Toţi tac mâlc. De ce a fost suspendată licitaţia pentru proiectul A8 Iaşi-Ungheni?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Toţi tac mâlc. De ce a fost suspendată licitaţia pentru proiectul A8 Iaşi-Ungheni?

GALERIE
constructie autostrada
  • constructie autostrada
- +

Procedura este oprită fără nicio precizare asupra motivului sau a datei când se va relua. Cei de la CNAIR tac mâlc, însă cauzele posibile se înscriu în „tradiţia” de ani de zile a amânărilor proiectului.

 

Eticheta „suspendată” aplicată de mai bine de o săptămână licitaţiei pentru atribuirea contractului de actualizare a licitaţiei pentru segmentul de 22 km de autostradă dintre municipiul Iaşi şi Ungheni rămâne un mister după două zile de la expirarea termenului de depunere a ofertelor. Organizată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, licitaţia a rămas „agăţată” stingher pe platforma electronică de achiziţii publice: nicio explicaţie nu însoţeşte anunţul de iniţiere a licitaţiei publicat pe 18 august. De asemenea, nu este publicată nicio erată sau vreun răspuns la solicitările eventualilor ofertanţi. Nici pe portalul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nu există o solicitare în acest sens.

Încercările noastre de a obţine un punct de vedere de la companie s-au concretizat doar în apeluri telefonice fără răspuns. Mai mult noroc a avut în schimb Ionuţ Ciurea, directorul executiv al Asociaţiei „Pro Infrastructura” – care militează, la fel ca mişcările civice ieşene, (şi) pentru construirea A8. Adrian Covăsnianu, vicepreşedintele Asociaţiei „Moldova Vrea Autostradă”, ne-a spus că omologul său de la „Pro Infrastructura” a aflat că mai multe licitaţii organizate de CNAIR au fost suspendate. Motivul ar fi că nu există suficient personal care să se ocupe de documentaţiile respective.

Pe Serviciul Electronic de Achiziţii Publice găsim încă mai multe licitaţii anulate (18 proceduri, faţă de 28 atribuite în luna septembrie). Toate însă au menţionat în textul anunţului motivul pentru care procedura a fost anulată (lipsă oferte sau oferte inacceptabile).

Profesorul universitar Nicolae Boţu, de la Facultatea ieşeană de Construcţii, consilier al fostului director general al CNAIR, este însă de altă părere. „Compania are mii de angajaţi, mulţi foarte bine pregătiţi, aşa că nu e o problemă de personal în faţa atâtor proiecte. Însă ei nu pot să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu aşa cum trebuie din cauza conducerii numite pe criterii politice a companiei”, ne-a explicat el. De altfel, este aceeaşi opinie împărtăşită recent ziarului nostru, când profesorul Boţu, specializat în domeniul Căilor de Comunicaţii şi Fundaţiilor, a dat vina pentru haosul de la CNAIR pe imixtiunea intereselor actorilor politici în ceea ce ar trebui să fie munca exclusiv a constructorilor de drumuri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.