anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

271 de ieşeni “papă” pensiile a 2.550 de persoane. Cine se numără printre ei?

Topul pensiilor speciale din Iaşi: Cea mai mare este de 9000 de euro

Cea mai mare pensie din judeţul Iaşi s-a ridicat anul trecut la aproape 9.000 de euro/lună.

GALERIE
pensie mare
 • pensie mare
- +

Statul român „a tocat” 42,7 milioane de lei (cca 9 milioane de euro) în anul 2020 doar cu parte dintre beneficiarii ieşeni de pensii de serviciu, cunoscute drept pensii speciale. În judeţul Iaşi, 271 de persoane au primit pensie de serviciu anul trecut, cu 13 mai multe decât în anul 2019, potrivit datelor centralizate la solicitarea „Ziarului de Iaşi” de către Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Iaşi. Din totalul pensiilor speciale, aproape jumătate sunt ale magistraţilor. 

Cea mai mare pensie de serviciu în judeţul Iaşi s-a ridicat anul trecut la 43.400 de lei (8.950 de euro) şi intră în contul unui pensionar magistrat, iar „cea mai mică” la 12.900 de lei (2.700 de euro), norocosul care primeşte aceşti bani lună de lună fiind un fost angajat al Curţii de Conturi. Cum pensia medie a avut în judeţul Iaşi o valoare lunară de 1.396 de lei în trimestrul III 2020, conform ultimelor informaţii disponibile pe site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, înseamnă că cele 42,7 milioane de lei alocate pensiilor speciale ar fi putut ajunge pentru plata a 2.550 de pensionari.

Numărul ieşenilor care încasează sume colosale odată cu pensionarea este însă mult mai mare, din categoria pensiilor speciale făcând parte şi pensiile militare. Acestea nu au fost luate în calcul pentru analiză, fiind gestionate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii. Totodată, de pensii speciale mai beneficiază şi senatorii şi deputaţii, fiind plătite din bugetul Parlamentului României.

Magistraţii au luat caimacul

Printre beneficiarii pensiilor de serviciu plătite strict de CJP Iaşi, sume suportate în cea mai mare parte din bugetul de stat, nu din cel al pensiilor, se numără magistraţii, grefierii, aviatorii, foşti angajaţi ai Curţii de Conturi şi foşti funcţionari publici parlamentari. Vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei, iar pentru bărbaţi 65 de ani, stagiul complet de cotizare fiind de 35 de ani, însă categoriile de angajaţi mai sus menţionate ies la pensie la o vârstă mult mai mică comparativ cu „muncitorul de rând”, iar pensiile lor nu sunt stabilite pe principiul contributivităţii, ci se ia în calcul 80% din ultimele venituri salariale brute, în unele cazuri adăugându-se chiar şi sporurile încasate.  

Din cei 271 de ieşeni care au primit pensie de serviciu anul trecut, 138 sunt pensionari magistraţi, 75 grefieri, 37 aviatori, 20 foşti angajaţi ai Curţii de Conturi şi un fost funcţionar parlamentar, se menţionează în documentul transmis „Ziarului de Iaşi” de CJP Iaşi. Din totalul beneficiarilor de pensii speciale, magistraţii primesc cele mai mari sume. Pensionarii magistraţi sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, cea mai mare pensie pe care a încasat-o anul trecut unul dintre ei fiind de 43.400 de lei (8.950 de euro), ne-au transmis oficialii instituţiei ieşene. Efortul statului pentru plata pensiilor magistraţilor din judeţul Iaşi (atât din bugetul de stat, cât şi din bugetul asigurărilor sociale) s-a ridicat în anul 2020 la 35,4 milioane de lei (cca 7,5 milioane de euro).

A urcat până la cer

În cazul pensionarilor proveniţi din rândul aviatorilor, beneficiari ai Legii 223/2007, cea mai mare pensie primită în anul 2020 de un concetăţean a fost de 19.700 de lei (4.100 de euro). Suma totală achitată de CJP Iaşi anul trecut acestor beneficiari a fost de 3,1 milioane de lei (650.000 de euro). Cuantumul se determină în procent de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, conform legii, corespunzător ultimei funcţii la bord deţinute de personalul Navigant din cadrul Societăţii Comerciale „Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române -TAROM- SA.

Singurul beneficiar din judeţul Iaşi al Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar a avut anul trecut o pensie de 13.700 de lei (2.850 de euro), adică 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Suma totală achitată de CJP Iaşi în 2020 cu drepturile sale s-a ridicat la 155.000 de lei (32.000 de euro).

Un milion de euro pe an

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, cea mai mare pensie încasată de unul dintre aceşti ieşeni a fost de 12.900 de lei (2.700 de euro), suma totală achitată pentru toţi beneficiarii fiind de 1,3 milioane de lei (270.000 de euro) anul trecut. Cuantumul pensiei de serviciu în cazul lor se determină în procent de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.  

Anual, cheltuielile statului român cu pensiile speciale ating valori deloc de neglijat, iar acestea cresc consistent de la an la an. Spre comparaţie, suma achitată în anul 2019 de către CJP Iaşi, pe atunci existând 258 de beneficiari ieşeni de astfel de drepturi „speciale”, a fost de 38,3 milioane de lei (8 milioane de euro). Valoarea a fost mai mică faţă de anul 2020 cu 4,4 milioane de lei, aproape 1 milion de euro.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.