Totul despre alegerile de duminică. În ce condiţii puteţi vota după ora 21
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Totul despre alegerile de duminică. În ce condiţii puteţi vota după ora 21

GALERIE
alegeri
  • alegeri
- +

Faţă de precedentul scrutin prezidenţial, numărul alegătorilor a crescut cu 8,5%. În ce condiţii puteţi vota după ora 21? Doar azi mai puteţi cere urna mobilă! Când puteţi folosi paşaportul în locul cărţii de identitate? Care a fost prezenţa la vot, la Iaşi, din 1990 până în 2019?

Aproape 800.000 de ieşeni sunt înscrişi în listele electorale permanente pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. Faţă de scrutinul similar precedent, numărul alegătorilor a crescut cu 8,5%, respectiv peste 61.000 de persoane. Având în vedere că au intervenit schimbări în secţiile de votare, cei interesaţi să afle la ce secţie sunt arondaţi pot verifica online acest lucru în Registrul Electoral (registrulelectoral.ro).

Un alt lucru important de ştiut este că votul într-o secţie poate fi prelungit şi după ora 21.00, în caz excepţional. „Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59“, se arată într-un îndrumar pentru alegători publicat de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

În cazul în care duminică va aflaţi într-o altă localitate decât cea în care aveţi domiciliul, atunci puteţi vota pe lista suplimentară a oricărei secţii de pe raza localităţii unde vă aflaţi. În context, amintim că în momentul în care actul de identitate este prezentat la secţie, operatorul de calculator primeşte în timp real informaţia dacă acea persoană şi-a exercitat deja dreptul la vot în altă secţie.

Cu ce acte putem vota?

Pentru a-şi exercita dreptul la vot, alegătorii trebuie să deţină unul dintre următoarele acte, conform AEP: carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie şi carnetul de serviciu militar. „Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România“, potrivit AEP.

Odată ajuns la secţia de votare, alegătorul trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator, care preia şi introduce datele personale în sistemul informatic, apoi primeşte buletinul de vot şi îşi exercită dreptul în cabină închisă. După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă, iar ştampila trebuie restituită membrilor secţiei de votare.

Urna mobilă poate fi solicitată de alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, în penitenciare şi persoane în cazul cărora specificul activităţii desfăşurate nu permite prezenţa la secţie. „Cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse cel mai târziu în preziua votării“, spune AEP.

În judeţul Iaşi au fost amenajate 748 de secţii de votare, 247 dintre acestea fiind pe raza municipiului reşedinţă de judeţ. Dintre cei 776.826 de alegători înscrişi în listele permanente, 386.783 sunt în mediul urban, iar 390.043 în mediul rural. În municipiul Iaşi sunt aşteptaţi 317.060 de alegători, o creştere de 7% faţă de primul tur al prezidenţialelor din 2014, respectiv peste 22.000 de persoane.

Ce prezenţă a fost la scrutinele anterioare

Alegerile prezidenţiale au adus întotdeauna un număr mai mare de alegători la urne faţă de celelalte tipuri de scrutine. Primul tur al ultimelor trei sesiuni de alegeri a consemnat următoarele statistici în judeţul Iaşi: 397.613 de alegători în 2004 (58,8%), 349.768 în 2009 (52%) şi 355.696 în 2014 (49,7%). În contrapartidă, în anii 1990, primul tur al prezidenţialelor a atras mereu la urne peste 400.000 de persoane în judeţul Iaşi. De exemplu, în 1996 s-au prezentat la vot aproape 460.000 de ieşeni (78%). Ultimul scrutin în care a fost depăşit pragul de 400.000 în judeţul Iaşi a fost în anul 2000.

În primul tur al actualelor prezidenţiale o prezenţă de 50% ar însemna peste 388.000 de alegători, respectiv un număr mai mare de persoane faţă de primul tur al prezidenţialelor din 2014.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Brand mic

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.