Topul primăriilor din Iași cu cele mai mari “găuri negre” în buget
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

O maşinărie bine unsă vă suge zilnic banii din portofele şi buzunare fără să simţiţi

Topul primăriilor din Iași cu cele mai mari “găuri negre” în buget

GALERIE
furt bani publici
 • furt bani publici
- +

Primăriile din judeţ reuşesc cu mare “succes” să cheltuie banii publici, fonduri adunate de la contribuabili, fără nici o responsabilitate. Prejudiciile constate, anul trecut, de Camera de Conturi Iaşi, privite individual, par mici, dar adunate sunt de ordinul milioanelor.

“Ziarul de Iaşi” a realizat topul celor mai mari “găuri negre” din bugetele primăriilor de Iaşi, în anul 2016. Clasamentul a fost realizat în urma raportului final realizat de către inspectorii Camerei de Conturi Iaşi, în anul 2017. Subliniem că în acest top nu se regăseşte şi “gaura neagră” de aproape 600.000 de lei din contabilitatea Primăriei Andrieşeni, caz dezbătut pe larg şi în exclusivitate de către jurnaliştii “Ziarul de Iaşi”, în cursul anului trecut. Aşadar, în topul nostru se regăsesc primăriile Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Probota, Ţibana, şi Bălţaţi. Cel mai mare prejudiciu a fost stabilit în bugetul Primăriei Târgu Frumos Iaşi – 478.000 lei. Controlul Camerei de Conturi Iaşi a avut loc la această primărie, în luna octombrie anul trecut. Din această sumă, aproximativ 290.000 lei reprezintă fonduri pe care primăria nu le-a recuperat de la asociaţiile de proprietari, care au beneficiat de lucrări decontate din bugetul oraşului, în cadrul unor reabilitări termice a blocurilor de locuinţe. De asemenea, salariaţii au primit ilegal sporuri de confidenţialitate de până la 15% în valoare de 151.000 lei, iar alţi 104.000 lei sunt bani pe care angajaţii primăriei trebuie să-i recupereze de chiriaşi sau concesionari, fiind vorba despre penalităţi de întârziere.

Cadouri de sărbători

Locul doi în clasamentul alcătuit de “Ziarul de Iaşi” este ocupat de către Primăria Oraşului Podu Iloaiei. Inspectorii au făcut o verificare aici, în perioada octombrie- noiembrie 2017 şi au găsit o “gaură” de 319.000 lei. De asemenea, aici, reprezentanţii Camerei de Conturi au mai scos în evidenţă şi nereguli contabile în valoare de aproape 9.000.000 lei. Prejudiciul de 107.000 lei a provenit din neînregistrarea în evidenţele fiscale a creanţelor cuvenite bugetului local din redevenţe, precum şi contribuţiile încasate din contractele de asociere încheiate pentru finanţarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. De asemenea, “probleme” mari au fost şi cu acordarea unor drepturi salariale în mod necuvenit, vreo 60.000 lei representând sporuri de conducere sau majorări salariale. De asemenea, conducerea primăriei a avizat acordarea unor bani ca şi cadouri în cadrul unor sărbători, aproximativ 25.000 lei.

S-au cheltuit bani de asfaltare, dar lucrările lipsesc cu desăvârşire

La Probota, primarul, adică ordonatorul de credite, trebuie să răspundă pentru un prejudiciu în valoare de 304.000 lei. Din aceast prejudiciu, suma de 224.000 de lei a fost cheltuită pentru lucrări neexecutate la proiectul de Modernizare prin asfaltare drumuri în comuna Probota. Cu alte cuvinte, primăria a cheltuit suma de bani însă lucrările nu au fost executate. Alţi 60.000 de lei au fost cheltui pentru un plan urbanistic general al comunei, care însă nu a fost executat nici măcar jumătate din el. La Ţibana, prejudiciul constatat de către inspectorii Camerei de Conturi s-a ridicat la 276.000 lei. Cea mai mare parte din sumă, adică 163.000 lei reprezintă indemnizaţii plătite consilierilor locali pe bază de “ochi frumoşi”. Controlorii nu au găsit pontaje prin care s-ar fi făcut dovada prezenţei acestora la şedintele de consiliu local. De asemenea, angajaţii primăriei au încasat pe nedrept 62.000 lei sub forma unui spor de confidenţialitate. De asemenea, la această primărie, inspectorii au descoperit că angajaţii primăriei nu s-au ocupat de creanţele din amenzi ale locuitorilor, existând creanţe chiar şi de cinci ani de zile. “La 31 decembrie 2016, creanţele cuvenite bugetului local al comunei erau de 1.298.000 lei, din care o pondere semnificativă de 30,7% o deţin amenzile contravenţionale aplicate persoanelor fizice cu domiciliul pe teritoriul comunei, adică 398.000 lei”, se arată în raportul Camerei de Conturi Iaşi.

