anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

Topul concurenţei la facultăţile ieşene: Mai mulţi candidaţi la UMF şi la UAIC, faţă de ultimii ani

GALERIE
admitere-iasi
 • admitere-iasi
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie a înregistrat cifre mult mai bune decât în ultimii ani la admiterea pentru noul an universitar. În total au fost depuse peste 2380 de dosare pe cele 725 de locuri la licenţă şi 597 la taxă, aproape jumătate dintre acestea la specializarea Medicină Generală - 1.114.

Cozile din întreagă săptămână de la depunerea dosarelor s-au reflectat în numărul candidaţilor de la Medicină Generală, sunt mai multe cu 156 decât anul trecut, concurenţa ajungând la 3,71 de candidaţi pe un loc la buget, urmând a se ocupa cel mai probabil şi 178 de locuri cu taxa în lei. Şi la Asistenţa Medicală Generală a crescut considerabil numărul candidaţilor.

Anul acesta au fost depuse 376 de dosare pe 55 de locuri la buget, o concurenţă de 6,83 de candidaţi pe un singur loc, faţă de anul trecut când au fost 310, adică o concurenţă de 5,63 pe un loc.

O scădere uşoară a avut loc la Facultatea de Medicină Dentară, 324 de dosare la Medicină Dentară şi 95 la Tehnică Dentară faţă de 336 şi, respectiv, 126, depuse trecut, dar locurile vor fi ocupate integral în condiţiile în care sunt 89 la Medicină Dentară şi 34 la Tehnică Dentară.

Dacă Facultatea de Bioinginerie Medicală a avut peste 50 de dosare depuse în plus anul acesta faţă de anul trecut, 130 la Bioinginerie şi 194 la Balnefiziokinetoterapie, Facultatea de Farmacie se află într-o scădere faţă de anul trecut, când şi aşa nu îşi ocupase integral locurile la buget după susţinerea examenului de admitere. Anul acesta, nu sunt ocupate locurile nici măcar pe hârtie - 93 de dosare pe 99 de locuri la buget.

Psihologia, iarăşi prima la „Cuza“

Şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a închis admiterea cu 9.934 de dosare depuse personal de candidaţi şi 951 depuse online, un scor mai bun faţă de cel din ultimii ani, când oricum se înregistrase un scor record, la nivelul celui din 2008.

Deşi nu este clar dacă în cifrele prezentate oficial de cei de la UAIC sunt incluse sau nu şi dosarele online, „Ziarul de Iaşi“ s-a folosit de datele furnizate ca situaţie la zi a înscrierilor pentru a determina care au fost cele mai căutate facultăţi.

O primă concluzie este aceea că şi anul acesta Psihologia este cea mai căutată facultate, dar diferenţele foarte mari de anul trecut s-au redus faţă de contracandidate.

Putem remarca de la început faptul că Facultatea de Matematică, deşi nu este printre fruntaşele la numărul de candidaţi/loc bugetat, are o concurenţă mai bună decât anul trecut şi este într-o creştere constantă din 2017, şi că la Facultatea de Informatică sunt aproape 800 de candidaţi, dar dat fiind numărul mare de locuri bugetate - 281, concurenţa nu e la nivelul facultăţilor din vârful clasamentului.

Facultatea de Drept are un număr mai mare de candidaţi, o surpriză în acest an, în timp ce la Teologie Romano-Catolică s-au ocupat toate locurile la buget mai puţin unul. Astfel, pe facultăţi, avem următoarele rezultate, în funcţie de concurenţă:

1. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport - 534 de candidaţi pe 119 locuri bugetate - concurenţa: 4,48

2. Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei - 1.606 de candidaţi pe 364 locuri bugetate - concurenţa: 4,41

3. Facultatea de Drept - 732 de candidaţi pe 198 locuri bugetate - concurenţa: 3,69

4. Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice - 1.113 de candidaţi pe 312 locuri bugetate - concurenţa: 3,56

5. Facultatea de Matematică - 405 de candidaţi pe 138 locuri bugetate - concurenţa: 2,93

6. Facultatea de Informatică - 789 de candidaţi pe 281 locuri bugetate - concurenţa: 2,80

7. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor - 2.295 de candidaţi pe 836 locuri bugetate - concurenţa: 2,74

8. Facultatea de Litere - 965 de candidaţi pe 423 locuri bugetate - concurenţa: 2,28

9. Facultatea de Biologie - 394 de candidaţi pe 176 locuri bugetate - concurenţa: 2,24

10. Facultatea de Chimie - 150 de candidaţi pe 70 locuri bugetate - concurenţa: 2,14

11. Facultatea de Istorie - 168 de candidaţi pe 84 locuri bugetate - concurenţa: 2

12. Facultatea de Geografie şi Geologie - 520 de candidaţi pe 287 locuri bugetate - concurenţa: 1,81

13. Facultatea de Fizică - 74 de candidaţi pe 48 locuri bugetate - concurenţa: 1,54

14. Facultatea de Teologie Ortodoxă - 169 de candidaţi pe 140 locuri bugetate - concurenţa: 1,2

15. Facultatea de Teologie Romano-Catolică - 20 de candidaţi pe 21 locuri bugetate - concurenţa: 0,95

Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la specializarea Psihologie, 879 de dosare depuse pe 155 de locuri - 5,67, iar alte specializări cu concurenţă semnificativă au fost Asistenţă socială de la Filosofie - 391 de dosare pe 72 de locuri – 5,43 şi Cibernetica, Statistica şi Informatica Economică de la FEAA - 583 de dosare pe 109 locuri bugetate - 5,34.

Au fost şi specializări care nu şi-au ocupat integral locurile la buget - Ştiinţa mediului de la Biologie, cu 13 locuri din 28 ocupate, Ştiinţe inginereşti aplicate de la Facultatea de Fizică, 5 candidaţi pe 10 locuri, atât Geologia, cât şi Inginerie geologică 15 din 30 de locuri ocupate, respectiv 22 din 30, Studiile culturale la Litere, 8 din 15 locuri, şi Artele Vizuale de la Teologie Ortodoxă 27 pe 30.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Salvaţi de nea Cornel

Nicolae GRECU

Salvaţi de nea Cornel

Scăpaţi pe moment de problema restanţelor, conducătorii de la Poli reiau lupta pentru promovare cu două transferuri foarte reuşite.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Lumea ortodoxă, înghesuită vreme de secole sub povara unor imperii agresive, extensive, marginalizată în contactul cu Occidentul, nu a reușit să se racordeze în timp util la sistemul capitalist. 

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.