Toţi elevii ieşeni intră azi în clase. Unde au loc deschiderile la care vin şi oficialităţile?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 17.10.2021

Toţi elevii ieşeni intră azi în clase. Unde au loc deschiderile la care vin şi oficialităţile?

GALERIE
elev_parinte_clasa
  • elev_parinte_clasa
- +

În absolut toate şcolile din Iaşi cursurile se deschid astăzi în format integral faţă în faţă. Se va trece la alt sistem doar dacă incidenţa în localitate depăşeşte 6 la mie. Echipa  de conducere a ISJ, alături de oficialităţi locale, vor participa la deschiderea festivă a cursurilor în două unităţi din municipiul Iaşi şi alte două din Paşcani. Astăzi este singura zi în care accesul părinţilor va fi permis în curtea şcolii.

 

Toţi elevii din judeţ şi nu numai se întorc de astăzi la şcoală în sistem „faţă în faţă”, nicio localitate din Iaşi neavând peste 6 cazuri de îmbolnăviri Covid la mia de locuitori. De asemenea, astăzi sunt permise şi festivităţile de început de an, Inspectoratul Şcolar dispunând ca toate manifestările să aibă loc în aer liber, în curtea şcolii, şi să nu depăşească o oră şi jumătate ca durată. Ca în fiecare an, echipa ISJ va participa la câteva astfel de ceremonii, în cursul zilei de astăzi, de la ora 9 fiind vizitată Şcoala Gimnazială „D.A. Sturdza” din cartierul Frumoasa, de la ora 10.15 echipa ISJ Iaşi va fi prezentă la Grădiniţa PP 20 din Tătăraşi, urmând ca mai apoi să viziteze două şcoli din Paşcani: Şcoala Gimnazială Specială şi Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea”.

Sprijin pentru copiii din medii vulnerabile

„În toate activităţile noastre din anul şcolar care începe vom avea în vedere câteva direcţii pe care le considerăm prioritare. În primul rând, având în vedere că încă suntem într-un context pandemic destul de complicat şi imprevizibil, şi pentru că am parcurs un an şi jumătate de şcoală în formule pe care nu ni le-am dorit, dincolo de faptul că vom avea această evaluare unitară a nivelului de învăţare, avem în vedere desfăşurarea unor proiecte la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ care urmăreşte sprijinul  educaţional acordat elevilor proveniţi din medii vulnerabile.

Pentru că acest context pandemic, din păcate, a accentuat la Iaşi această falie dintre mediul rural şi mediul urban, dintre elevii care au condiţii pentru a se dezvolta firesc pe o rută educaţională şi cei care provin din medii socio-economice şi familiale fără suport pe zona aceasta a educaţiei. Drept pentru care Inspectoratul Şcolar va avea un proiect  special destinat acestui segment”, a afirmat inspectorul general Luciana Antoci, adăugând că toţi directorii au în prezent drept prioritate acordarea de sprijin educaţional acestor copii.

Lectură la fiecare oră pentru a reduce analfabetismul funcţional

O a doua prioritate a ISJ în acest nou an este reducerea analbafetismului funcţional, fenomen care era extrem de ridicat înainte de pandemie şi despre care, după cum afirmă şefa ISJ Iaşi, cu siguranţă s-a accentuat.

„O a doua componentă importantă pe care o considerăm prioritară pentru acest an şcolar este dezvoltarea competenţelor de lectură la fiecare disciplină de studiu. Ştim foarte bine că indicatorii pentru analfabetismul funcţional erau îngrijorători înainte de pandemie şi în mod clar s-au accentuat acum. Drept pentru care ne orientăm foarte accentuat pe această componentă, şi vrem să insistăm pe intervenţii pe zona dezvoltării acestor competenţe de lectură pe interval de timp alocat în fiecare oră în parte”, a afirmat Luciana Antoci (FOTO).

Şefa ISJ vorbeşte şi de un alt fenomen pe care inspectorii şcolari l-au observat ca fiind în creştere: acela al tinerilor care doresc să se tansfere după admiterea la liceu. Astfel, se doreşte ca în noul an să se realizeze o consiliere mult mai bună a viitorilor liceeni pentru a putea alege şcoala care li se potriveşte. „Din nefericire, nu avem consilieri şcolari în fiecare unitate de învăţământ. Aşa cum ştim, orientarea şcolară şi profesională este realizată doar de către diriginţi şi în unele dintre cazuri elevii nu sunt consiliaţi suficient de bine, motiv pentru care după admiterea la clasa a IX-a încă mai constatăm că sunt elevi care au ajuns în alte şcoli decât şi-ar fi dorit, că au fost direcţionaţi către specializări sau profiluri care nu sunt adaptate vocaţiei lor şi doresc mai apoi un transfer într-o altă parte. Drept pentru care considerăm că este foarte important să ne consolidăm şi această componentă”, a adăugat şefa ISJ.

Şcoli gimnaziale mai atractive pentru decongestionarea traficului

Reprezentanţii ISJ au menţionat în cadrul conferinţei de la finalul săptămânii tecute că se doreşte o creştere a atractivităţii tuturor şcolilor gimnaziale, pentru ca părinţii să nu mai fie tentaţi să îşi aducă copiii la şcolile din municipiu sau la şcolile din centru. Mai exact, în prezent numeroşi părinţi care locuiesc în zona metropolitană şi în localităţile de lângă Iaşi şi care lucrează în oraş aleg să îşi înscrie copiii la şcoli din oraş, copii pe care îi aduc zilnic cu maşina. Astfel, una dintre probleme ajunge să fie supradimensionarea claselor în urban şi micşorarea sau chiar dispariţia claselor în rural, dar apar şi probleme legate de trafic şi circulaţie.

„Suntem foarte interesaţi să consolidăm statutul şcolilor gimnaziale astfel încât, în anii următori, calitatea actului educaţional din aceste şcoli să crească în mod semnificativ, iar părinţii să îşi dorească să îşi lase copiii la gimnaziu, începând cu clasa a V-a, în şcolile care sunt mai apropiate de domiciliul  lor. Considerăm că în felul acesta se va regla, poate, puţin şi congestionarea traficului din municipiu”, a afirmat Luciana Antoci. Astăzi este singura zi în care accesul părinţilor va fi permis în curtea şcolii, începând cu 14 septembrie aceştia putând să îşi conducă copiii doar până la poarta de intrare. Doar în situaţiile speciale se va permite accesul părinţilor în şcoală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Drum bun, cale bătută

Nicolae GRECU

Drum bun, cale bătută

Dacă Mirel Rădoi nu poate fi întors la echipa naţională pentru probabilele meciuri de baraj, FRF poartă o mare parte de vină.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

Câteva notiţe la final de pelerinaj

pr. Constantin STURZU

Câteva notiţe la final de pelerinaj

Într-un context atât de dificil pentru ţară, era firesc să întâmpine extrem de multe provocări şi gazdele pelerinilor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Sfântul Augustin (354-430) arăta că într-o societate există laolaltă, însă fără amestecare, o cetate terestră, imperfectă şi coruptă, şi o Cetate Celestă, superioară din toate punctele de vedere. Cetăţeanul trebuie să se supună rigorilor autorităţii laice până acolo unde moralitatea creştină a acestuia este încălcată. 

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Artificii

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.