
Tot mai mulți părinții ieșeni nu vor să-și vaccineze copiii. Trei cele mai invocate motive de refuz

În Iași, doar 61,1% dintre copiii născuți în iulie 2023 au primit toate cele trei doze de vaccin pneumococic, care protejează împotriva infecțiilor grave precum pneumonia, meningita și septicemia.
Datele referitoare la vaccinarea copiilor ieșeni provin dintr-un studiu realizat de Salvați Copiii, bazat pe informații colectate în august 2024.
„Recomand ca părinții să se informeze din surse avizate despre vaccinuri și utilitatea acestora. Este important să discute cu medici de familie și specialiști în boli infecțioase pentru a primi informații corecte și clare. Nu trebuie să uităm că vaccinurile au contribuit semnificativ la creșterea populației în ultimele decenii, fiind o componentă esențială a sănătății publice. De aceea, încurajez părinții să se documenteze temeinic, să adreseze medicilor toate întrebările pe care le consideră relevante și, pe baza acestor discuții, să ia decizia potrivită pentru copilul lor”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Teama de reacții adverse la dozele 2 și 3
În general, vaccinul pneumococic întâmpină mai puțină rezistență din partea părinților comparativ cu alte vaccinuri. Medicii de familie și asistenții medicali comunitari (AMC) observă o deschidere mai mare față de vaccinarea pneumococică. Cu toate acestea, medicii de familie au identificat trei impedimente în administrarea vaccinului:
– Ezitarea părinților de a administra două vaccinuri în aceeași vizită: unii părinți sunt reticenți la administrarea simultană a vaccinului hexavalent și a celui pneumococic, deoarece presupune injectarea copilului în ambele picioare. Medicii, însă, subliniază că această practică este sigură.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
– Teama de reacții adverse la dozele 2 și 3: unii părinți devin reticenți după primele administrări, dacă copilul a avut febră sau o stare generală mai proastă: „Au existat câteva cazuri în care părinții au observat febră intensă după prima sau a doua doză”, spune unul dintre medici.
– Întârzieri cauzate de infecțiile acute: copiii care fac des infecții respiratorii ajung să aibă un calendar de vaccinare întârziat: „Unii sunt în urmă cu vaccinarea din cauza numeroaselor episoade de boală”, transmite unul dintre medici.
Publicitate și alte recomandări video