Topul celor mai înalte clădiri din Iaşi: un bloc de la periferie va bate mari turnuri din Centru
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Topul celor mai înalte clădiri din Iaşi: un bloc de la periferie va bate mari turnuri din Centru

GALERIE
turnuri Iasi
  • turnuri Iasi
- +

O construcţie aprobată ieri în Consiliul Local va schimba vârful clasamentului celor mai înalte construcţii din oraş u astfel, un bloc turn cu 14 etaje din capăt Păcurari va deveni a treia cea mai mare clădire (locul amplasamentului, în schiţa de mai sus). Pe primele două locuri rămân încă neameninţate turnul Palas (73 metri) şi turnul UMF din Elena Doamna (65 metri).

O firmă va construi în capătul Păcurariului a treia cea mai înaltă clădire din Iaşi. Planul urbanistic zonal (PUZ) a fost aprobat ieri de către consilierii locali, iar următorul pas este obţinerea autorizaţiei de construire. Investitorul este International Connection SRL, firmă ce are în plan dezvoltarea unui ansamblu cu cinci corpuri de clădire, iar cel mai înalt imobil va avea 62 metri şi 14 etaje. Această înălţime va plasa clădirea pe locul trei în topul celor mai înalte clădiri din Iaşi, după turnul Palas (73 metri) şi turnul UMF din strada Elena Doamna (65 metri), fostul sediu al UPA. Celelalte corpuri de clădire din Păcurari vor avea o înălţime de până la 30 metri, şi maximum şase etaje. Ansamblul va fi amenajat în zona rampei de ieşire a pasajului subteran Canta, pe dreapta, unde investitorul are o suprafaţă de aproape 3.200 mp. Clădirile vor adăposti spaţii comerciale, birouri şi locuinţe colective. PUZ-ul propus de International Connection SRL a fost publicat încă din luna septembrie 2017, plenul Consiliului Local (CL) aprobându-l ieri fără comentarii.

Premieră: PNL a votat în favoarea unui PUZ

În octombrie 2017, liberalii au anunţat că nu vor mai vota niciun PUZ supus dezbaterii CL acuzând lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) actualizat (document strategic care stabileşte condiţiile de construire în fiecare zonă din oraş). În şedinţele din ultimele luni, consilierii PSD au profitat de decizia politică adoptată de liberali pentru a le reproşa, în mai multe rânduri, că votează împotriva dezvoltării Iaşului. Unul dintre cele mai tensionate momente a fost cel în care liberalii s-au abţinut de la votul pentru construirea de cămine studenţeşti. „Având în vedere că sunt în consiliul de administraţie la Şcoala «Titu Maiorescu» şi cunosc acest proiect, le voi solicita colegilor mei din PNL să susţinem acest proiect“, a spus liderul de grup al consilierilor PNL, Eduard Boz. Proiectul de la unitatea de învăţământ constă construirea unei săli de sport. Votul favorabil dat de liberali a stârnit un val de ironii din partea consilierilor PSD.

Cititi si: Un turn din Păcurari va schimba topul celor mai înalte clădiri din Iaşi

„Rugămintea mea faţă de secretarul municipiului este să anunţe, de fiecare dată, unde fac parte consilierii liberali când au de votat un proiect ca acest lucru să se-ntâmple la fiecare proiect în care domniilor lor sunt în consiliile de administraţie şi să nu fie un privilegiu al liderului de grup al PNL“, a comentat consilierul PSD Gabriel Surdu. Pe ordinea de zi a şedinţei CL au mai fost alte 10 proiecte privind aprobarea de PUZ-uri (locuinţe individuale şi locuinţe colective), inclusiv turnul de 62 m din Păcurari, dar liberalii s-au abţinut de la vot în toate cazurile, ceea ce echivalează, practic, cu un vot „împotrivă“. Demn de menţionat este că, în maximum două luni, în plenul CL vor intra planurile urbanistice pentru Spitalul Regional de Urgenţe şi Aeroportul Internaţional Iaşi.

Bugetele EcoPiaţa şi CTP, aprig disputate

Consilierii locali au dezbătut ieri aproape 50 de proiecte de hotărâre. Două dintre cele mai disputate proiecte au vizat aprobarea bugetelor pe anul 2018 în cazul EcoPiaţa şi Companiei de Transport Public (CTP). Investiţiile minimale prevăzute de cele două instituţii au dat naştere unor discuţii aprinse în plen. Liberalii au solicitat un program clar de modernizare a pieţelor şi montarea de aer condiţionat în mai multe tramvaie, cheltuieli ce nu se regăsesc în bugetul EcoPiaţa şi, respectiv, cel al CTP. La rândul lui, consilierul independent Andrei Postolache şi-a exprimat dezamăgirea că CTP nu va implementa nici în acest an sistemul de e-ticketing şi cel cu panouri informative în staţii pentru aflarea timpilor de aşteptare. „Investiţiile sunt prea mici pentru că şi bugetul EcoPiaţa este foarte mic, în condiţiile în care un buget mai mare ar fi trebuit să fie suportat de cei care intră în piaţă. Pieţele trebuie să aibă şi un rol social. Vreau ca, în lunile martie - aprilie, atunci când vor veni cu bilanţul anului 2017, să luăm o decizie foarte clară ce se va întâmpla în continuare cu pieţele din Iaşi“, a comentat primarul Mihai Chirica, el vorbind şi despre necesitatea implementării unui program de modernizare.

Cititi si: Cel mai înalt bloc din Iaşi va răsări în intersecţia de la Rondul vechi CUG

Despre CTP, edilul Iaşului a transmis şefilor companiei să găsească soluţii pentru „condiţii suplimentare de climatizare“ în cazul a cel puţin 10 tramvaie, o posibilă alocare de fonduri în acest sens fiind posibilă de la capitolul „alte dotări“, unde CTP a prevăzut o sumă totală de 840.000 lei, dar fără a nominaliza dotările. Bugetul CTP ajunge la 115 milioane lei, în condiţiile în care peste 72 milioane lei reprezintă cheltuielile cu personalul, iar bunurile şi serviciile au alocate peste 38 milioane lei. Consilierii locali au mai aprobat ieri hotărâri privind înfrăţirea Iaşului cu Houston, Texas.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.