anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Topul firmelor din Iaşi: creştere cu 15% faţă de 2019. Amazon şi Borgwarner, pe podium

GALERIE
amazona-borgwarner
 • amazona-borgwarner
- +

Pandemia nu a îngenuncheat economia ieşeană. Cu o singură excepţie – HoReCa – în toate celelalte domenii de activitate companiile din Iaşi au depăşit în 2021 cifra de afaceri din 2019, adică dinainte de declanşarea crizei de Covid 19. Cea mai mare creştere, de ^25%, s-a înregistrat la nivelul firmelor locale de IT&C, iar creşterea medie a fost de 15% la nivelul judeţului Iaşi. Concluziile aparţin Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, care a realizat topul celor mai performante firme locale.

Pentru a realiza clasamentul performerilor din economia locală, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a utilizat datele din bilanţurile economice înregistrate de companii la ANAF. Astfel, au fost analizate 25.186 de bilanţuri, depuse de tot atâtea firme.

Dintre acestea, 20.214 firme erau firme active, adică cu o cifră de afaceri diferită de zero, iar jumătate dintre firmele active au îndeplinit criteriile de admitere în clasament, adică au avut profit pozitiv din exploatare şi o cifră de afaceri de minim 100.00 lei în cazul microîntreprinderilor şi minim 250.000 lei în cazul întreprinderilor mici, mijlocii, mari şi foarte mari.

„Prin prisma acestor indicatori, putem spune per ansamblu că antreprenorii şi managerii ieşeni au găsit resursele necesare de a performa, în pofida crizelor cu care ne-am confruntat în 2020-2021. Cu excepţia unui singur domeniu de activitate, HoReCa, de altfel cel mai puternic afectat pe fondul pandemiei, situat deocamdată la -4% faţă de 2019, toate celelalte domenii de activitate şi, implicit, economia locală ca întreg, au depăşit în 2021 cifra de afaceri din 2019. Vorbim de o creştere cu 15% a cifrei de afaceri în euro la nivelul firmelor locale, cu o variaţie de la plus 25% în IT&C la plus 5% în industrie”, a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Realizat după o metodologie folosită de toate Camerele de Comerţ şi Industrie din România, clasamentul firmelor din judeţul Iaşi a avut în vedere cinci indicatori de performanţă (cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane, eficienţa utilizării capitalului angajat) şi e structurat pe şapte domenii de activitate: IT&C şi Cercetare-Dezvoltare, Industrie, Agricultură, Silvicultură şi Pescuit, Construcţii, Servicii, Comerţ şi Turism şi Restaurante.

Performanţele economice ale firmelor din toate aceste domenii au fost comparate pe clase de mărime (de la microîntreprinderi până la firme foarte mari) şi pentru fiecare categorie astfel selectată s-a realizat un top 10 al firmelor. În final, 3319 firme din judeţul Iaşi şi-au găsit un loc în top 10 firme, după clasa de mărime şi domeniul de activitate.

După numărul de salariaţi, Amazon Development Center este firma din Iaşi cu cei mai mulţi angajaţi (3216), iar Borgwarner România SRL este compania cu cea mai mare cifră de afaceri din Iaşi (1.941.933.499 lei).

În cele 3319 de companii de top din Iaşi lucrează în total 65.330 de angajaţi. Dar zece companii locale plătesc salariile a 12439 dintre aceştia.

Primele zece companii după cifra de afaceri totalizează 27.474.087.208 lei, adică 19% din totalul celor 3319 firme de top din judeţul Iaşi, iar Borgwarner România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1.941.933.499 lei, de aproape trei ori mai mare decât următoarea companie din acest top, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi SA (684.456.478 lei).

Cele mai multe firme performante din Iaşi sunt din domeniul serviciilor (1115), dar după cifra medie de afaceri, firmele din Industrie domină, urmate de cele din sectorul IT&C şi din Comerţ. Din analiza datelor Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi rezultă că cele 544 de companii din domeniul Industriei au avut o cifră medie de afaceri de peste 13 milioane de lei.

Firmele din IT&C au înregistrat o medie a cifrei de afaceri de peste 10,5 milioane de lei, iar în Comerţ, media cifrei de afaceri, în rândul firmelor care au intrat în Top 10 realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a fost de peste 9,5 milioane de lei.

Cea mai mică cifră de afaceri a fost înregistrată de firmele din sectorul Turism şi Restaurante, de 3,4 milioane de lei, în medie. Restricţiile s-au mai atenuat în 2021, însă pandemia a dus la deteriorarea lanţurilor logistice. Pentru Beer Zone, un bar specializat în comercializarea de beri artizanale, multe din import, pandemia a adus mai multă nesiguranţă în ce priveşte procesul de aprovizionare.

