Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Topul colegiilor în funcţie de mediile la bacalaureat ale elevilor ieşeni

GALERIE
top licee iasi
  • top licee iasi
- +

Cea mai mare medie este la Colegiul Naţional - 9,39, urmat de Colegiul „Racoviţă“ - 9,35 şi Colegiul „Negruzzi“ - 9,08

„Ziarul de Iaşi“ a realizat un top al liceelor din Iaşi în funcţie de media obţinuă la bacalaureat pentru a vedea care liceu îşi pregăteşte cel mai bine absolvenţii. Acest top include cele mai apreciate opt licee din Iaşi, fiind luate în considerare rezultatele absolvenţilor înainte de rezolvarea contestaţiilor. Chiar dacă media mediilor fiecărui liceu poate suferi modificări, topul este foarte puţin probabil să se modifice.
 
Trei dintre liceele din Iaşi au reuşit, la fel ca şi anul trecut, să obţină o medie a mediilor peste 9, o performanţă remarcabilă având în vedere că este nevoie ca majoritatea elevilor să obţină medii cu mult peste 9 pentru a compensa rezultatele celor care au obţinut medii mai slabe. În ceea ce priveşte primele poziţii, locurile au rămas neschimbate faţă de anul trecut. Astfel, pe prima poziţie se află Colegiul Naţional, urmat de Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ şi de Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“, pe locul al IV-lea regăsindu-se, de asemenea, tot Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“. 
 
Modalitate de calcul 
 
Pentru a nu exista controverse, „Ziarul de Iaşi“ a realizat acest top al liceelor de elită din Iaşi pe baza mediilor obţinute de către toţi absolvenţii, cu excepţia celor care au urmat studiile la fără frecvenţă, frecvenţă redusă sau seral. De asemenea, în cazul candidaţilor care nu s-au prezentat la toate probele sau nu s-au prezentat deloc nu a fost trecută nicio medie, iar celor care au fost respinşi li s-a luat în considerare media dintre cele trei materii, chiar dacă este sub 6 sau nu au promovat cu cel puţin 5 la fiecare materie. În ceea ce priveşte candidaţii neprezentaţi, am ales să nu punem nicio notă, absenţa putând fi din motive obiective. Un exemplu în acest sens este un candidat de la „Moisil“, care a obţinut nota 9,5 la Limba română, însă nu s-a prezentat la celelalte două probe.
 
Clasamentul celor 8 licee
 
1. „Naţional“: Pe prima poziţie în acest top realizat de „Ziarul de Iaşi“ este Colegiul Naţional, cu o medie a mediilor 9,399, devansând din nou Colegiul „Racoviţă“, care a obţinut locul I în topul realizat în 2017. Anul trecut, Colegiul Naţional obţinuse o medie a mediilor de 9,372. În realizarea acestui calcul am luat în considerare toţi cei 150 de candidaţi înscrişi la examenul de bacalaureat, procentul de promovare fiind de 100%. De asemenea, la fel ca şi anul trecut, cinci absolvenţi de la Colegiul Naţional au obţinut media 10 la bacalaureat.
 
2. „Racoviţă“: Pe locul al II-lea, la fel ca şi anul trecut, se află Colegiul „Emil Racoviţă“, cu o medie a mediilor la bacalaureat de 9,352, mai mare decât în 2018, când liceul obţinuse media 9,206. De asemenea, au fost obţinute trei medii de zece. De menţionat este însă că în realizarea acestui calcul au fost luaţi în considerare doar 142 de candidaţi, deci doar elevii care au absolvit studiile la zi. 
 
3. „Negruzzi“: Pe poziţia a III-a, la fel ca anul trecut, se află Colegiul „Costache Negruzzi“, cu o medie a mediilor de la bacalaureat de 9,086, uşor mai mică decât în 2018, când a fost obţinută media 9,093. În realizarea acestui calcul au fost luaţi în considerare 161 de candidaţi, unul dintre aceştia fiind respins cu o medie sub 6, iar un candidat nu a fost luat în considerare fiind neprezentat. La fel ca anul trecut, doi candidaţi au obţinut media 10 la bacalaureat.
 
