Topul celor mai puternice comune ieşene după cifra de afaceri înregistrată anul trecut
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

Topul celor mai puternice comune ieşene după cifra de afaceri înregistrată anul trecut

GALERIE
comuna Miroslava
 • comuna Miroslava
- +

Pe primul loc în clasament se situează comuna Miroslava, cu o cifră de afaceri totală de 687 milioane euro, cea mai mare parte fiind raportată de firma BorgWarner.

„Ziarul de Iaşi” a realizat un Top 10 al celor mai puternice comune din judeţul Iaşi după cifra de afaceri înregistrată anul trecut de societăţile active din aceste comune. Cumulat, cifra de afaceri pentru anul fiscal 2020 a celor 3.370 de firme din cele zece comune s-a cifrat la 1,25 miliarde euro, sumă care reprezintă 19,5% din valoarea afacerilor totale declarate de firmele din întregul judeţ pe anul trecut, în cuantum de 6,40 miliarde euro. Miroslava, Valea Lupului şi Tomeşti deţin primele trei poziţii în clasamentul nostru. Judeţul Iaşi are două municipii, trei oraşe şi 93 de comune, mediul de afaceri din comunele Mădârjac şi Cucuteni fiind cel mai slab, în aceste zone desfăşurându-şi activitatea anul trecut doar cinci firme în total.

Cu o cifră de afaceri a firmelor active din comună care s-a ridicat la 687,7 milioane de euro în anul 2020, Miroslava poate fi numită cea mai bogată comună din judeţul Iaşi. Conform datelor din Breviarul Economic al Judeţului Iaşi (ediţia 2021), întocmit de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Iaşi, pe raza comunei erau înregistrate la sfârşitul anului trecut 934 de firme în funcţiune. Mai bine de jumătate din cifra de afaceri din anul anterior a fost realizată de producătorul american de piese auto BorgWarner România (fosta companie Diesel Systems România), care a raportat la Ministerul Finanţelor afaceri de circa 363 milioane de euro. În comuna Miroslava îşi mai desfăşoară activitatea în cele două parcuri industriale şi alţi investitori străini „de top” precum nemţii de la Mennekes, care au investit anul trecut aproape 11 milioane de euro pentru fabrica din satul Brătuleni unde se produc cabluri de încărcare pentru vehicule electrice, dar şi investitori puternici români, cum ar fi compania ieşeană Electra, cu o fabrică de interfoane şi videointerfoane în comună.

Pe locul 2 se situează Valea Lupului, cu o cifră de afaceri cumulată pe anul trecut a celor 581 de firme active de 123,4 milioane euro. Locul 3 este ocupat de comuna Tomeşti, cu 98,4 milioane euro (389 de firme active), urmată de comuna Leţcani (locul 4), cu 78 milioane euro (151 de firme active) şi comuna Ciurea (locul 5), cu o cifră de afaceri de 59,4 milioane euro (424 de firme active).

În Top 10 cele mai  puternice comune ieşene după cifra de afaceri a firmelor locale mai intră Cotnari - 58,6 milioane euro (locul 6, 41 de firme active), Bârnova - 46 milioane euro (locul 7, 309 firme active), Holboca - 40,7 milioane euro (locul 8, 227 de firme active), Rediu - 32,2 milioane euro (locul 9, 251 de firme active), Ion Neculce - 31,1 milioane euro (locul 10, 63 de firme active). La polul opus, respectiv cele mai sărace comune din judeţul Iaşi sunt Mădârjac, cu două firme active care au generat o cifră de afaceri totală de 39.800 euro anul trecut, şi Cucuteni, cu 37.300 de euro cifra de afaceri cumulată a celor trei firme active înregistrate.

La nivelul judeţului Iaşi erau 18.763 de firme active la sfârşitul anului trecut, care au generat o cifră de afaceri totală de 6,40 miliarde euro. Spre comparaţie, în anul 2019 existau 17.232 de societăţi comerciale în funcţiune la nivelul Iaşului, care au generat o cifră de afaceri totală de 6,55 miliarde euro. Potrivit datelor centralizate de CCI Iaşi, 65% din numărul firmelor active se concentrează pe raza municipiului Iaşi, iar 23% pe raza altor 11 unităţi administrativ-teritoriale Iaşi. Totodată, din cifra de afaceri totală, 66% se concentrează în firmele înregistrate în municipiul Iaşi, iar  26% în firmele înregistrate în alte 11 unităţi administrativ-teritoriale. Cifra de afaceri înregistrată în municipiul Iaşi anul trecut a fost de 4,23 miliarde euro, fiind în funcţiune 12.122 de firme.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X