Însă, la final de an, firma care administrează acest bar, SC Grim SRL, a ajuns a cincea în topul barurilor din judeţul Iaşi. “Anul 2021 a fost un an provocator, cu suişuri şi coborâşuri. Debutul anului a fost foarte dificil, preconizam o nouă perioadă de sacrificiu pentru HoReCa”, a declarat Iulian Bănilă, unul dintre cei trei fondatori ai SC Grim SRL, însă, spune el, “pe măsură ce s-a apropiat vara, apetitul oamenilor pentru a ieşi la terase a explodat. Nu consider că am implementat vreo măsură inovatoare. Explicaţia creşterii volumului de vânzări e banală: anul trecut oamenii doreau să iasă din casă dupa pandemie, accesul la vacanţe în străinătate a fost îngreunat de o serie de restricţii şi mulţi au preferat să rămână în ţară, cheltuindu-şi banii aici”, Iulian Bănilă, fondator Grim SRL.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, Paul Butnariu, crede însă că explicaţia creşterii volumului de vânzări nu e chiar atât de banală, cum susţine Iulian Bănilă, ci că “mediul antreprenorial a demonstrat şi în 2021, aşa cum a demonstrat şi în criza din urmă cu mai bine de zece ani, că are capacitatea nu doar de a supravieţui, dar şi de a progresa. Sunt deplin convins că vom depăşi şi actuala perioadă turbulentă.

Chiar dacă întotdeauna au fost şi vor fi griji şi probleme cu care se confruntă antreprenorii, de la forţa de muncă la restricţii pandemice, de la lanţul de aprovizionare la preţurile materiilor prime şi utilităţilor, trebuie să avem încredere că economia merge mai departe, pentru că doar aşa societatea se poate susţine în toate componentele ei!”.

„Clasamentul Topul Firmelor din Judeţul Iaşi a ajuns în 2022 la a 29-a ediţie. Vorbim de un clasament relevant şi obiectiv din trei considerente majore: pentru că este realizat pe baza unui cumul de indicatori economico-financiari care reflectă mai corect activitatea unei companii decât un singur criteriu luat separat, pentru că este realizat pe baza unei metodologii unitare la nivelul întregului sistem al camerelor de comerţ din România, care analizează datele declarate de firme oficial la Finanţe şi, nu în ultimul rând, pentru că evidenţiază performanţa: cele aproximativ 16% firme clasate în Top însumează 74% din cifra de afaceri a tuturor companiilor locale, concentrând 60% din numărul de salariaţi”, a completat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Centralizarea topurilor din toate judeţele de către Camera de Comerţ şi Industrie a României va aduce cu sine posibilitatea analizarii performanţei economice la nivel naţional a firmelor din Iaşi.

Însă, până când va fi clar ce firme din Iaşi au intrat în Top 10 din România pe domeniile lor de activitate, Camera de Comerţ din Iaşi se pregăteşte să premieze performerii economiei locale în cadrul unui Dineu al Laureaţilor, tradiţie care a fost întreruptă doi ani, din cauza pandemiei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (I)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (I)

Alegerile din Italia accentuează tendinţa de a aduce valorile culturale şi chestiunea raporturile dintre Comisia Europeană şi statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Un internet al tuturor lucrurilor din univers

Nichita DANILOV

Un internet al tuturor lucrurilor din univers

Nu cred că trăim în interiorul unui univers cumva asemănător cu peştera închipuită de Platon, în care materia devine o simplă proiecţie a umbrei spiritului sau cam aşa ceva. Dar suntem pe cale de-a crea un astfel de univers, care să acapareze (să înghită) propriul nostru univers. Trăim într-un timp în care lumea reală începe să fie dominată de spaţiul virtual.

Georgia Meloni: antielitism european, populism şi suveranism

Ciprian IFTIMOAEI

Georgia Meloni: antielitism european, populism şi suveranism

Are toate şansele să câştige postul de premier şi să devină prima femeie din istoria Italiei care exercită cea mai importantă funcţie politică, ţinând cont că preşedintele acestei ţări europene are un rol de reprezentare, decorativ, fără influenţă prea mare în politica internă şi internaţională. Este vorba de Georgia Meloni, noua stea a politicii italiene, care a câştigat alegerile ca preşedinte al partidului Fraţii Italiei (FdI) şi care a făcut să tresară establishment-ul politico-birocratic de la Bruxelles, îngrijorat pe bună dreptate de ascensiunea extremei drepte italiene.

Javroave putiniste

Michael ASTNER

Javroave putiniste

Deci, avem aşa: un stat mai mare decât China, întins pe două continente, care nu-şi mai încape în piele şi invadează fără niciun motiv un stat vecin (încălcând toate normele internaţionale şi Carta ONU), unde bombardează cartiere rezidenţiale, spitale, şcoli şi grădiniţe, pune la pământ oraşe-ntregi (Mariupol!!!), fură grâne şi curent şi, în general, comite crime de război pe bandă rulantă. 

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.