anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

Tot mai multe cazuri de Alzheimer la Iași. Sfatul medicilor: „medicamentul“ se află sub pernă

GALERIE
Alzheimers
  • Alzheimers
- +

Anul trecut au fost asistaţi în Institutul de Psihiatrie 414 pacienţi cu această boală.

La Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi, în anul 2018 au fost asistaţi 390 pacienţi cu Alzheimer, iar în 2019 numărul lor a fost de 414, din 2015 până în 2019 fiind asistaţi în total 1.889 de bolnavi.

Specialiştii ieşeni atrag atenţia asupra faptului că nu multe boli reuşesc să aibă un impact atât de puternic, atât asupra pacientului, cât şi asupra familiei acestuia, care va asista la o deteriorare continuă a persoanei dragi. De la o persoană independentă, care era un stâlp al familiei, pacientul ajunge „un mecanism biologic distorsionat“, care nu îi mai recunoaşte şi care se simte prizonier într-un corp necunoscut.

„Demenţa Alzheimer este cea mai invalidantă formă de demenţă, iar pentru îngrijirea unui bolnav este nevoie de două sau chiar trei persoane. Diagnosticarea unei persoane cu Alzheimer distorsionează viaţa familiei acelei persoane. De cele mai multe ori, pacientul se prezintă la medic adus de aparţinători, când este deja în stadiul II sau III de boală“, a declarat dr. Marcel-Alexandru Găină, medic rezident psihiatru al Institutului de Psihiatrie „Socola“ Iaşi.

În lipsa somnului, creierul se autodigeră

Având în vedere că, până în prezent, boala Alzheimer nu are un tratament curativ, ci doar este întârziată evoluţia bolii prin intermediul medicamentelor, este importantă diagnosticarea din timp a acestei afecţiuni. Deşi la nivel mondial s-a observat o intensificare a cercetării demenţei Alzheimer, fiind realizate peste 400 de studii clinice, acestea nu au avut rezultate concludente.

„Cercetători ai Universităţii Washington au reuşit să identifice un anticorp - adică o componentă proteică a sistemului nostru imun ce are capacitatea de a recunoaşte şi epura diferiţi agenţi patogeni - deocamdată pe modele animale, urmând a fi transferat în studii clinice“, a declarat dr. Brânduşa Vornicu, medic primar psihiatru al Institutului.

Recomandarea medicilor este să nu uităm că lipsa somnului duce la o „autodigerare“ a creierului, fiind nevoie de măcar patru cicluri de somn de 90 de minute în fiecare seară, în intervalul 22.00-04.00.

„Asemănător unui muşchi, creierul nostru va dobândi prin exerciţiu o creştere a potenţialului global şi implicit o rezilienţă, o capacitate de a se adapta situaţiilor neprevăzute sau necunoscute. Aşadar, a citi o carte, a rezolva integrame sau orice ieşire din zona de confort, de adaptare la o situaţie neprevăzută, va creşte capacitatea de adaptare a persoanei la mediu“, au mai completat reprezentanţii unităţii medicale.

Situaţia pacienţilor cu demenţă Alzheimer din România este sensibilă, neexistând un cadru legislativ care să promoveze diagnosticarea precoce a bolii, iar cercetarea în acest domeniu este, conform specialiştilor, insuficient abordată. Utilă ar fi, pentru început, crearea unui registru naţional de evidenţă a pacienţilor care suferă de această boală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

Lucian DÎRDALA

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

A sosit, poate, momentul ca liderii UE să caute o personalitate din afara clasei politice: există, în Vest şi în Est, oameni de cultură care reflectează asupra unităţii Europei şi care, dacă ar fi bine completaţi de politicieni şi specialişti, ar putea insufla mai multă energie civică acestui forum ce se doreşte a fi şi un exerciţiu de democraţie participativă.

Filmuletul zilei

opinii

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

Ce va urma

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ce va urma

Ce se va întâmpla cu strada mea, numită oficial a Bisericii, dar pe care tomeştenii nu o numesc nicicum? Nu ştiu cum se numeşte strada mai sus, dar pe această şosea se ajunge la Păun şi de aici se intră în drumul Iaşilor care vine dinspre sud. 

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

pulspulspuls

Să râdem cu Peni Hill

Să râdem cu Peni Hill

Tare ridicol mai e şi Peni Hill ăsta, băi frate... Deci, fiţi atenţi aicea: după ce s-a testat şi a aflat că are Covid, omul s-a retras la izolare în vila copilului, şi, din câte ne spun sursele noastre, zice-se că omul s-a c*%$& pe el de frică, nu alta, tremurând ca varga lângă ăla micu’ de acasă. 

Caricatura zilei

4 clase

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.