Şoferiţa care a ucis patru muncitori ai Citadin riscă închisoarea pe viaţă (VIDEO)
„Exista indicii care au condus spre aprecierea ca în acest caz este vorba de omor califi (...)
citeste totjoi, 11.08.2022
Băncile din România practică o dobândă anuală efectivă (DAE) ce poate varia între 7,49% şi 19% pentru creditele de nevoi personale în lei, potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar în baza simulatoarelor de credite de pe site-urile băncilor din România, potrivit Mediafax.
Dobânzile la creditele de nevoi personale în lei rămân încă ridicate în piaţa bancară din România, chiar dacă ecartul dintre dobânda medie la credite şi dobânda la depozite a scăzut la cel mai redus nivel din ianuarie 2018, de 6,46%.
Dobânzile pot varia la fiecare bancă în funcţie de tipul de dobândă aleasă, fixă sau variabilă, precum şi în funcţie de alţi factori precum virarea salariului la banca respectivă - ce aduce de obicei după sine o reducere de dobândă -, nivelul de risc prezentat de client, venitul realizat şi comportamentul de plată.
Analiza ZF este realizată în baza unor simulări de credit de nevoi personale în lei cu dobândă fixă, fără virarea venitului clienţilor la respectiva bancă, în valoare de 20.000 de lei, pe o perioadă de cinci ani - reprezentând creditul standard de nevoi personale.
Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România în topul după active din 2018, practică un DAE de 12,39%, care se poate schimba în baza informaţiilor prezentate de respectivul client.
În continuare, BCR, a doua bancă din piaţă, practică o dobândă DAE de 10,74% în aceleaşi condiţii de creditare; Însă, în funcţie de oferta personalizată pe comportamentul de plată, istoric, sumă, perioadă, dar şi alte elemente, DAE la BCR poate varia între 7,49% şi 17,51%.
BRD-SocGen aplică DAE de 14,3% pentru un astfel de credit, în timp ce subsidiara locală a italienilor de la UniCredit practică o dobândă DAE de 15,99%, care în condiţiile potrivite poate pleca de la 8,99% pentru creditele cu dobândă fixă şi de la 7,99% pentru dobândă variabilă.
Raiffeisen Bank, a cincea bancă din industria locală în topul după active, practică DAE de 15,14% pentru un credit de nevoi personale de 20.000 de lei pe o perioadă de cinci ani, la un calcul standard, însă DAE poate scădea chiar şi până la 9% în cazul virării veniturilor din salarii la această bancă şi în cazul în care există garanţii ipotecare.
În cazul ING, DAE este de 12,9% şi poate scădea la 9,58% în funcţie de îndeplinirea unor condiţii precum încasarea salariului la banca creditoare.
CEC Bank, singura bancă a statului român din top zece bănci după active, are un DAE de 10,4% pentru acest tip de credit, dar această dobândă poate creşte sau poate scădea în funcţie de tipul de credit ales şi în funcţie de încasarea salariului şi a costurilor asociate riscului.
Dobânda DAE practicată de Alpha Bank este de 11,85% şi se poate modifica, de asemenea, în timp ce OTP Bank România oferă o dobândă anuală efectivă de 11,23%, care poate scădea până la 9,04% în condiţii perfecte de creditare.
Garanti Bank practică DAE de 11,71%, în cazul unui credit de 20.000 de lei.
Rata dobânzii de politică monetară a fost menţinută de BNR în ultimul an la 2,5% pe an. Volumul creditelor de consum în lei acordate populaţiei era în august la nivelul de 48,5 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.
Creditul privat total a ajuns în august la o creştere de 8% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, soldul urcând la un record de 264,6 mld. lei.
Creditarea a continuat să crească în acest an cu toate că BNR a decis la finalul lui 2018 să impună din 2019 pentru creditele populaţiei în lei un grad maxim de îndatorare de 40% din venitul net, în timp ce pentru creditele în valută pragul este de 20%, atât pentru împrumuturile ipotecare, cât şi pentru cele de consum.
Economia României creşte în continuare pe baza consumului. Ritmul de creştere economică s-a temperat în T2/2019, la 4,4% an/an, de la 5% în T1/2019. În primul semestru din 2019, PIB-ul a crescut cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
În privinţa creditelor de nevoi personale, dobânzile pot varia mult în funcţie de tipul dobânzii, fixă sau variabilă, şi de coroborarea cu alte „avantaje“ pentru client precum încasarea venitului prin banca respectivă, achiziţia odată cu creditul a unor produse de asigurare sau a altor produse de la banca respectivă sau accesarea creditului online.
