Secțiile de votare din țară se vor deschide duminică dimineață la ora 7 și se vor închide la ora 21. Însă, românii aflați în străinătate au putut să voteze la alegerile prezidențiale începând de vineri.
Va fi mult mai simplu decât în iunie, la locale: un singur buletin de vot, cu 14 chenare cu câte un nume de candidat în fiecare. Ștampila pusă în afara oricărui chenar sau pe două (sau mai multe) casete atrage anularea votului. Unul dintre candidați, Ludovic Orban s-a retras din cursa electorală, dar a rămas totuși pe buletinele de vot.
Cele mai ciudate locații cu secții de vot
La nivelul județului Iași, ca și la runda trecută de alegeri, au fost organizate 783 de secții, dintre care o treime (261) funcționează în municipiul Iași. Cele mai multe dintre ele sunt amenajate în instituții de învățământ (școli și grădinițe), dar 12 figurează în locații cu totul aparte. Este cazul celor din localitatea Rediu, comuna Brăești, deschisă în Casa de prăznuire a Parohiei Albești-Rediu, cea din localitatea Bahluiu, comuna Cotnari, tot într-o casă de prăznuire, cea din Săcărești (Cucuteni), în casa Parohiei „Sf. Împărați Constantin și Elena”, la fel cea din Banu (Dumești), cele din Grădinari și Podu Jijiei (Golăiești), din Movileni-Heleșteni, dar și Movileni din comuna omonimă, Iepureni (tot din comuna Movileni), Lunca Rateș (Scânteia), Poiana Șcheii (Șcheia), Chiperești (Țuțora). La Prisăcani, cei din Moreni vor vota direct în Casa parohială.
Când puteți vota la altă secție decât cea de lângă casă
Evident, doar persoanele cu cetățenie română și care care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv au drept de vot. Dacă se află în comuna sau orașul unde își are domiciliul sau reședința, alegătorul poate să voteze doar la secția unde este înscris în lista electorală permanentă. Dacă se află în altă unitate administrativ-teritorială, poate să voteze la orice secție. Prin urmare, un ieșean care locuiește în Copou, dar duminică știe că va sta mai mult în CUG, de exemplu, poate să meargă la orice secție din Ciurea sau Miroslava să voteze, pentru că e mai aproape. Aici, el va fi trecut pe lista suplimentară.
Excepție fac persoanele cu dizabilități, respectiv cu mobilitate redusă, care pot să voteze la orice secție – de asemenea, pe liste suplimentare, dacă nu este secția unde sunt arondate.
La cine vine urna specială și în ce condiții
Pentru urna specială trebuie depusă la secția de votare în preziua votului, între orele 18-20, o cerere privind deplasarea echipei la imobilul unde arondată secția respectivă. Cererea datată și semnată olograf de alegătorul aflat în imposibilitatea să se deplaseze o poate depune orice persoană – cu excepția celor care candidează și a rudelor acestora până la gradul 2). Cererea trebuie să conțină obligatoriu numele, CNP-ul, adresa, seria și numărul actului de identitate, precum și „cópii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverința eliberată de medicul de familie al alegătorului”.
Accesul în cabina de vot este permis doar persoanei care votează, dar, dacă aceasta nu poate să voteze singură – din motive temeinice confirmate de președintele secției – atunci ea poate să cheme în cabină un însoțitor pe care și-l alege (nu din rândul personalului secției).
CITESTE SI: Ăștia-s: BEC a anunțat cei 14 candidați la alegerile prezidențiale
Toți cei care votează la alegerile prezidențiale în altă comună sau oraș vor fi trecuți pe listele suplimentare. Pe aceste liste vor mai apărea cei care au fost omiși din lista permanentă și cei care încă nu și-au actualizat actul de identitate la schimbarea domiciliului în altă unitate administrativă și vor să voteze într-o secție din zona noii adrese.
Se poate vota și cu pașaportul, dar nu întotdeauna
În țară, alegătorii pot să voteze în baza unui act de identitate valabil în ziua scrutinului, adică: buletin sau carte de identitate (inclusiv cea provizorie), pașaport diplomatic și carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare).
Cu pașaportul simplu pot să voteze doar cetățenii români aflați în străinătate, precum și și cei cu domiciliul în afara țării dar care se prezintă la o secție din România.
De altfel, în străinătate votul a început încă de vineri, de la ora 12. În afara țării funcționează 950 de secții, iar în România, aproape 19 mii. Pentru toate, programul de vot se poate extinde cu cel mult trei ore dacă este aglomerat – iar asta, doar pentru cei care la ora 21 erau la rând.
Pentru cei mai curioși, iată unde se pot găsi toate detaliile
Toate aceste detalii se află în Ghidul birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară, care conține pe lângă informațiile privind alegătorii și detalii privind funcționarea birourilor, de la pregătirea actului de votare până la indemnizațiile personalului desemnat. Ghidul poate fi găsit pe pagina de internet a Prefecturii ieșene: https://is.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/49/2024/11/Ghid-Birouri-Electorale-PREZIDENTIALE.pdf
De asemenea, dacă vreți să fiți sigur(ă) la ce secție de votare vă puteți exprima opțiunea, puteți verifica aici: registrulelectoral.ro
Ciudățenia suprapunerii a două campanii electorale
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale s-a încheiat sâmbătă dimineață la ora 7 (cu 24 de ore înainte de deschiderea secțiilor). De remarcat însă că cel puțin doi dintre candidați se află și pe listele parlamentare – alegeri pentru care campania electorală este în toi până sâmbăta viitoare, 30 noiembrie. Așadar, aceștia își pot face campanie mai departe în județele unde candidează, dar numai pentru scrutinul de la 1 Decembrie (și, bineînțeles, doar pentru calitatea vizată atunci, respectiv cea de parlamentar).
Publicitate și alte recomandări video