Topul domeniilor după numărul ieșenilor angajați: 33.194 de contracte de muncă în învățământ

sâmbătă, 15 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 Topul domeniilor după numărul ieșenilor angajați: 33.194 de contracte de muncă în învățământ

Învățământul, industria prelucrătoare și comerțul sunt domeniile care angajează cei mai mulți oameni în județul Iași, potrivit datelor transmise de Inspecția Muncii pentru „Ziarul de Iași”. Acestea reprezintă aproape o treime din totalul contractelor individuale de muncă (CIM) active, ceea ce indică o concentrație mare de forță de muncă în aceste sectoare. Pe lângă domeniile care domină piața muncii, există și alte sectoare cu un număr semnificativ de angajați, cum ar fi sănătatea, construcțiile și transportul. Pe de altă parte, domeniul activităților gospodăriilor private în calitate de angajator personal casnic (cum ar fi îngrijitor, babysitter) are cele mai puține contracte de muncă active, ceea ce sugerează fie o cerere scăzută pentru acest tip de servicii, fie o muncă nedeclarată.

Cum arată cifrele, mai exact? Săptămâna trecută, pe 7 iunie, în județul Iași erau 92.736 de contracte active în învățământ, industria prelucrătoare și comerț, ceea ce înseamnă un procent de circa 37% din totalul de 246.834 de CIM câte figurau ca fiind active în Registrul General de Evidență a Salariaților pe data de 7 iunie. Aici nu sunt incluși însă funcționarii publici, militarii și personalul din justiție, ceea ce înseamnă că numărul real al angajaților din județul Iași este mai mare.

Câte contracte de muncă sunt în învățământ

În învățământ erau active atunci 33.194 de contracte de muncă, în timp ce în industria prelucrătoare figurau 30.444 de contracte, iar în comerț/repararea autovehiculelor și motocicletelor 29.098 de contracte active.

O mare nevoie de servicii medicale și sociale se vede și în numărul de oameni care lucrează în aceste domenii, fiind înregistrate 26.229 de contracte de muncă în aceeași perioadă, dar și în construcții este o cerere constantă și semnificativă de forță de muncă, cu 24.249 de CIM active pe 7 iunie. În ceea ce privește transportul și depozitarea în județul Iași, observăm în centralizarea făcută de Inspecția Muncii că existau la acea dată 21.943 de contracte de muncă active.

La polul opus, respectiv domeniul cu cele mai puține contracte active sunt în secțiunea Activități ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic; activități ale gospodăriilor private de producere de bunuri și servicii destinate consumului propriu, cu 35 de CIM active.

Citiți și: 30.216 ieșeni fericiți: de la 1 iulie, le va crește salariul net cu 284 de lei

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii