Topul țărilor din Europa cu cea mai ”școlită” populație. Pe ce loc se află ”România educată”

luni, 15 aprilie 2024, 12:00
2 MIN
 Topul țărilor din Europa cu cea mai ”școlită” populație. Pe ce loc se află ”România educată”

Țările din Europa unde populația are studii superioare sunt în special cele din regiunile nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Eurostat și citat de Euronews.

Conform sursei citate, în medie, aproape o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani din Uniunea Europeană au o diplomă de învățământ superior, inclusiv universități publice și private, colegii, institute de formare tehnică și școli profesionale.

Nivelul de educație variază, de asemenea, în funcție de vârstă și de sex.

Nivelurile educaționale sunt definite ca fiind scăzute (mai puțin de liceu), medii (liceu) sau înalte (studii universitare).

Clasificarea agenției europene de date Eurostat se bazează pe Clasificarea internațională standard a educației (ISCED) și se referă la:

● Scăzut: învățământ preșcolar, primar și secundar inferior (nivelurile ISCED 0-2);

● Mediu: învățământ secundar superior și post-secundar non-terțiar (nivelurile ISCED 3 și 4);

● ridicat: învățământ terțiar (niveluri ISCED 5-8). Acesta include universități publice și private, colegii, institute de formare tehnică și școli profesionale.

În 2022, 31,8 % dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani din UE aveau un nivel de educație superior, variind de la 17,4 % în România la 49,8 % în Irlanda.

Țările nordice și baltice au mai mulți absolvenți decât media UE

Ponderea absolvenților de învățământ superior este mai mare decât media UE în țările nordice și baltice.

Suedia și Norvegia s-au clasat pe locurile trei și patru, cu peste 45% din absolvenții de învățământ terțiar (superior).

Din populația letonă, 44% au o diplomă de învățământ superior. Alte țări nordice și baltice au, de asemenea, ponderi mai mari decât media UE în ceea ce privește absolvenții de învățământ superior.

În Regatul Unit, 43,5% din populația cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani are studii superioare, ceea ce reprezintă o proporție peste cea a celor „patru mari” țări din UE. Franța (38,2%) are cea mai mare pondere dintre acestea, urmată de Spania (38%).

După România, Italia are cea mai mică pondere a absolvenților de studii superioare, de 18,5%. Această cifră este, de asemenea, ușor sub media UE în Germania (31,5%).

Mai mult, pe Stirile PRO TV

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii