Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tot ce trebuie să ştii despre NOUL AN ŞCOLAR. Vezi schimbările

GALERIE
scoala-16-sept
  • scoala-16-sept
- +

Şcoala începe luni cu mai multe schimbări, printre care creşterea ponderii mediei la Evaluarea Naţională la 75 la sută, simularea bacalaureatului şi la clasa a XI-a, evaluări la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, dar şi cu mai multe inspecţii la clasă şi controale în şcoli.

După aproape trei luni de vacanţă, elevii revin de luni la cursuri. Şcoala începe în 16 septembrie, iar elevii vor intra în vacanţa de vară după 36 de săptămâni de cursuri, în 20 iunie, semestrele fiind împărţite în mod egal.

Prima vacanţă va fi din 2 până în 10 noiembrie 2013, pentru elevii din învăţământul primar şi pentru copiii de la grădiniţă. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă 21 decembrie 2013 şi se va încheia duminică 5 ianuarie 2014.

Cursurile semestrului întâi vor fi reluate în 6 ianuarie şi se vor încheia pe 31 ianuarie, iar între 1 şi 9 februarie elevii vor avea vacanţa intersemestrială.

Semestrul al doilea va începe în 10 februarie şi se va încheia în 20 iunie. Un element de noutate în acest an şcolar este acela că elevii vor avea liber şi în a treia zi de Paşti. Vacanţa de primăvară va începe sâmbătă 12 aprilie şi se va încheia marţi 22 aprilie, după a treia zi de Paşti.

Programul "Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!" va fi organizat în săptămâna 7-11 aprilie 2014, când elevii vor participa la activităţi extracurriculare şi extraşcolare.

  • Noutăţile anului şcolar care începe la 16 septembrie

Noul an şcolar aduce mai multe schimbări, dintre care cele mai importante sunt creşterea ponderii mediei la Evaluarea Naţională la 75 la sută, faţă de 50 la sută cât a fost până acum, şi reducerea la 25 la sută a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu, pregătirea bacalaureatului din prima zi de şcoală, introducerea simulării bacalaureatului la clasa a XI-a şi evaluarea periodică la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

Decizia de a schimba formula de calculare a mediei de admitere la liceu a fost luată după ce în 25 de judeţe, respectiv în 59,52 la sută din totalul unităţilor de învăţământ, s-au constatat diferenţe între 2 şi 2,5 puncte între mediile mari din gimnaziu şi cele mici obţinute de elevi la Evaluarea Naţională, în alte şase judeţe diferenţele fiind mult mai mari.

Pe lângă această schimbare, toate unităţile de învăţământ unde diferenţele de notare au fost mari sau unde numărul de elevi cu medii de promovare a fost scăzut vor fi monitorizate constant.

Din noul an şcolar vor fi introduse controale care vor urmări prezenţa la şcoală, ce se întâmplă în clasă şi modul în care decurge evaluarea. Primele controlate, chiar din septembrie-octombrie, vor fi şcolile unde au fost variaţii foarte mari între evaluările la clasă şi rezultatele de la Evaluarea Naţională.

Repartizarea în liceu fără examen, numai pe baza mediei de admitere, aduce de patru ani în clasa a IX-a mii de şcolari cu medii de repetenţie, pe care unii profesori încearcă să-i ridice, prin mari eforturi, la note de 5, dar pentru care, în majoritate, finalul este un bacalaureat ratat.

În clasa a VIII-a, la evaluarea naţională, notele primite din milă în gimnaziu şi-au spus cuvântul. Elevii cu medii de 6 sau chiar 7 în clasele V-VIII au luat, la primul test important din viaţa lor, note de 1, 2 sau 3, care le-au coborât media de admitere în liceu sub nivelul celei de repetenţie, adică sub 5.

Ulterior, în liceu, majoritatea miilor de elevi admişi cu medii de repetent nu au putut recupera lipsa de pregătire. Chiar şi cele câteva zeci de elevi care s-au ridicat cu greu spre 5 şi chiar au promovat an de an au ajuns, la sfârşitul clasei a XII-a, în faţa unei misiuni imposibile: bacalaureatul, pe care nu l-au putut lua chiar şi cu subiecte diferenţiate.

Autorităţile recunosc că este jenant să declari admis în liceu un elev cu media de admitere sub 5 şi susţin că situaţia s-ar putea schimba în bine numai prin modificarea reglementărilor în vigoare.

Din punctul de vedere al părinţilor, problema ar putea fi rezolvată prin reintroducerea examenului de admitere în liceu.

  • Evaluarea Naţională şi admiterea în liceu

O noutate a anului şcolar care începe la 16 februarie este aceea că, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la Evaluarea Naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Evaluarea naţională din 2014 a elevilor din clasa a VIII-a se va desfăşura la aceleaşi discipline ca cele din acest an, elevii vor susţine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape.

Cursurile la clasa a VIII-a se vor încheia în 13 iunie 2014, iar în perioada 16-18 iunie va avea loc înscrierea la Evaluarea Naţională.

Candidaţii vor susţine probele scrise în 23 iunie la Limba şi literatura română, în 24 iunie la Limba şi literatura maternă şi în 25 iunie la Matematică. Rezultatele vor fi afişate în 27 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În perioada 28-30 iunie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 1 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Şi la evaluarea naţională din 2014 elevii vor fi supravegheaţi în sălile de examen cu camere video. De asemenea, sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi cele în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise trebuie să aibă camere de supraveghere.

Programele pentru disciplinele la care va fi susţinută Evaluarea Naţională din 2014 sunt aceleaşi cu cele din ultimii trei ani, respectiv cele aprobate în 2010 prin ordin al ministrului Educaţiei.

Repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014-2015.

