anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Tot mai multe infarcte la persoane între 45-55 de ani!

GALERIE
infarct
 • infarct
- +

Acest semnal de alarmă a fost tras de specialiştii care au participat săptămâna trecută la Simpozionul „Zilele Cardiologice - „Prof. dr. George I.M. Gerogescu“. Aceştia au mai subliniat că a crescut numărul acestor incidente la femei, deşi de obicei, bărbaţii erau mai frecvent victime ale infarctului miocardic. Care sunt cauzele acestui fenomen şi ce putem face pentru a-l preveni, aflaţi din articolul următor.

Un număr tot mai ridicat de infarcte  miocardice se înregistrează la persoane cu vârste între 45 şi 55 de ani. Ba, mai mult,  medicii vorbesc de o creştere a numărului de infarcte  miocardice în rândul femeilor,  deşi, de obicei, bărbaţii  erau cel mai des afectaţi de infarct. Acest semnal de alarmă a fost tras de specialiştii care au participat săptămâna trecută la Simpozionul „Zilele Cardiologice - „Prof. dr. George I.M. Gerogescu“. „Organizată de Clinica Cardiologică  a Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu“ Iaşi, manifestarea a renunit aproximativ 500 de specialişti din ţară, dar şi invitaţi din străinătate. „Dinamica soluţiilor terapeutice în medicină şi în bolile cardiovasculare este năucitoare. Mereu apar noutăţi  şi de aceea schimbul de informaţii este atât de important. S-au discutat multe teme, existând un mozaic de medicină internă, de cardiologie, sesiuni interdisciplinare, un up-dating privind insuficienţa cardiacă etc. Ţinând cont de faptul că patologia cardiovasculară primează pe glob, un astfel de schimb de informaţii iI dezbateri privind noutăţile, este benefic atât medicilor, cât şi pacienţilor“, a spus prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, preşedinta manifestării,  şefa Clinicii Cardiologice  a Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu“ Iaşi. Specialiştii prezenţi au subliniat faptul că în ultmii ani a crescut  nu doar mortalitatea ( - n.r. - decesul) prin boli cardiovasculare, ci  şi morbiditatea. „S-a observat că numărul de pacienţi cu boli cardiovasculare este în creştere. Deşi nu avem statistici precise, din discuţiile cu colegii mei, pot spune că s-a sesizat o creştere semnificativă a  infarctului miocardic în rândul populaţiei cu vârsta între 45 şi 55  de ani. Mai mult, am constatat că a crescut numărul acestor incidente la femei. De obicei, bărbaţii erau cei care sufereau mai frecvent un infarct miocardic“, a subliniat prof. dr. Marius Vintilă,  şeful Secţiei de Cardiologie  din cadrul Spitalului  Clinic de Urgenţă „ Sf. Pantelimon“ Bucureşti. „Este inerentă această masculinizare a patologiei la femei. În prezent, femeia are aceleaşi sarcini, responsabilităţi ca şi bărbatul, ba chiar şi în plus. Iar această situaţie îşi pune amprenta asupra stării de sănătate a femeii“, a  explicat prof. dr. Gabriel Ungureanu, de la  Institutul de Cardiologie „I.M. Georgescu“ Iaşi. Care ar fi cauzele care au dus la creşterea numărului de infarcte  în rândul populaţiei cu vârste între 45-55 de ani? Un stil de viaţă nesănătos şi lipsa interesului pentru aşi verifica periodic starea generală de sănătate.

