Topul problemelor oraşului identificate de ieşeni, întocmit de Asociaţia „Civica“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Topul problemelor oraşului identificate de ieşeni, întocmit de Asociaţia „Civica“

GALERIE
pietonal
  • pietonal
- +

Peste 100 de persoane s-au implicat, până acum, în desfăşurarea unui proiect civic menit să identifice şi să rezolve probleme ridicate de comunitate. Proiectul a fost iniţiat Asociaţia „Civica“. Principalele teme menţionate până acum de către cetăţeni fac referire la lipsa spaţiilor verzi (inclusiv a celor de recreere şi activităţi în aer liber), piste de biciclete şi trotuare.

Toate problemele identificate de cetăţeni sunt publicate pe site-ul proiectului (solutiicolaborative.ro). Persoanele interesate să ridice o problemă care trebuie rezolvată în oraş mai pot face acest lucru până pe 31 ianuarie.

„Un proiect prin care prioritizăm, documentăm şi rezolvăm cele mai apăsătoare probleme ale oraşului punând împreună cunoaştere şi resurse din comunitate“, se arată în prezentarea proiectului.

Potrivit Asociaţiei „Civica“, soluţii colaborative în comunitate este primul proiect prin intermediul căruia ieşenii decid care sunt priorităţile oraşului în 7 domenii strategice de dezvoltare şi imaginează, în echipe multidisciplinare, răspunsuri şi soluţii inovatoare, centrate pe cetăţeni.

„Soluţiile vor fi implementate, după caz, în formule mixte de organizaţii, actori privaţi şi autorităţi locale“, mai spun iniţiatorii proiectului.

Printre problemele reclamate de cetăţeni şi care au fost publicate pe site-ul proiectului se numără: insuficienţa spaţiilor verzi, relocarea târgului permanent de pe pietonalul Ştefan cel Mare, sistematizarea râului Nicolina, activitatea defectuoasă a Poliţiei Locale, revitalizarea Splai Bahlui, modernizarea sistemului de iluminat public, reconfigurarea urbanistică a zonei Gării („mult beton, trafic intens, gaze de eşapament şi zero spaţii verzi“ - este situaţia actuală subliniată de un cetăţean), aglomeraţia din mijloacele de transport în comun, lipsa pistelor pentru biciclişti şi starea precară a celor existente, digitalizarea serviciilor Primăriei, maşini parcate pe trotuar, traficul de la orele de vârf şi lipsa unor soluţii viabile pentru optimizarea unor intersecţii intens circulate şi optimizarea transportului în zona metropolitană.

„Pe bld. Ştefan cel Mare, lângă Mitropolie şi la doi paşi de Palatul Culturii funcţionează un fel de târg de suveniruri amenajat în mici căsuţe de lemn. Problema este că cele mai multe căsuţe oferă aceeaşi marfă ieftină, iar multe din obiectele vândute sunt «made in China», chicioase, dar oferite ieşenilor şi turiştilor care vin la Iaşi pe post de obiecte tradiţionale. Este o mare contradicţie între maiestuozitatea Palatului Culturii şi tradiţia culturală a Iaşului şi mercantilismul acelor tarabe fără valoare“, este problema sesizată de către un cetăţean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.