Din 4 până în 8 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, şi vor fi verificate fişele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greşeli.

După ce baza de date va fi verificată de Comisia Naţională de Admitere, în 15 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă. Listele cu candidaţii vor fi afişate în 16 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 25 iulie pot fi depuse dosarele de înscriere.

A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 16 -31 iulie. În perioada 16-21 iulie vor fi completate fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi.

Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 24 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 24-25 iulie.

În 25 iulie, liceele vor transmite situaţia locurilor rămase libere în urma înscrierii candidaţilor admişi în cele două etape, iar în perioada 28-31 iulie vor fi rezolvate, de către comisia judeţeană de admitere, situaţiile speciale, respectiv cele privind candidaţii care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi cei care nu au participat la primele două etape.

În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 4-5 septembrie, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

Pentru învăţământul seral şi cel cu frecvenţă redusă, admiterea este programată în perioada 1 mai - 25 iulie. Înscrierea la învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă a candidaţilor din seriile anterioare va avea loc în 22 şi 23 iulie, iar repartizarea, în perioada 23-25 iulie.

  • Bacalaureatul din 2014 - susţinut la aceleaşi probe ca cele din 2013

Examenul de bacalaureat din 2014 va fi susţinut la aceleaşi probe ca cele din acest an, în perioada 10-27 iunie candidaţii vor fi evaluaţi la probele orale, iar din 30 iunie până în 4 iulie vor fi testaţi la probele scrise, rezultatele finale urmând să fie afişate în 11 iulie.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat va avea loc în perioada iunie - iulie, candidaţii putând să se înscrie din 26 până în 30 mai. Cursurile la clasele a XII-a şi a XIII-a se vor încheia în 30 mai 2014.

Examenul de bacalaureat din 2014 începe în 10 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), susţinută până în 12 iunie. În perioada 11-13 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), urmată în 16-20 iunie de proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) şi în 23-27 iunie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Probele scrise de la bacalaureat vor fi susţinute în 30 iunie la Limba şi literatura română (proba E a) şi în 1 iulie la Limba şi literatura maternă (proba E b). Testarea va continua în 2 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E c) şi în 4 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d).

Rezultatele vor fi afişate în 7 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca în perioada 8-10 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 11 iulie.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2014 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 14 până în 18 iulie.

În 18-19 august va avea loc atât evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română cât şi cea la limba maternă, în 19-20 august - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi în 21-22 august - evaluarea competenţelor digitale.

Din 25 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la Limba şi literatura română, urmată în 26 august de Limba şi literatura maternă, 27 august -
proba obligatorie a profilului şi 29 august - proba la alegere a profilului şi specializării.

Primele rezultate vor fi afişate în 1 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 2-3 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 4 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Noul an şcolar începe după un scandal care a zdruncinat sistemul de învăţământ şi care ar trebui să aducă mai multe controale şi noi măsuri pentru a schimba imaginea de fraudă la bacalaureat.

Prima sesiune a bacalaureatului, din iunie-iulie, a fost marcată de anchetele privind suspiciuni de fraudă, care au avut în centru situaţia de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală. În ancheta legată de bacalaureatul de la "Bolintineanu", directoarea liceului a fost demisă şi ulterior arestată, comisia de examen a şcolii a fost schimbată, iar profesorii supraveghetori şi zeci de elevi au fost audiaţi.

Percheziţii în sălile de examen, elevi căutaţi de fiţuici şi aşteptaţi după examen să fie duşi cu autobuze la audieri la Poliţie, intervenţii "în forţă" ale anchetatorilor, părinţi cercetaţi pentru că au strâns bani de mită, aranjamente de "culise" în sprijinul fraudei la examen, "aranjamente" ale adulţilor în care au căzut victime adolescenţii tocmai când dădeau testul maturităţii au fost subiectele care au marcat prima sesiune a examenului.

Peste zece anchete de fraudă la bacalaureat, în Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Mehedinţi şi Timiş, peste 600 de elevi eliminaţi din examen la probele scrise, promovabilitate de 56,4 la sută în prima sesiune, şi 21,5 la sută, sub nivelul de anul trecut.

Şefi de inspectorate şcolare judeţe, directori de şcoli, profesori supraveghetori, membri ai comisiilor de bacalaureat au intrat în atenţia anchetatorilor şi au făcut ca asupra întregului sistem de învăţământ să planeze suspiciuni de corupţie, de examen fraudat, deşi mulţi dintre cei care au dat testul maturităţii s-au pregătit.

Ministrul Educaţiei vrea ca profesorii care fraudează să nu mai fie la catedră, ca legea să fie mult mai clară cu privire la măsurile care pot fi adopta în situaţii de fraudă.

Dincolo de suspiciunile de fraudă, testul maturităţii dat în acest an a arătat că în continuare sunt mulţi elevi slab pregătiţi la bacalaureat, că unii vin "la noroc" sau sunt dezinteresaţi de rezultat, situaţie care impune luarea unor măsuri rapide.

În noul an şcolar, autorităţile vor mai multe controale în şcoli, verificarea absenţelor, o situaţie clară a incidentelor şi măsuri anti-fraudă, dar şi începerea pregătirilor pentru bacalaureat din prima zi de şcoală.

Majoritatea şcolilor sunt pregătite de festivitatea de începere a noului an şcolar, deşi sunt multe probleme care rămân de rezolvat pe parcurs.

Autorităţile vor trebui să găsească soluţii pentru o evaluare corectă la şcoală, pentru examene fără suspiciuni de fraudă, dar şi pentru profesori, care reclamă în continuare subfinanţarea cronică a educaţiei şi salariile umilitoare pe care le primesc de mai mulţi ani, în condiţiile atenţionărilor transmise de aceştia privind posibile proteste.  (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri