Toţi vinovaţii pentru miile de morţi din valul 4 şi o serie de explicaţii la firul ierbii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.12.2021

Toţi vinovaţii pentru miile de morţi din valul 4 şi o serie de explicaţii la firul ierbii

GALERIE
Danut Constantin
  • Danut Constantin
- +

Această ambivalenţă nu a făcut decât să aştearnă şi mai multă ceaţă în mintea majorităţii oamenilor.

Valul 4 a lovit năprasnic, mult mai dur decât cele mai negre previziuni. Imaginile cu morţi depozitaţi în saci negri pe holurile spitalelor, cu bolnavi care-şi aşteaptă în salvări, la poarta spitalelor, rândul la un pat într-o unitate medicală sau cu suferinzii intubaţi fac înconjorul lumii. România a ajuns să fie un stat colorat în negru, iar autorităţile din multe ţări îşi sfătuiesc cetăţenii să evite ţara noastră. Este imaginea unui stat eşuat, a unei nave în derivă, a neputinţei şi suferinţei. Este rodul unor greşeli repetate la care într-un fel s-au altul au contribuit foarte mulţi factori.

În primul rând, aproape toate regulile gândite de autorităţi nu au fost bine primite de majoritatea populaţie. Impunerea purtării măştii, distanţarea socială sau vaccinarea nu au fost văzute cu ochi buni. Nici una dintre ele. Toate au fost percepute ca măsuri care încalcă libertatea individuală şi nu sunt în acord cu prevederile constituţionale. De nicăieri au apărut tot felul de experţi care s-au străduit să arate că indicaţiile medicilor în privinţa protecţiei sanitare încalcă drepturile elementare. Nici unul dintre ei nu a ţinut seama de simplu fapt că virusul nu are “Constituţie”, nu ştie ce-i libertatea şi nu-l interesează să respecte drepturile personale ale nimănui. Legile biologice diferă profund de legile imaginate de oameni. Primele sunt produsul naturii, al evoluţiei, iar cele din urmă sunt un produs cultural care se adaptează în funcţie de circumstanţe.

În al doilea rând, autorităţile statului au greşit profund. Au impus măsuri incoerente, iar pe multe dintre ele nici măcar nu le-au repectat după ce le-au adoptat. Vezi scenele cu fostul premier Orban care a dat o petrecere în biroul său de la Guvern, în plin lockdown, fără nici o măsură de distanţare socială sau declaraţiile din primăvara acestui an ale preşedintelui Iohannis sau ale premierului interimar Cîţu despre faptul că am invins pandemia. Să nu mai spunem despre excepţiile primite de biserică de la actualele restricţiile ce vor intra în vigoare de luni. Toate acestea au slăbit încredea populaţiei şi i-au făcut pe mulţi să fugă de vaccin ca dracu de tămâie.

În al treilea rând, Biserica Ortodoxă Română nu a dat un mesaj clar şi fără echivoc în favoarea vaccinării. Nici măsurile de distanţare sau purtarea măştii nu le-au prea îmbrăţişat. Pe alocuri au fost derapaje grave ale oamenilor BOR. În primăvară, un preot din judeţul Neamţ a ţinut o predică fulminantă şi a ameninţat credincioşii că le cresc solzi şi pene dacă se vaccinează, iar recent Preafericitul Ambrozie într-o cuvântare explozivă a spus că vaccinurile sunt expirate. Nu a prezentat nici o dovadă, dar ne-a îndemnat să ne încredem în cuvântul lui. Oare s-a gândit vreo clipă “înaltul preot” că esenţa cuvântului lui Dumnezeu este despre iubire şi nu despre ură aşa cum a glăsuit el în sfânta biserică.

În al patrulea rând, politicieni ca Diana Şoşoacă, George Simion sau medici ca Monica Pop sau Răzvan Constantinescu au distribuit cu o hărnicie de invidiat tot felul de teorii ale conspiraţiei. S-a mers până acolo să se spună că oamenii vor face leucemie dacă se vaccinează, spitalele nu au pacienţi internaţi sau salvările merg goale prin oraşe cu sirenele la maxim ca să sperie lumea. Nici unul dintre ei nu a mers o singură clipă într-o secţie ATI ca să se convingă dacă este adevărat sau nu. Nici unul! Au făcut live-uri de peste tot, dar s-au ferit să îmbrace un combinezon, să intre într-un spital şi să vadă cu ochii lor ce este pe acolo sau să ajute suferinzii.

Peste toate acestea s-a aşezat şi atitutidea ambiguă sau chiar rău voitoarea a unei părţi a presei. La multe televiziuni sau site-uri, dimineaţa erau învitaţi medici cunoscuţi care să explice avantajele şi pericolele vaccinării, iar seara Şoşoacă demola tot ce se construise cu migală în prima partea a zilei. Această ambivalenţă nu a făcut decât să aştearnă şi mai multă ceaţă în mintea majorităţii oamenilor. Foarte puţini citesc publicaţii ştiinţifice, iar şi mai puţini înţeleg cu adevărat ce citesc. Vina presei vine din ticăloşie sau din prostie. Nu au reuşit să aleagă cele mai relevante surse sau nu au vrut. Au preferat să alerge după audienţă în loc să caute să informeze corect. Seara la jurnal au pus imagini cu Şoşoacă sau morţi în saci negri, iar noaptea au dormit ca pruncii.

Când Iohannis a spus că numărul mare de morţi din ultimul timp este un eşec al statului avea mare dreptate. Şeful statului nu a spus sau nu a vrut însă să spună că în mare măsură este eşecul lui personal. Era nevoie de o prezenţă a lui mult mai consistentă în spaţiul public. Era nevoie ca el alături de medici de renume să vină şi să combată serios teoriile conspiraţiei vânturate de Şoşoacă sau alţii ca ea în spaţiu public. Şeful statului ne-a îndemnat însă să jucăm golf fiindcă este un sport nobil. Ideile bune se răspândesc greu şi au nevoie de muncă serioasă pentru a se impune în conştiinţa publică nu de vreo crosă pentru o lovitură de precizie.

Ca să ieşim din acest cerc vicios mergeţi şi vă vaccinaţi! Nu este altă cale! Deocamdată un tratament miraculos pentru acest virus nu prea este. Întrebaţi medicii care lucrează la secţiile de Infecţioase, nu mă credeţi pe cuvânt. Dacă vă este frică de o simplă înţepătură sau dacă vă gândiţi la efectele secundare, atunci încercaţi doar pentru o clipă să vă imaginaţi cum este să ajungi intubat, să ţi se ataşeze diverse sonde prin care să fii hrănit sau să îţi faci nevoile şi să nu te poţi da jos din pat cu zilele sau chiar săptămânile. Ca să vă convingeţi întrebaţi un medic specialist de la ATI!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.