Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Topul şcolilor private din judeţul Iaşi, după media la Evaluarea naţională

GALERIE
scoala „Varlaam Mitropolitul”
  • scoala „Varlaam Mitropolitul”
- +

Pentru a întregi demersul jurnalistic început odată cu Topul general pe oraş, „Ziarul de Iaşi” a realizat şi un top al şcolilor private, sau care propun alternative educaţionale, din judeţul Iaşi în funcţie de media mediilor de la Evaluarea naţională. De menţionat este faptul că aceste şcoli au declarat în permanenţă că pregătesc elevii urmărind dezvoltarea altor aptitudini decât ale elevilor din şcolile de masă.

Totodată, elevii care doresc să continue liceul tot în şcoli private, sau care propun alternative educaţionale, nu au nevoie să susţină Evaluarea naţională. Un astfel de exemplu este Şcoala Paradis, unde doar 4 elevi din 15 înscrişi au susţinut probele scrise la Evaluarea naţională.

Potrivit conducerii acestei şcoli, majoritatea elevilor acestei şcoli sunt deja acceptaţi sau urmează să studieze la licee din afara ţării, unde se susţin examene de admitere separat şi nu este relevant rezultatul de la Evaluarea naţională. Părinţii elevilor de la alte şcoli private nici măcar nu şi-au înscris copiii la aceste probe.

Cu toate aceste rezerve, şi cu precizarea că mulţi dintre părinţi îşi dau copiii aici nu pentru note mari la Evaluare, ci din cu totul alte motive educaţionale, publicăm totuşi acest „top”, el având o anume relevanţă, chiar dacă una parţială.

Doar cinci şcoli la Iaşi

Ziarul de Iaşi a realizat acest top al şcolilor private din judeţul Iaşi care au avut elevi înscrişi la Evaluarea naţională fiind luate în considerare mediile mediilor la acest examen. Astfel, pe platforma Ministerului Educaţiei apar doar 5 şcoli private sau care propun alternative educaţionale din judeţ.

De menţionat este faptul că şi în cazul majorităţii acestor şcoli nu s-au înscris toţi elevii. Cu toate acestea, un astfel de top poate fi relevant pentru părinţii care doresc ca după parcurgerea şcolii gimnaziale copiii lor să se întoarcă în învăţământul de stat.

1. Şcoala „Varlaam Mitropolitul” – 8,781 (17 elevi). Pe prima poziţie în acest top se află Şcoala „Varlaam Mitrolitul”, deschisă cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Comparativ cu topul liceelor de elită din Iaşi publicat ieri de „Ziarul de Iaşi”, Şcoala „Varlaam Mitropolitul” ar fi depăşit Liceul „Moisil” (media mediilor 8,688), clasat pe locul IV în acel top. Elevii de la „Varlaam Mitropolitul” au înregistrat note mai bune la Limba română, cu o medie a notelor de 8,873, iar la Matematică de 8,694.

2. Şcoala „Paradis” – 8,627 (4 elevi prezenţi, 11 absenţi din totalul celor înscrişi). Doar patru elevi din cei 15 înscrişi la Evaluarea naţională s-au prezentat la examen, rezultatele acestora fiind bune şi foarte bune.

Practic, comparativ cu şcolile de masă, rezultatele celor patru elevi situează şcoala Paradis imediat după „Moisil” şi înaintea Colegiului „Eminescu” (media mediilor 8,611). La Limba română media notelor de la Paradis este de 8,662, iar la Matematică de 8,6.

3. Colegiul „Wurmbrand” Iaşi – 8,595 (38 elevi prezenţi, 1 absent). Pe poziţia a III-a în acest top se află Colegiul „Wurmbrand”. Elevii acestei şcoli s-au descurcat mai bine la Limba română, cu o medie a notelor de 8,652, iar la Matematică au obţinut o medie a notelor 8,542.

Comparativ cu şcolile de masă, „Wurmbrand” s-ar clasa imediat după Colegiul „Eminescu” şi înaintea Liceului „Alecsandri” (media mediilor 8,489).

4. Şcoala „Spectrum” – 8,212 (12 elevi). Şcoala „Spectrum” ocupă poziţia a IV-a în acest top, cu o medie a mediilor de la Evaluarea naţională 8,212. Elevii acestei şcoli s-au descurcat mai bine la Matematică, cu o medie a notelor 8,333, iar la Limba română au obţinut 8,095.

Comparativ cu şcolie de masă, „Spectrum” se află după Liceul „Cantemir” (media mediilor 8,435), dar înaintea Colegiului „Ibrăileanu” (media mediilor 7,601).

5. Liceul Teoretic „Waldorf” Iaşi – 7,735 (31 elevi). Pe ultima poziţie în acest top se află Liceul „Waldorf”. De menţionat este că rezultatele celor 31 de elevi sunt uşor mai bune decât ale celor de la Colegiul „Ibrăileanu”.

Elevii de la „Waldorf” s-au descurcat mai bine în cadrul Evaluării naţionale la Limba română, cu o medie a notelor 7,948, iar la Matematică au obţinut media 7,527.

Reamintim că, declarativ, aceste şcoli au menţionat în permanenţă faptul că pregătesc elevii urmărind dezvoltarea unor aptitudini diferite faţă de şcolile de masă.

În plus, o parte dintre şcolile amintite în acest top au finalizat deja înscrierile la liceu sau nu iau în considerare rezultatele de la Evaluarea naţională, prin urmare putem concluziona că o parte dintre elevii care au participat la Evaluarea naţională, dar vor continua să studieze în sistemul privat, nu au pus un foarte mare accent pe pregătirea pentru acest examen.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri