Cei mai multi bani s-au facut anul trecut in Iasi din vinzarea curentului electric, iar cei mai multi s-au pierdut din furnizarea energiei termice. Asta arata topul, in functie de cifra de afaceri si a pierderilor inregistrate pe parcursul anului trecut.
Clasamentul a fost realizat de "Ziarul de Iasi" pe baza datelor oficiale furnizate de catre Oficiul Registrului Comertului (ORC).
In ambele topuri se regasesc atit firme consacrate, cunoscute publicului, dar, fata de anii trecutI, au aparut si o serie de societati noi, unele necunoscute marelui public.
Topul pierderilor
CET Iasi, ocupanta locului intii in clasamentul pierderilor, a avut pierderi totale anul trecut in valoare de 95,2 milioane lei. CET Iasi functioneaza cu statut de societate comerciala cu personalitate juridica, avind capitalul social detinut in intregime de Consiliul Local.
Pe locul doi al topului se afla societatea ArcelorMittal Tubular Products Iasi SA, cu pierderi de 39,2 milioane lei. Producatorul de tevi iesean are ca actionar majoritar compania ArcelorMittal, care detine 96,33% din capitalul social. Fostul Tepro se afla in acest an si in topul firmelor iesene cu cele mai mari cifre de afaceri.
Pe locul trei al topului se afla Rivium Galeria Mall SRL (Moldova Mall), care a bifat pierderi de 26 milioane lei. Potrivit informatiilor ORC Iasi, firma este detinuta de catre o persoana juridica, NSI Rivium B.V., inregistrata in Olanda.
Pe locurile patru si cinci se afla Constructii Feroviare Iasi – Grup Colas SA, cu pierderi totale de 24,6 milioane lei, si Fortus SA, cu 19,5 milioane lei.
Grup Colas, cu domeniu de activitate constructiile, se regaseste si in primele zece firme cu cele mai mari cifre de afaceri pe anul trecut. Potrivit ORC Iasi, actionari la aceasta companie sint Colas SA Franta, cu 51% din societate, Colas Romania SRL cu 38,15%, iar diferenta apartine unui numar de 167 de actionari persoane fizice si juridice.
De asemenea, potrivit BVB, Fortus SA avea ca actionari la sfirsitul anului 2009 Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cu 60,02%, Metalexportimport SA cu 26,23%, SIF Moldova Bacau cu 13,56% si alti actionari cu 0,17%.
Surprize, surprize
In privinta primelor cinci firme cu cele mai mari cifre de afaceri realizate la sfirsitul anului 2009, topul este condus detasat de catre E.ON Moldova Distributie SA, cu 630 milioane lei. Firma are ca actionari trei persoane juridice: Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice – Electrica SA cu 27% din procentul beneficiilor si pierderilor, Fondul Proprietatea SA cu 22% si E.ON Romania SRL Tg. Mures cu 51%.
Pe locul doi se afla firma de constructii Build Corp SRL, controlata de omul de afaceri Iulian Dascalu, cu o cifra de afaceri de 325,8 milioane lei.
Pe locul trei al topului se afla CET Iasi, cu o cifra de afaceri de 237,8 milioane lei, iar pe locul patru Antibiotice SA , cu 219,7 milioane lei. Potrivit BVB, compania se afla in portofoliul Ministerului Sanatatii, care detine 53,01%, iar SIF Oltenia detine 10,09%, diferenta apartinind altor actionari.
Ultima clasata in top este o firma mai putin cunoscuta publicului larg, SC Eurovino International SRL, care a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 125,2 milioane lei, de opt ori mai mare fata de 2008.
Potrivit ORC Iasi, domeniul de activitate al societatii este fabricarea vinurilor din struguri, iar unicul asociat al firmei este Emilian Popa. Conform ORC Iasi, capitalul total subscris al Eurovino International SRL este de 1.000 de lei. In tabelele alaturate va prezentam un top zece atit in privinta pierderilor, dar si al cifrelor de afaceri.
Publicitate și alte recomandări video