Topul firmelor care au contracte cu municipalitatea: Unde ajung milioanele?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Topul firmelor care au contracte cu municipalitatea: Unde ajung milioanele?

GALERIE
achizitii directe
  • achizitii directe
- +

Firme „prietene”, SRL-uri abia înfiinţate sau care au cifra de afaceri constituită preponderent cu bani publici, toţi „aspiră“ fonduri din bugetele instituţiilor din subordinea Primăriei.

Administraţia locală a contractat peste 1.600 de achiziţii directe în primul trimestru al acestui an. „Ziarul de Iaşi“ a analizat toate procedurile efectuate prin încredinţare directă de către Primăria Iaşi şi nouă dintre societăţile/instituţiile din subordine. În top se află furnizori tradiţionali ai municipalităţii, firme ce, anual, beneficiază de bani publici pentru produsele sau serviciile pe care le oferă. Valoarea totală a achiziţiilor directe din primul trimestru al anului este destul de mare (6,31 milioane lei). În analiza noastră am cuprins Primăria Municipiului Iaşi (PMI), alături de entităţile din subordine: Salubris, Ecopiaţa, Servicii Publice Iaşi (SPI), Compania de Trans­port Public (CTP), Direcţia de Asistenţă Comunitară (DAC), Direcţia Creşe, Poliţia Locală, Tehnopolis şi Termo-Service.

Firme vechi sau nou-născute

Societatea Citadin nu apare între entităţile analizate întrucât firma nu desfăşoară achiziţii prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). În schimb, Citadin apare la beneficiarii de bani publici şi chiar e pe locul doi, după valoarea totală a contractelor. Firma Primăriei a fost contractată de CTP pentru lucrări de infrastructură (refacere carosabil şi trotuare) pe 29 martie, valoarea acestora de 233.933 lei. În top, Citadin este surclasată doar de firma Giros Company ce a încasat de la Salubris, în cadrul a trei achiziţii, 272.680 lei (consumabile şi piese imprimante). Podiumul este închis de NPS Security SRL, „campionul“ achiziţiilor directe în administraţia locală de anul trecut. În primul trimestru al acestui an, NPS a încheiat două contracte de servicii de pază cu SPI, valoarea fiind de 202.788 lei. Tot contractele cu SPI au plasat NPS, anul trecut, pe primul loc în topul firmelor beneficiare de fonduri publice din achiziţii directe. Contractele de la SPI sunt o gură de aer proaspăt pentru NPS, în condiţiile în care, anul trecut, firma a avut pierderi de 3,7 milioane lei.

O altă societate căreia i s-au încredinţat direct achiziţii este Garden Store SRL din Rediu, firmă înfiinţată în martie 2017. Trei contracte cu SPI (ghivece, plante) i-au adus firmei o sumă totală de 167.300 lei. Acordarea unor servicii de întreţinere pentru instalaţii de ridicat ale CTP au rotunjit veniturile firmei New Service Macarale SRL cu 160.740 lei. Celelalte cinci companii care au încasat sume relativ mari din bani publici prin proceduri de achiziţie directă sunt Dedeman (155.538 lei), Depozitul de Izolaţii (149.024 lei), Das Auto Service (148.187 lei), Vfm Intercom (139.796 lei) şi Umbrella Management (129.500 lei). În total, cele 10 instituţii sau societăţi studiate au efectuat 1.646 de cumpărări directe în valoare totală de 6.314.958 lei. În primul trimestru al anului, cele mai multe achiziţii directe au fost făcute de către CTP (603 achiziţii în valoare de 1,86 milioane lei), companie urmată de SPI (479, 1,25 milioane lei) şi Salubris (191, 1,6 milioane lei). Primăria a avut 103 achiziţii în valoare de 566.148 lei, iar alte 100 au fost la Termo-Service (544.884 lei), în timp ce restul entităţilor studiate au avut fiecare sub 100 de achiziţii şi o sumă totală fiecare de sub jumătate de milion de lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.