anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Tot ce trebuie să știi despre clădirea care va remodela centrul istoric al Iașului

GALERIE
proiect UNStudio, iulius grup
 • proiect UNStudio, iulius grup
- +

PressOne este partener media pentru concursul de arhitectură care va aduce Iașului un ansamblu arhitectural gândit de o firmă internațională. Această serie de articole este susținută de Grupul Iulius, din dorința de a oferi cât mai multă transparență cu privire la acest proces.

„Modelăm clădirile pe care le construim, iar apoi clădirile ne modelează pe noi”, spunea Winston Churchill, despre influența pe care arhitectura o are în viețile noastre.

După ce am trecut în revistă cele patru proiecte care au concurat în cadrul concursului de arhitectură de la Iași, am căutat să înțelegem viziunea din spatele soluției câștigătoare, „Bridging Time, Bridging Communities”, proiectată de biroul de arhitectură UNStudio din Olanda, pentru a arăta felul în care noul complex rezidențial va remodela centrul istoric al Iașului în următorii ani.

Care este viziunea echipei care a lucrat la proiectul UNStudio?

Într-un interviu acordat în cadrul conferinței „Cities of the future”, arhitectele Stella Nikolakaki și Deniz Manisali au vorbit despre abordarea prin care arhitectura este pusă în slujba comunității:


„Cred că arhitectura poate fi parte din schimbarea care contribuie la dezvoltarea societății, în colaborare cu alte discipline. Ceea ce ni s-a părut nouă interesant la Iași a fost felul în care istoria și viitorul lucrează împreună, ca într-o relație bazată pe co-dependență.

De asemenea se simte aici o cultură vibrantă care aproape dă în clocot și forțează orașul să se deschidă către viitor. Dar arhitectura doar «plantează semințele», oamenii sunt cei care devin catalizatorul pentru schimbare.

Nu putem aștepta ca arhitectura să schimbe lumea, ar fi naiv. Oamenii vor schimba lumea, iar treaba noastră este să facem viața oamenilor mai bună, pas cu pas. Iar pentru asta trebuie să fim sensibili și receptivi la nevoile oamenilor.”

Deși biroul de arhitectură care a câștigat concursul este din Olanda, cele două arhitecte senioare provin din Turcia, respectiv Grecia, ceea ce le-a ajutat să înțeleagă contextul și tensiunile pe care le implică un proiect invovator într-o fostă țară comunistă.

„Noi amândouă venim din estul Europei, așa că înțelegem dorința ca o companie occidentală să vină și să proiecteze ceva grozav, dar și rezistența care există față de noutate.

Mai mult, pe pressone

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Complicata bandă unică

Radu MEȘNIȚĂ

Complicata bandă unică

Singura bandă de acest fel din Iaşi, lipsită de continuitate pentru că se termină brusc în Podu-Roş, asigură practic o legătură rapidă între două intersecţii aglomerate.

opinii

Scrisoare de protest - Qatar 2022

Briscan ZARA

Scrisoare de protest - Qatar 2022

Campioana mondială nu trebuie în niciun fel aclamată, este suficient că i se înmânează Cupa Mondială, lăsând pierzătorii cu un sentiment negativ de mâhnire neconsolată şi gustul amar al înfrângerii. Jucătorii victorioşi trebuie să se retragă în linişte, afişând posturi umile şi cu figuri neutre pe faţă care să nu sugereze bucurie nemărginită, satisfacţie, împlinire, sentimente care nu-şi au locul într-o lume guvernată de fair play şi de egalitate.

Predicatorul josnic al moralităţii

Cristina DANILOV

Predicatorul josnic al moralităţii

Cu toții ne putem comporta ipocrit în unele situații, dar există o linie importantă între nivelul de ipocrizie socială și tolerabilă și ipocrizia intolerabilă care ne transformă din sfinți în predicatori josnici ai moralității, ideilor și adevărului nostru. Cu cât ne respectăm mai mult propria persoană, cu atât mai mult vom reuși să ne oprim la timp pentru a nu depăși această linie dezamăgindu-ne, cu faptele și cuvintele noastre, nu atât pe noi cât și pe cei alături de care conviețuim.

Glose de Ziua Naţională

Mihai DORIN

Glose de Ziua Naţională

A fost 1 decembrie, ziua împlinirii năzuinţei noastre esenţiale - unirea românilor şi a teritoriilor româneşti cu patria mamă. Aceasta ne spune istoria. Şi sigur istoria nu are cum să ne transmită un mesaj fals sau unul inventat de istorici, aşa cum cred criticaştrii români, care nu pot integra măreţia unei clipe în modul nostru de viaţă mediocru ori în  istoria noastră, care nu ar vesti, vezi Doamne, o izbândă precum cea din anul 1918. 

pulspulspuls

Iată gargara politică: imagine cu partidul care militează cel mai mult pentru drepturile femeilor!

Iată gargara politică: imagine cu partidul care militează cel mai mult pentru drepturile femeilor!

E de râs, dacă nu ar fi de plâns: iată cea mai elocventă şi relevantă imagine ce ilustrează gargara politică în plenitudinea ei, surprinsă de un coleg de presă la Iaşi de ziua naţională a ţării. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.