
Tot ceea ce trebuie să știți despre alegerile de azi. Avantajul tehnologiei: cel mai probabil vom ști câștigătorul până luni dimineață

Față de prima rundă a prezidențialelor, nu s-a schimbat nimic: aceleași secții de votare, același program și aceleași reguli de respectat. Există doar un orizont de așteptare diferit: cum sunt doar doi candidați și procesele verbale se încarcă în timp real online, vom putea determina câștigătorul până la venirea dimineții.
Așa cum ne-am obișnuit, în țară, secțiile de votare se vor deschide duminică dimineață la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00. Ca și acum două săptămâni, secțiile de vot din țările aflate la Vest de România se vor închide duminică la ora 21.00 a Bucureștiului, nu cea locală. De altfel, în străinătate votarea a început încă de vineri.
Pentru toate secțiile, programul de vot se poate extinde cu cel mult trei ore dacă este aglomerat – iar asta, doar pentru cei care la ora 21.00 erau la rând.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Alegătorii vor avea de ștampilat un singur buletin de vot, cu două chenare în care sunt trecute numele celor doi candidați. Ștampila pusă în afara oricărui chenar sau pe două (sau mai multe) casete atrage anularea votului.
Dacă nu sunteți în localitatea de domiciliu, puteți să votați la orice secție
La nivel național sunt aproape 20 de mii de secții de votare, iar în județul Iași au fost organizate 784 de astfel de puncte. Drept de vot au persoanele cu cetățenie română care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.
Dacă se află în comuna sau orașul unde își are domiciliul sau reședința, alegătorul poate să voteze doar la secția unde este înscris în lista electorală permanentă. Dacă se află în altă unitate administrativ-teritorială, poate să voteze la orice secție și va fi trecut pe lista suplimentară. Pe aceste liste vor mai apărea cei care au fost omiși din lista permanentă și cei care încă nu și-au actualizat actul de identitate la schimbarea domiciliului în altă unitate administrativă și vor să voteze într-o secție din zona noii adrese.
Urna specială trebuie chemată cu o seară înainte
Persoanele cu dizabilități, respectiv cu mobilitate redusă, pot să voteze la orice secție – de asemenea, pe liste suplimentare, dacă nu pot să ajungă la secția unde sunt arondate.
Pentru urna specială trebuie depusă la secția de votare în preziua votului, între 18.00 – 20.00, o cerere privind deplasarea echipei la imobilul unde arondată secția respectivă. Cererea datată și semnată olograf de alegătorul aflat în imposibilitatea să se deplaseze o poate depune orice persoană – cu excepția celor care candidează și a rudelor acestora până la gradul 2).
Cererea trebuie să conțină obligatoriu numele, CNP-ul, adresa, seria și numărul actului de identitate, precum și „copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverința eliberată de medicul de familie al alegătorului”.
Amintim că accesul în cabina de vot este permis doar persoanei care votează, dar, dacă aceasta nu poate să voteze singură – din motive temeinice confirmate de președintele secției – atunci ea poate să cheme în cabină un însoțitor pe care și-l alege (nu din rândul personalului secției).
Cine poate să voteze cu pașaportul
În țară, alegătorii pot să voteze în baza unui act de identitate valabil în ziua scrutinului, adică: buletin sau carte de identitate (inclusiv cea provizorie), pașaport diplomatic și carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare).
Cu pașaportul simplu pot să voteze doar cetățenii români aflați în străinătate, precum și cei cu domiciliul în afara țării dar care se prezintă la o secție din România.
Pentru cei mai curioși, iată unde se pot găsi toate detaliile
Toate aceste detalii se află în Ghidul birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară, care conține pe lângă informațiile privind alegătorii și detalii privind funcționarea birourilor, de la pregătirea actului de votare până la indemnizațiile personalului desemnat. Ghidul poate fi găsit pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente.
De asemenea, dacă vreți să fiți sigur(ă) la ce secție de votare vă puteți exprima opțiunea, puteți verifica aici: registrulelectoral.ro
Campania electorală este interzisă după ora 7 a zilei de sâmbătă
Potrivit prevederilor legale, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei. Prin continuarea propagandei electorale după ora 7 a zilei de sâmbătă se înțelege:
- a) afişarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea şi/sau difuzarea de materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) de orice tip care se referă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025;
- b) difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
- c) sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
Biroul Electoral Central a precizat încă înaintea primei runde din 4 mai că, „după încheierea campaniei electorale, menținerea conținutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe pagini de internet şi pe platforme online de socializare şi care rămân afişate pe respectivele pagini sau aplicaţii, fără a fi promovate, nu constituie acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepția versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei electorale”.
Publicitate și alte recomandări video