4. „Eminescu“: Poziţia a IV-a este ocupată tot de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, şi acum doi ani. Astfel, media mediilor de anul acesta este 8,934, mai mare decât în 2018, când a fost obţinută media 8,877. În acest calcul au fost luate în considerare rezultatele a 166 de candidaţi, promovând cu toţii examenul. Spre deosebire de anul trecut, niciun candidat nu a obţinut media 10.
 
5. „Moisil“: Prima schimbare în acest top faţă de anul trecut apare la poziţia a V-a, loc ocupat anul trecut de Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu“. Anul acesta, poziţia este ocupată de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“, cu o medie a mediilor de 8,736, anul trecut, liceul obţinând media 8,455, crescând astfel la poziţia a V-a de pe poziţia a VIII-a pe care se afla anul trecut. În acest caz am luat în considerare rezultatele a 181 de candidaţi, dintre aceştia, 4 fiind respinşi, însă au obţinut peste 5 la fiecare dintre materii, iar un candidat nu s-a prezentat la toate probele. Acesta din urmă reuşise să obţină 9,5 la Limba română, însă nu a fost prezent la celelalte două materii.
 
6. „Ibrăileanu“: Pe poziţia a VI-a se află anul acesta Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu“, cu o medie a mediilor de 8,689. Chiar dacă media mediilor a crescut comparativ cu anul trecut, când a fost obţinută media 8,671, rezultatul a fost mai slab decât al primelor cinci şcoli din acest top. În realizarea acestui calcul au fost luaţi în considerare 155 de candidaţi, iar un candidat nu a fost luat în considerare. Acesta obţinuse 8,55 la Limba română, 5,2 la Matematică, însă nu s-a prezentat la Anatomie. Doi candidaţi de la acest colegiu au obţinut media 10.
 
7. „Alecsandri“: Pe poziţia a VII-a se află Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“, la fel ca anul trecut. Liceul a obţinut o medie a mediilor de 8,559, mai mare decât în 2018, când a fost obţinută media 8,496. Au fost luate în calcul rezultatele a 149 de candidaţi, din totalul candidaţilor înscrişi lipsind trei absolvenţi care nu au fost luaţi în calcul. De asemenea, şase candidaţi dintre cei 149 nu au reuşit să obţină note de trecere la toate materiile, şi au fost respinşi. În cazul acestora, doi au obţinut peste media 6, însă au luat sub 5 la una dintre cele trei materii, iar ceilalţi patru au avut sub media 6 şi au luat sub 5 la cel puţin una dintre materii. În cazul lor a fost luată în considerare media dintre cele trei note.
 
8. „Cantemir“: Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“ a căzut anul acesta două poziţii, anul trecut fiind pe locul al VI-lea în acest top. De asemenea, şi media mediilor este mai mică decât anul trecut, anul acesta, candidaţii obţinând media mediilor 8,464, comparativ cu 2018, când media a fost 8,533. În realizarea acestui calcul au fost luate în considerare rezultatele tuturor celor 169 de candidaţi, dintre aceştia doi fiind respinşi, cu o medie sub 6, însă au reuşit să promoveze cu cel puţin 5 la toate cele trei materii de bacalaureat.
 
Clasamentul din 2016, 2017 şi 2018
 
Anul trecut, în 2018, pe primele patru poziţii s-au aflat aceleaşi licee. Coborând în clasament, anul trecut, poziţia a V-a a fost ocupată de către Colegiul „Ibrăileanu“, locul VI de către „Cantemir“, pe VII se clasase Liceul „Alecsandri“, iar pe ultima poziţie s-a aflat Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“. În topul din 2017, câştigător a fost Colegiul „Racoviţă“, acum pe locul II, urmat foarte aproape de Naţional, apoi de „Negruzzi“ şi „Eminescu“. În 2016, Colegiul Naţional a fost pe primul loc şi era urmat de „Racoviţă“, iar poziţia a III-a fusese ocupată de către Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, care a trimis atunci Colegiul „Negruzzi“ pe locul al IV-lea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri