfel de istorie în spate, cartea-album este document îmbibat cu dragoste faţă de Iaşi şi România, un imn închinat istorie dulcelui Târg, menit să echilibreze, prin atmosfera şi sentimentele pe care le degajă, acele atitudini şi acele cărţi ce privesc istoria noastră dintr-un unghi din ce în ce mai derizoriu.

Efecte şi reacţii

Dana ȚABREA

Efecte şi reacţii

Nu numai că „Jocul de-a măcelul” de Eugen Ionescu pare să anticipe reacţiile oamenilor pe timp de pandemie, dar cei de la Teatrul Studenţesc Thespis au avut inspirata idee de a realiza un spectacol. Până la urmă, e spectacolul vieţilor noastre de aproape un an de zile. Cine şi-ar fi imaginat că o viaţă comună, normală, aşa cum am avut până la izbucnirea pandemiei de Covid ar putea fi dezideratul vremurilor pe care le traversăm?

2+2=4 pastile media

Michael ASTNER

2+2=4 pastile media

Orice şedere a mea la ţară înseamnă şi un fel de cură mediatică de detelevizare, în sensul că timp de două-trei săptămâni ori chiar timp de două luni nu mă uit la televizor. Desigur, mă mai „dau” pe net, da. Dar în principiu legătura mea cu ţara se face prin intermediul radioului. Care radio merge non-stop cât îs în casă (inclusiv noaptea, când dorm), iar asta invariabil pe RRA. În principiu, pot s-o spun, sunt mulţumit de mixul oferit dintre ştiri şi muzică etc.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.