„Domnule doctor, risc să mor de inimă?“

Sumarizând, putem vorbi de omul obişnuit, între 45 şi 55 de ani care se crede încă în putere, chiar prea tânăr şi sănătos pentru a aface un infarct. Dar, ignoră faptul că nu mănâncă sănătos, eventual fumează, nu face mişcare aproape deloc, poate are şi ceva kilograme în plus, la toate acestea adăugându-se stresul cotidian care nu trebuie nici el  ignorat. Dacă o astfel de persoană ar avea curiozitatea să-şi facă un control care presupune măsurarea tensiunii arteriale, şi uzualele analize privin colesterolul şi glicemia, ar putea descoperi cu stupoare că la doar 45 sau 50 şi ceva de ani e bolnav de inimă şi/sau diabet. „Fiecare dintre noi ar trebui să-şi facă anual un set de analize care să arate nivelul colesterolului şi al glicemiei, la care să se adauge o măsurare a tensiunii arteriale. Acestea pot arăta dacă ceva este în  neregulă şi pot descoperi din timp o boală cum este hipertensiunea arterială sau diabetul. Efectuarea anuală a acestor analize ar trebuie să fie obligatorie, indiferent de vârstă. Nu trebuie să ne amăgim că suntem tineri şi sănătoşi. Infarctul miocardic şi în general bolile cardiovasculare nu sunt sau, mai bine zis, nu mai sunt caracteristice doar persoanelor în vârstă“, a arătat prof. dr. Ginghină Carmen, şefa Clinicii de Cardiologie din Institutul Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Iliescu“ Bucureşti. Specialiştii cardiologi au mai subliniat şi faptul că orice om îşi poate afla riscul de de deces prin boli cardiovasculare, efectuând un simplu test care durează doar câteva minute. „Oricine are acces la internet îşi poate efectua în câteva minute testul privind riscul de deces prin boli cardiovasculare. Cei care nu pot accesa internetul, pot solicita medicului de familie să le facă respectivul test. În funcţie de gradul de risc  calculat pentru fiecare persoană în parte, se pot lua măsuri care să îmbunătăţească starea de sănătate a pacientului. Mergeţi la medicul de familie şi cereţi-i să vă calculeze  riscul cardiovascular! Aflaţi ce risc de a muri prin infarct în următorii 10 ani, aveţi!“, subliniază prof. dr. Marius Vintilă. Cardiologii au mai punctat şi cele mai simple măsuri care ne pot ajuta pentru a avea o viaţă sănătoasă: să mâncăm cât mai corect, să ne plimbăm în pas vioi minim jumătate de oră în fiecare zi şi să renunţăm la fumat. „Plus, anual, să ne verificăm tensiunea arterială, glicemia şi colesterolul. Adică să învăţăm să mâncăm şi să trăim sănătos“, a încheiat prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu.

„Aici se face în continuare medicină la nivel European!“

Simpozionul „Zilele Cardiologice - „Prof. dr. George I.M. Gerogescu“, aflat la cea de-a doua ediţie, a fost organizat în amintirea celui care a înfiinţat practic acutalul Institut de Cardiologie din Iaşi: prof. dr. Geroge I.M. Georgescu.  „Iaşul a fost un centru de tradiţie în cardiologie. Au fost mulţi deschizători de drumuri aici, dar cred că momentul de salt în cardiologie pentru Iaşi şi pentru Moldova  a fost înfiinţarea Centrului de Cardiologie, actualul Institut de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. GeorgeI.M. Georgescu“.  Iar acest lucru a fost posibil datorită marelui om, prof. Puiu Georgescu, cum îi spuneau cei apropiaţi. El este cel care a împins cardiologia mai departe“, a subliniat prof. dr. Marius Vintilă. „Nu este întâmplătoare această manifestare. Este un prilej pentru a onora amintirea celui care a fost un luptător şi fără de care acest institut nu ar fi funcţionat în prezent“, a arătat prof. dr. Gabriel Ungureanu. Daniela Bartoş, fost ministru al sănătăţii,  a ţinut să precizeze:“Acum 17 ani asistam la inaugurarea actualului institut. Mi-l amintesc cu mare drag pe prof. dr. Puiu Georgescu care a fost un mare suflet şi care s-a zbătut enorm pentru ca Iaşul să aibă tot pentru ca centrul de cardiologie să funcţionize la cele mai înalte standarde. Şi acum ştiu că această luptă nu a fost în zadar: nivelul la care s-a ajuns este foarte înalt. Aici se face în continuare medicină la nivel European“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.