anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Tot mai mulţi patroni de peste Prut tatonează Iaşul pentru a deschide aici firme

GALERIE
firme Iasi
 • firme Iasi
- +

 „Sunt mulţi cetăţeni din Republica Moldova care sună, vin, întreabă cum pot să-şi deschidă firme la noi”, spune un consultant din Iaşi.

 

Conflictul armat declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina îi face pe antreprenorii din Republica Moldova să caute soluţii pentru securizarea propriilor afaceri, prin mutarea operaţiunilor, intergral sau parţial în România. O confirmă atât specialiştii din Iaşi care se ocupă de întocmirea actelor pentru înfiinţarea firmelor, cât şi cei implicaţi în gestionarea spaţiilor de lucru.

România este sigură, dar scumpă

Practic, de la declanşarea războiului din Ucraina, nu trece o zi fără ca moldovenii de peste Prut să nu se intereseze de deschiderea de afaceri la Iaşi. Sorin Simon, oferă deja de 11 ani consultanţă pentru afaceri şi management prin biroul Antreprenor, situat în apropiere de Oficiul Registrului Comerţului. A observat de-a lungul timpului diverse tendinţe în piaţă, după tipul de cereri pentru care este solicitat. Acum observă un adevărat fenomen: „Sunt mulţi cetăţeni din Republica Moldova care sună, vin, întreabă cum pot să-şi deschidă firme la noi. Se gândesc să se relocheze aici. Ieri ne-a contactat o antreprenoare din Republica Moldova care are o afacere cu mâncare sănătoasă. Are un business în Chişinău şi se gândeşte să deschidă şi aici. «Sunt cu un picior acolo şi cu unul aici», asta a fost expresia ei. Sunt pregătiţi oricând să facă o mişcare încoace. Li se pare sigură România, dar foarte scumpă. Am avut şi un call-center care m-a sunat să mă întrebe dacă găsesc în Iaşi un spaţiu”.

„Studiază posibilitatea de a veni încoace”

“Call-Center-ul respectiv era din Ucraina şi aveau şi la Chişinău un spaţiu. Cel din Ucraina nu mai funcţionează acum. Nu toţi cei de acolo sunt în acest moment în România, o parte sunt în Ucraina de vest, şi probabil că firma din Chişinău studiază posibilitatea de a veni încoace. Eu le-am explicat că nu pot să închirieze o clădire de birouri în Iaşi, din Chişinău, trebuie să-şi facă un SRL românesc. Dacă văd o tendinţă, atunci aceasta e, că foarte multe companii cu capital străin vor gândi de două ori dacă redeschid fabrica din Ucraina sau dacă o mută în Moldova de Vest, la noi”, ne-a declarat Dan Zaharia, senior partner EXTIND. Pe de altă parte, şi ucrainenii aflaţi în refugiu la Iaşi încearcă să-şi stabilească aici sediul pentru afaceri, mai ales în domeniul IT şi Marketing. FabLab deja oferă spaţiu de lucru unui număr de 17 specialişti în IT, dintre care opt erau colegi, lucrau în Ucraina la aceeaşi firmă. Iar pe măsură ce informaţiile despre oportunităţi de business sunt postate pe reţele de socializare, apar noi cereri.

Mai multe cereri din partea ucrainenilor

Aurora Vatamaniuc, de la Fundaţia Star of Hope România a văzut anunţul postat de FabLab pe Facebook şi s-a gândit că i-ar putea ajuta pe doi dintre ucrainenii pe care îi găzduieşte în acest moment: “E vorba de o familie, sunt patru persoane, din care două lucrează în IT şi management. În Ucraina aveau o companie, un birou în Cernăuţi şi la Kiev, din câte am înţeles, prin care ofereau servicii pentru firme din toată Europa. Vor să plece în Germania, cei doi, proprietarii firmei. Dar ar dori să deschidă la Iaşi un punct de lucru, au 12 angajaţi pe care ar vrea să îi aducă repede”. Pe măsură ce trece timpul, iar conflictul din Ucraina se adâceşte, Iaşul ar putea să primească şi mai multe cereri de cazare, înfiinţare firme sau relocare pe piaţa IT şi de marketing, cred specialiştii aflaţi în contact direct cu antreprenori din Republica Moldova şi Ucraina. 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.