Astfel, potrivit datelor agregate de platforma conso.ro, cea mai redusă dobândă anuală efectivă (DAE) din piaţă este la BCR, unde costul poate scădea chiar şi până la 8,01% în cazul unor condiţii de „creditare perfectă“ pentru creditul de nevoi personale cu dobândă fixă în cazul încasării venitului la această bancă pentru produsul Divers.
A doua cea mai redusă dobândă din piaţă vine pentru clienţii Patria Bank, care au şi asigurare de viaţă şi asigurare de imobil şi aleg dobândă variabilă, ceea ce duce la un DAE de 8,79% pe produsul Patria Plus.
A treia cea mai redusă DAE este în cazul Băncii Transilvania, pentru dobândă fixă, încasarea venitului la BT şi accesarea creditului online, cu o dobândă de 8,83%.
De asemenea, OTP Bank oferă pentru creditele accesate online, pentru clienţii care încasează venitul la bancă şi în cazul dobânzii variabile, un DAE care pleacă de la 8,92%.
Top cinci dobânzi din piaţă este completat de Idea Bank, pentru clienţii care încasează salariul la bancă, creditul VIP cu dobândă variabilă la DAE de 9,04%.
Cuvinte cheie: + banci dobanzi credite
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Actriţa americană Anne Heche, aflată în comă, este vizată de o anchetă a poliţiei
CEO-ul Ryanair Michael O'Leary anunţă sfârşitul erei biletelor de zece euro
Delicii culinare şi destinaţii de shopping, printre ultimele noutăţi ale verii, la Palas
Serena Wiliams , eliminată de Belinda Bencici, în turul doi la Toronto
Şoferiţa care a ucis patru muncitori ai Citadin riscă închisoarea pe viaţă (VIDEO)
Cum a ajuns Romarm să joace electoral pentru ministrul Virgil Popescu
Antibiotice Iaşi are în plan o investiţie de 200 milioane de lei
Nouă persoane care se ocupau cu vânzarea de telefoane false au fost arestate
Rata anuală a inflaţiei a sărit de 15%. Gazul s-a scumpit cu 70%, iar uleiul cu 52%
Monica Niculescu, eliminată în turul doi la dublu, la Toronto
3 aspecte care arata utilitatea unor combinezoane de lucru in ateliere industriale (P)
O persoană a rămas încarcerată în urma unui accident rutier petrecut la Butea (UPDATE)
ANALIZĂ Bătălia pentru accesarea fondurilor europene: cine câştigă lupta în Transilvania
Accident grav noaptea trecută la Chicerea! Un puști băut a lovit cu mașina o casă
Simona Halep o va întâlni pe Jil Teichmann în turul trei la Toronto
Pompierii ieşeni au fost puşi degeaba pe drumuri de o alertă falsă. De fapt se făcea deratizare
Kim Jong-Un declară victoria împotriva Covid şi a ordonat ridicarea măsurilor stricte
Toţi copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 9 ani din Londra vor fi vaccinaţi împotriva poliomielitei
Bărbatul de 34 de ani lovit de o piatră în Cheile Bicazului este din Iaşi
De ce se produce alergia atât de repede în șocul anafilactic
Boala Alzheimer ar putea fi oprită într-un stadiu fără simptome
Pacienții din România vor avea mai ușor acces la studiile clinice
Platforma de rezervări pentru evenimente Instant Space duce inovaţia la următorul nivel (P)
India - O democrație vibrantă și o societate pluralistă - Ambasador A. R. Ghanshyam (P)
Caz chirurgical la Spitalul Arcadia: recăpătarea vieții normale după anus iliac (P)
Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură
FOTBAL - Surpriză: 180 000 de euro de la Gigi Becali pentru Poli Iaşi. O afacere mai veche
Peste 350.000 lei pentru “păianjenul de trafic” al Iaşului. Analiză pentru următorii 10 ani
Situaţia centralei nucleare Zaporojie, dezbătută joi de urgenţă de Consiliul de Securitate al ONU
Fernando Lugo, fostul preşedinte din Paraguay, în comă indusă după ce a suferit un atac cerebral
Grindeanu: Începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs
Cântăreţul scoţian Paolo Nutini concertează, în premieră, în România (VIDEO)
Meta Platforms - Facebook a atras 10 miliarde de dolari prin prima ofertă de obligaţiuni
Incendiu la o locomotivă electrică, în Gara de Sud din Ploieşti (VIDEO)
Ioan Alexandru TOFANO idee pentru Legea învăţământului superior |
Codrin Liviu CUȚITARUNebuna de la Rhornfield Hall |
Dan TAPALAGACriză majoră de încredere în politicienii români |
Ioan STANOMIRCălăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.