Totul despre votul la alegerile parlamentare de duminică. Atenție: diferențe majore față de votul de săptămâna trecută!
Secțiile de votare la alegerile parlamentare se vor deschide duminică dimineață la ora 7.00 și se închid la ora 21.00. Dacă la ora finalizării scrutinului sunt încă alegători într-o secție, atunci votul poate fi prelungit cel târziu până la miezul nopții. Orice alegător poate consulta online secția de votare la care este arondat (registrulelectoral.ro).
Față de alegerile prezidențiale de duminica trecută, alegătorii vor primi în secție două buletine de vot: unul cu listele de candidați pentru Camera Deputaților, iar celălalt pentru Senat. Fiecare buletin cuprinde candidații propuși de fiecare partid în parte pentru județul Iași. Buletinul de vot pentru Camera Deputaților are 11 pagini și cuprinde 44 liste de candidați: în afară de competitorii locali (printre care sunt și trei independenți), veți regăsi și liste propuse de minorități, voturile acestora fiind calculate la nivel național.
Pe primele 22 de poziții (patrulatere cu numele candidaților) sunt listele propuse de partidele locale, ordinea acestora fiind stabilită anterior prin tragere la sorți. Următoarele 19 poziții aparțin minorităților, iar ultimele trei sunt rezervate celor trei candidați independenți.
Buletinul pentru Senat are 6 pagini și cuprinde cele 22 de liste propuse de către filialele locale ale partidelor. Un vot valabil exprimat este înregistrat în condițiile aplicării ștampilei „Votat” într-un singur patrulater, respectiv pe o singură listă de candidați.
- Vezi cum arată buletinele de vot pentru județul Iași: Camera Deputaților și Senat.
Alegătorii pot vota doar în județul de reședință
Spre diferență de alegerile prezidențiale, alegătorii vor putea vota doar în județul unde locuiesc. „Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința”, se arată în ghidul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Județul Iași este circumscripția electorală, iar unitatea administrativ-teritorială este comuna, orașul sau municipiul în care se află alegătorul. Dacă, de exemplu, un alegător cu domiciliu în municipiul Iași se află duminică în altă localitate din județ, el poate vota pe lista suplimentară la orice secție din acea localitate. Sistemul pus la punct de autorități elimină orice tentativă de vot multiplu: odată ce un alegător a votat este înregistrat în sistem CNP-ul său, iar dacă va încerca să voteze în altă parte va fi transmisă o alertă, odată cu introducerea actului de identitate în tableta disponibilă în orice secție de votare.
Potrivit AEP, un alegător poate vota în condițiile în care prezintă unul dintre următoarele documente: carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, pașaport (diplomatic, diplomatic electronic, de serviciu sau de serviciu electronic) sau carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare). Poate vota la alegeri orice persoană care a împlinit 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.
Accesul în cabina de vot este permis doar persoanei care votează, dar, dacă aceasta nu poate să voteze singură – din motive temeinice confirmate de președintele secției – atunci ea poate să cheme în cabină un însoțitor pe care și-l alege (nu din rândul personalului secției).
Cine poate vota prin intermediul urnei speciale
În ghidul AEP, se arată că alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate (atestate prin înscrisuri), nu se poate deplasa la sediul secției de votare, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale. Aceste cereri pot fi depuse în după-amiaza zilei de sâmbătă, în intervalul orar 18.00 – 20.00. Cererea se depune la cea mai apropiată secție de votare.
„Cererea de vot prin intermediul urnei speciale poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială. (…) Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate”, precizează AEP.
Cererea pentru urna specială trebuie însoțită de numele alegătorului, CNP, domiciliul sau reședința alegătorului netransportabil (conform mențiunilor din actul de identitate ori din dovada de reședință, după caz), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria și numărul actului de identitate, precum și numărul de telefon.
Iașul va trimite în Parlament 12 deputați și 5 senatori
Garnitura de parlamentari ai Iașului va cuprinde 17 nume. Mandatele sunt atribuite în condițiile în care partidul a îndeplinit pragul electoral la nivel național (minim 5% dintre voturi). Mandatele sunt atribuite în două etape: una locală și cealaltă națională.
În cazul candidaților independenți, aceștia trebuie să obțină un număr de voturi cel puțin egal cu coeficientul electoral al circumscripției. Acest coeficient va fi stabilit de biroul electoral județean Iași și este calculat separat pentru Cameră și, respectiv, Senat, prin împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele de candidaţi (ale partidelor și alianţelor politice, ale alianţelor electorale şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale etc.) la numărul de deputaţi, respectiv de senatori ce urmează să fie aleşi în acea circumscripţie.
Publicitate și alte recomandări video