Tot mai mulți copii încep să tragă din țigară. Prof. dr. Mihăescu: „Șansele de a te lăsa de fumat sunt semnificativ mai mici”

sâmbătă, 25 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Tot mai mulți copii încep să tragă din țigară. Prof. dr. Mihăescu: „Șansele de a te lăsa de fumat sunt semnificativ mai mici”

Potrivit ultimelor studii, numărul de fumători minori din țară este alarmant de mare. Peste 50.000 de copii cu vârste între 13 și 15 ani din România sunt fumători activi.

În medie, aceștia fumează câte cinci țigări pe zi. Specialiștii identifică mai mulți factori care contribuie la această creștere îngrijorătoare. Printre aceștia se numără influența negativă a grupului de prieteni, accesul facil la produse din tutun și lipsa unor campanii eficiente de prevenire a fumatului în școli. De asemenea, publicitatea indirectă la tutun pe rețelele sociale și în mass-media are un impact semnificativ asupra tinerilor.

Prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog, subliniază că fumatul la o vârstă fragedă are urmări grave asupra sănătății tinerilor. Nicotina din țigări poate perturba dezvoltarea creierului, afectând memoria, concentrarea, învățarea și luarea deciziilor. Fumul de țigară dăunează grav plămânilor, reducând capacitatea acestora de a funcționa și crescând riscul de boli respiratorii cronice, cum ar fi astmul și bronșita. De asemenea, fumatul afectează sistemul cardiovascular, crescând tensiunea arterială, ritmul cardiac și riscul de boli cardiace și accidente vasculare cerebrale.

„Tinerii fumători sunt mai predispuși să dezvolte o dependență psihologică de fumat”

În ceea ce privește sistemul imunitar, fumatul îl slăbește, făcând organismul mai vulnerabil la infecții. Fumatul poate, de asemenea, încetini creșterea și duce la o statură mai mică. Totodată, fumatul afectează fertilitatea atât la bărbați, cât și la femei.

„Șansele de a te lăsa de fumat sunt semnificativ mai mici pentru cei care au început să fumeze la o vârstă fragedă. Dependența de nicotină se instalează mai rapid la adolescenți, iar creierul lor în curs de dezvoltare este mai vulnerabil la efectele sale. Tinerii fumători sunt mai predispuși să dezvolte o dependență psihologică de fumat, asociind-o cu emoții și contexte sociale. Lipsa de experiență de viață și de sprijin pot face mai dificilă renunțarea la fumat pentru tineri”, a declarat Prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog.

România are printre cei mai mulți fumători minori din Uniunea Europeană. Ultimele date disponibile arată că este vorba despre 18% dintre tinerii cu vârste mai mici de 18 ani. Aproape același procent de minori care fumează zilnic este și în Italia, în timp ce situația din Bulgaria este și mai gravă – 22% dintre minori au declarat că fumează zilnic, potrivit unui studiu european. Chiar dacă autoritățile au depus eforturi în ultimii ani pentru a restricționa accesul tinerilor la țigări, aceștia continuă să găsească modalități de a le obține.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii