Tot ce trebuie să știe femeile despre sterilet. Ce spune un medic ieșean despre prejudecățile legate de acesta?
Există o dorință crescută de a utiliza steriletul, în special în rândul femeilor din mediul rural. Medicii au observat un interes sporit pentru această metodă, în principal din cauza costurilor reduse, deoarece steriletul este cea mai ieftină opțiune de contracepție, având o durată de utilizare de între cinci și zece ani.
Costă între 30 și 40 lei
„Au mai multă încredere în sterilet, deoarece le este mai greu să ajungă la o farmacie pentru a-și cumpăra pilule, iar costul acestora le pare ridicat, aproximativ 70-80 lei pe lună. În schimb, steriletul este mult mai ieftin, costând între 30 și 40 lei, și oferă protecție contraceptivă pentru o perioadă de cinci până la zece ani, în funcție de tipul de sterilet”, a declarat Dr. Irina Cațighera, medic primar Planificare Familială.
Medicul explică faptul că femeile din mediul rural preferă steriletul, mai ales cele care au deja trei-patru copii și nu își mai doresc alții, optând pentru o metodă contraceptivă ieftină și de lungă durată. Deși pilula este mai populară în mediul urban, steriletul este alegerea preferată în zonele rurale. De asemenea, medicul spune că steriletul este utilizat și de femei de aproximativ 40 de ani care nu pot folosi alte metode contraceptive. Anual, într-un singur cabinet se pot înregistra între 300 și 400 de montări de sterilet.
Steriletul nu cauzează cancer
Dr. Irina Cațighera explică faptul că unul dintre efectele secundare ale utilizării steriletului este riscul crescut de infecții locale, deoarece steriletul este un corp străin introdus în uter. Prin urmare, este esențială o igienă riguroasă, precum și evitarea expunerii la frig și răceli, care pot contribui la complicații inflamatorii. Steriletul nu cauzează cancer, dar poate crește riscul de apariție a unor afecțiuni infecțioase, precum vaginite, anexite, metrite și infecții urinare. Aceste complicații infecțioase pot apărea mai ușor la femeile care folosesc steriletul decât la cele care nu îl folosesc.
Poate fi folosit și la persoane care nu au copii
„Pacienții sunt adesea întrebați dacă se îmbolnăvesc ușor, dacă observă secreții neobișnuite sau dacă au probleme cu urinarea frecventă sau dureroasă. În cazul persoanelor mai sensibile, steriletul ar putea agrava aceste simptome și nu este întotdeauna bine tolerat. Este important de menționat că nu există metode contraceptive fără efecte secundare, cu excepția prezervativului”, a declarat Dr. Irina Cațighera.
Medicul spune că steriletul poate fi folosit chiar și la persoane care nu au copii și care, din motive de handicap sau alte condiții, nu este recomandat să aibă copii. Astfel, steriletul este o opțiune de contracepție pentru tineri sau pentru cei care nu au copii, oferind o soluție eficientă pentru prevenirea sarcinilor nedorite. În cazul persoanelor cu un stil de viață haotic și parteneri multipli, riscul de sarcină neașteptată este mai mare, iar steriletul poate preveni apariția unor sarcini nedorite care ar putea duce la situații sociale dificile.
Citește și:
- O nouă „Școală a Părinților”. „Avem inclusiv bunici amatori”. Ce poți învăța aici?
- Îngrașă? Scade pofta de sex? Te schimbă psihic? Mit și adevăr despre anticoncepționale: discuție cu medicul ieșean Irina Cațighera
Publicitate și alte recomandări video