
Tot ce trebuie să știi despre simularea de luni a Evaluării Naționale – Peste 7.600 de elevi din județul Iași așteptați la testare

Ministerul Educației organizează, în perioada 17-18 martie 2025, simularea Examenului de Evaluare Națională pentru elevii de clasa a VIII-a. În județul Iași, 7.663 de elevi sunt așteptați să participe la această testare, care are ca scop familiarizarea cu rigorile examenului din vară și optimizarea rezultatelor.
Elevii vor susține luni, 17 martie, proba scrisă la Limba și literatura română, iar marți, 18 martie, proba scrisă la Matematică. Acestea vor fi organizate în 163 de unități de învățământ din județ, dintre care 55 din mediul urban și 108 din mediul rural.
La simularea din județul Iași ar trebui să participe 7.663 de elevi de clasa a VIII-a. Pentru 82 de elevi din 39 de unități de învățământ, Comisia județeană a propus adaptarea procedurilor de susținere a probelor, astfel încât să fie asigurate condițiile de egalizare a șanselor.
Corectarea digitalizată a lucrărilor
La simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025, organizate de Ministerul Educației și Cercetării, lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată. Conform Procedurii privind organizarea și desfășurarea simulării probelor din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale Examenului Național de Bacalaureat din anul școlar 2024-2025, colțul lucrării nu se închide și nu se lipește, secretizarea urmând să fie realizată în platforma destinată evaluării digitalizate după încărcarea acesteia.
„După verificarea fiecărei lucrări, în ordinea primirii acestora, în prezența elevilor, profesorii asistenți din sală scanează lucrarea, verifică dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic şi cu numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean printr-un comunicat de presă.
Desfășurarea probelor
Probele încep la ora 9:00, iar elevii trebuie să fie prezenți în săli până la ora 8:30. Fiecare elev va fi așezat singur într-o bancă, în ordine alfabetică, la nivelul fiecărei unități de învățământ.
Subiectele vor fi distribuite sub formă de broșură, iar timpul de lucru este de două ore, din momentul finalizării completării casetei de identificare. Broșura cu subiecte va fi predată la finalul probei și nu va rămâne în posesia elevilor. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă
Reguli privind redactarea răspunsurilor
Pentru itemii obiectivi, elevii vor scrie răspunsul direct în broșură, iar rezolvările pot fi efectuate pe ciornă. Broșura conține, la final, pagini suplimentare liniate, pe care elevul le poate folosi în vederea finalizării răspunsurilor ce necesită redactare, în cazul în care spațiul alocat nu a fost suficient sau a greșit și dorește să reia rezolvarea.
La proba de Limba și literatura română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. De asemenea, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.
La proba de Limba și literatura română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.
La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. De asemenea, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.
Publicarea rezultatelor
Rezultatele simulării vor fi afișate pe 31 martie 2025. Potrivit ISJ Iași, rezultatele obţinute la simulare vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vara acestui an.
„Simularea are ca scop familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, dar şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale”, se arată în comunicatul transmis de ISJ Iași.
Notele obținute la simulare nu vor fi trecute în catalog, cu excepția situațiilor în care elevii sau părinții solicită acest lucru printr-o cerere scrisă.
Publicitate și alte recomandări video