Topul pensiilor speciale din Iaşi: Cea mai mare este de 9000 de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

271 de ieşeni “papă” pensiile a 2.550 de persoane. Cine se numără printre ei?

Topul pensiilor speciale din Iaşi: Cea mai mare este de 9000 de euro

Cea mai mare pensie din judeţul Iaşi s-a ridicat anul trecut la aproape 9.000 de euro/lună.

GALERIE
pensie mare
  • pensie mare
- +

Statul român „a tocat” 42,7 milioane de lei (cca 9 milioane de euro) în anul 2020 doar cu parte dintre beneficiarii ieşeni de pensii de serviciu, cunoscute drept pensii speciale. În judeţul Iaşi, 271 de persoane au primit pensie de serviciu anul trecut, cu 13 mai multe decât în anul 2019, potrivit datelor centralizate la solicitarea „Ziarului de Iaşi” de către Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Iaşi. Din totalul pensiilor speciale, aproape jumătate sunt ale magistraţilor. 

Cea mai mare pensie de serviciu în judeţul Iaşi s-a ridicat anul trecut la 43.400 de lei (8.950 de euro) şi intră în contul unui pensionar magistrat, iar „cea mai mică” la 12.900 de lei (2.700 de euro), norocosul care primeşte aceşti bani lună de lună fiind un fost angajat al Curţii de Conturi. Cum pensia medie a avut în judeţul Iaşi o valoare lunară de 1.396 de lei în trimestrul III 2020, conform ultimelor informaţii disponibile pe site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, înseamnă că cele 42,7 milioane de lei alocate pensiilor speciale ar fi putut ajunge pentru plata a 2.550 de pensionari.

Numărul ieşenilor care încasează sume colosale odată cu pensionarea este însă mult mai mare, din categoria pensiilor speciale făcând parte şi pensiile militare. Acestea nu au fost luate în calcul pentru analiză, fiind gestionate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii. Totodată, de pensii speciale mai beneficiază şi senatorii şi deputaţii, fiind plătite din bugetul Parlamentului României.

Magistraţii au luat caimacul

Printre beneficiarii pensiilor de serviciu plătite strict de CJP Iaşi, sume suportate în cea mai mare parte din bugetul de stat, nu din cel al pensiilor, se numără magistraţii, grefierii, aviatorii, foşti angajaţi ai Curţii de Conturi şi foşti funcţionari publici parlamentari. Vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei, iar pentru bărbaţi 65 de ani, stagiul complet de cotizare fiind de 35 de ani, însă categoriile de angajaţi mai sus menţionate ies la pensie la o vârstă mult mai mică comparativ cu „muncitorul de rând”, iar pensiile lor nu sunt stabilite pe principiul contributivităţii, ci se ia în calcul 80% din ultimele venituri salariale brute, în unele cazuri adăugându-se chiar şi sporurile încasate.  

Din cei 271 de ieşeni care au primit pensie de serviciu anul trecut, 138 sunt pensionari magistraţi, 75 grefieri, 37 aviatori, 20 foşti angajaţi ai Curţii de Conturi şi un fost funcţionar parlamentar, se menţionează în documentul transmis „Ziarului de Iaşi” de CJP Iaşi. Din totalul beneficiarilor de pensii speciale, magistraţii primesc cele mai mari sume. Pensionarii magistraţi sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, cea mai mare pensie pe care a încasat-o anul trecut unul dintre ei fiind de 43.400 de lei (8.950 de euro), ne-au transmis oficialii instituţiei ieşene. Efortul statului pentru plata pensiilor magistraţilor din judeţul Iaşi (atât din bugetul de stat, cât şi din bugetul asigurărilor sociale) s-a ridicat în anul 2020 la 35,4 milioane de lei (cca 7,5 milioane de euro).

A urcat până la cer

În cazul pensionarilor proveniţi din rândul aviatorilor, beneficiari ai Legii 223/2007, cea mai mare pensie primită în anul 2020 de un concetăţean a fost de 19.700 de lei (4.100 de euro). Suma totală achitată de CJP Iaşi anul trecut acestor beneficiari a fost de 3,1 milioane de lei (650.000 de euro). Cuantumul se determină în procent de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, conform legii, corespunzător ultimei funcţii la bord deţinute de personalul Navigant din cadrul Societăţii Comerciale „Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române -TAROM- SA.

Singurul beneficiar din judeţul Iaşi al Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar a avut anul trecut o pensie de 13.700 de lei (2.850 de euro), adică 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Suma totală achitată de CJP Iaşi în 2020 cu drepturile sale s-a ridicat la 155.000 de lei (32.000 de euro).

Un milion de euro pe an

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, cea mai mare pensie încasată de unul dintre aceşti ieşeni a fost de 12.900 de lei (2.700 de euro), suma totală achitată pentru toţi beneficiarii fiind de 1,3 milioane de lei (270.000 de euro) anul trecut. Cuantumul pensiei de serviciu în cazul lor se determină în procent de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.  

Anual, cheltuielile statului român cu pensiile speciale ating valori deloc de neglijat, iar acestea cresc consistent de la an la an. Spre comparaţie, suma achitată în anul 2019 de către CJP Iaşi, pe atunci existând 258 de beneficiari ieşeni de astfel de drepturi „speciale”, a fost de 38,3 milioane de lei (8 milioane de euro). Valoarea a fost mai mică faţă de anul 2020 cu 4,4 milioane de lei, aproape 1 milion de euro.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.