Un mizilic

Nici la Bălţaţi, situaţia nu se prezintă altfel. Aici, prejudiciul adus bugetului statului este de 209.000 lei iar suma de 2.398.000 lei o reprezintă abateri financiar contabile. Aici, suma de 127.000 lei o reprezintă cheltuielo efectuate din bugetul unităţii fără existenţa autorizărilor legale, aici fiind vorba despre amenzi aplicate de către Garda de Mediu şi ANRMAP în anii 2015 şi 2016. De asemenea, alţi 82.000 lei din prejudiciu au reprezentat “lipsa documentelor justificative în ceea ce priveşte fundamentarea costului serviciilor contractate şi respectiv cele prestate, având în vedere şi categoriile şi numărul persoanelor beneficiare, stabilirea cuantumului taxei de salubritate instituită prin hotărâre a autorităţii deliberative a comunei, modul de implementare a reglementărilor dispuse în legătură cu colectarea selectivă a deşeurilor, coroborat cu neachitarea taxei la fondul de mediu pentru anul 2016”, se arată în raportul inspectorilor. 

Cititi si: Delapidare la Primărie. Nu s-a prins urma banilor. Contabila a demisionat

Cititi si: EXCLUSIV: Furt de milioane la Direcţia Agricolă. Fostul director: "Nu mai sunt om"

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce câştigă un profesor

Ioan Alexandru TOFAN

Ce câştigă un profesor

Oricum ar fi, lapte şi miere nu curg în pădurea despre care vorbesc. Dacă ea adăposteşte cumva vreo comoară, ea este aceea a frumuseţii lecturii, a pasiunii de a scrie şi a descoperirilor făcute împreună cu studenţii. Nu e puţin lucru, ba chiar aş spune că e suficient pentru a fi fericit. Dar într-o lume care preţuieşte mai ales câştigul financiar, nu e mare scofală.

Filmuletul zilei

opinii

Maestrul jocului

Codrin Liviu CUȚITARU

Maestrul jocului

Metafora „jocului” constituie nucleul „ideologic” al textului, sugerând abstracţiunea absolută, voluptatea fiinţării în raţiunea pură, nealterată de vreo „impuritate” emoţională ori instinctuală. Jucătorii lui Hesse aspiră la o stare intelectuală supremă, lipsită de orice constrângere existenţială.

Unirea şi Piaţa

George ŢURCĂNAŞU

Unirea şi Piaţa

24 ianuarie e o zi ce trebuie sărbătorită! Însă, nu doar antrenându-ne în Hora Unirii. 24 Ianuarie 1859 e o discontinuitate majoră în evoluţia noastră teritorială şi identitară, un eveniment marcant, fără îndoială, dar unul ce a avut un dublu efect. 

„Ultima tuşă”

Nicolae TURTUREANU

„Ultima tuşă”

Sub acest nou generic, reiau câteva secvenţe din receptările mele, în timp (şi în acest spaţiu), a celui care a fost pictorul, scriitorul, omul şi, peste toate, prietenul Val Gheorghiu.

pulspulspuls

Întâlnire secretă la o cabană din pădure, pentru împărţit ciolanul de la Iaşi

Întâlnire secretă la o cabană din pădure, pentru împărţit ciolanul de la Iaşi

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia azi s-a auzit, prin presa din zona cu pricina, despre una bucată întâlnire ultrasecretă a mai multor şefi pesedişti din Moldova, acum câteva zile, întâlnire la care cică s-ar fi pus pe masă posturile care ar reveni PSD în zonă, şi care să fie împărţite frăţeşte, doar la participanţi. 

Caricatura zilei

Auto-sanie

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X