Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Toţi elevii ieşeni intră azi în clase. Unde au loc deschiderile la care vin şi oficialităţile?

GALERIE
elev_parinte_clasa
  • elev_parinte_clasa
- +

În absolut toate şcolile din Iaşi cursurile se deschid astăzi în format integral faţă în faţă. Se va trece la alt sistem doar dacă incidenţa în localitate depăşeşte 6 la mie. Echipa  de conducere a ISJ, alături de oficialităţi locale, vor participa la deschiderea festivă a cursurilor în două unităţi din municipiul Iaşi şi alte două din Paşcani. Astăzi este singura zi în care accesul părinţilor va fi permis în curtea şcolii.

 

Toţi elevii din judeţ şi nu numai se întorc de astăzi la şcoală în sistem „faţă în faţă”, nicio localitate din Iaşi neavând peste 6 cazuri de îmbolnăviri Covid la mia de locuitori. De asemenea, astăzi sunt permise şi festivităţile de început de an, Inspectoratul Şcolar dispunând ca toate manifestările să aibă loc în aer liber, în curtea şcolii, şi să nu depăşească o oră şi jumătate ca durată. Ca în fiecare an, echipa ISJ va participa la câteva astfel de ceremonii, în cursul zilei de astăzi, de la ora 9 fiind vizitată Şcoala Gimnazială „D.A. Sturdza” din cartierul Frumoasa, de la ora 10.15 echipa ISJ Iaşi va fi prezentă la Grădiniţa PP 20 din Tătăraşi, urmând ca mai apoi să viziteze două şcoli din Paşcani: Şcoala Gimnazială Specială şi Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea”.

Sprijin pentru copiii din medii vulnerabile

„În toate activităţile noastre din anul şcolar care începe vom avea în vedere câteva direcţii pe care le considerăm prioritare. În primul rând, având în vedere că încă suntem într-un context pandemic destul de complicat şi imprevizibil, şi pentru că am parcurs un an şi jumătate de şcoală în formule pe care nu ni le-am dorit, dincolo de faptul că vom avea această evaluare unitară a nivelului de învăţare, avem în vedere desfăşurarea unor proiecte la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ care urmăreşte sprijinul  educaţional acordat elevilor proveniţi din medii vulnerabile.

Pentru că acest context pandemic, din păcate, a accentuat la Iaşi această falie dintre mediul rural şi mediul urban, dintre elevii care au condiţii pentru a se dezvolta firesc pe o rută educaţională şi cei care provin din medii socio-economice şi familiale fără suport pe zona aceasta a educaţiei. Drept pentru care Inspectoratul Şcolar va avea un proiect  special destinat acestui segment”, a afirmat inspectorul general Luciana Antoci, adăugând că toţi directorii au în prezent drept prioritate acordarea de sprijin educaţional acestor copii.

Lectură la fiecare oră pentru a reduce analfabetismul funcţional

O a doua prioritate a ISJ în acest nou an este reducerea analbafetismului funcţional, fenomen care era extrem de ridicat înainte de pandemie şi despre care, după cum afirmă şefa ISJ Iaşi, cu siguranţă s-a accentuat.

„O a doua componentă importantă pe care o considerăm prioritară pentru acest an şcolar este dezvoltarea competenţelor de lectură la fiecare disciplină de studiu. Ştim foarte bine că indicatorii pentru analfabetismul funcţional erau îngrijorători înainte de pandemie şi în mod clar s-au accentuat acum. Drept pentru care ne orientăm foarte accentuat pe această componentă, şi vrem să insistăm pe intervenţii pe zona dezvoltării acestor competenţe de lectură pe interval de timp alocat în fiecare oră în parte”, a afirmat Luciana Antoci (FOTO).

Şefa ISJ vorbeşte şi de un alt fenomen pe care inspectorii şcolari l-au observat ca fiind în creştere: acela al tinerilor care doresc să se tansfere după admiterea la liceu. Astfel, se doreşte ca în noul an să se realizeze o consiliere mult mai bună a viitorilor liceeni pentru a putea alege şcoala care li se potriveşte. „Din nefericire, nu avem consilieri şcolari în fiecare unitate de învăţământ. Aşa cum ştim, orientarea şcolară şi profesională este realizată doar de către diriginţi şi în unele dintre cazuri elevii nu sunt consiliaţi suficient de bine, motiv pentru care după admiterea la clasa a IX-a încă mai constatăm că sunt elevi care au ajuns în alte şcoli decât şi-ar fi dorit, că au fost direcţionaţi către specializări sau profiluri care nu sunt adaptate vocaţiei lor şi doresc mai apoi un transfer într-o altă parte. Drept pentru care considerăm că este foarte important să ne consolidăm şi această componentă”, a adăugat şefa ISJ.

Şcoli gimnaziale mai atractive pentru decongestionarea traficului

Reprezentanţii ISJ au menţionat în cadrul conferinţei de la finalul săptămânii tecute că se doreşte o creştere a atractivităţii tuturor şcolilor gimnaziale, pentru ca părinţii să nu mai fie tentaţi să îşi aducă copiii la şcolile din municipiu sau la şcolile din centru. Mai exact, în prezent numeroşi părinţi care locuiesc în zona metropolitană şi în localităţile de lângă Iaşi şi care lucrează în oraş aleg să îşi înscrie copiii la şcoli din oraş, copii pe care îi aduc zilnic cu maşina. Astfel, una dintre probleme ajunge să fie supradimensionarea claselor în urban şi micşorarea sau chiar dispariţia claselor în rural, dar apar şi probleme legate de trafic şi circulaţie.

„Suntem foarte interesaţi să consolidăm statutul şcolilor gimnaziale astfel încât, în anii următori, calitatea actului educaţional din aceste şcoli să crească în mod semnificativ, iar părinţii să îşi dorească să îşi lase copiii la gimnaziu, începând cu clasa a V-a, în şcolile care sunt mai apropiate de domiciliul  lor. Considerăm că în felul acesta se va regla, poate, puţin şi congestionarea traficului din municipiu”, a afirmat Luciana Antoci. Astăzi este singura zi în care accesul părinţilor va fi permis în curtea şcolii, începând cu 14 septembrie aceştia putând să îşi conducă copiii doar până la poarta de intrare. Doar în situaţiile speciale se va permite accesul părinţilor în şcoală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri