Totul va putea fi văzut. Iaşul, supravegheat stradă cu stradă, de o mie de camere video
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un proiect ambiţios, dar să nu „funcţioneze“ ca managementul traficului

Totul va putea fi văzut. Iaşul, supravegheat stradă cu stradă, de o mie de camere video

GALERIE
camere video
  • camere video
- +

Cu 50 de milioane de lei vor mai fi instalate încă 866 de camera. Vor fi supravegheate şcolile, parcurile, locurile de agrement şi străzile.

Iaşul va avea unul dintre cele mai mari şi moderne sisteme stradale de supraveghere video din ţară. Pe lângă cele 120 de camere care sunt montate în prezent pe raza oraşului, municipalitatea are în plan instalarea a încă 866 de astfel de aparate în nu mai puţin de 333 de amplasamente, iar costurile nu sunt deloc de neglijat: peste 50 milioane lei (inclusiv TVA). Sistemul va cuprinde camere video în parcuri, esplanade şi alte spaţii publice, intrările şi ieşirile din municipiu, zone pietonale, în lungul străzilor şi instituţii de învăţământ. Pe lista Primăriei se află amplasamente din toate cartierele ieşene. Potrivit indicatorilor tehnico-economici, care vor fi aprobaţi astăzi în Consiliul Local (CL), cei mai mulţi bani vor fi cheltuiţi pentru instalarea camerelor pe străzi (21,8 milioane lei) şi în jurul unităţilor de învăţământ (13,2 milioane lei).

Citeste si: Big Brother pe străzile Iaşului. Primăria va cumpăra camere video de 55 milioane de lei

Alţi 8,6 milioane lei ar urma să fie cheltuiţi pentru realizarea infrastructurii de supraveghere pe spaţiile pietonale, în timp 7,7 milioane lei va costa amenajarea centrului de tele-supraveghere. Sistemul va cuprinde echipamente IT (servere, monitoare LCD, staţii de lucru şi înregistratoare video de reţea), reţele de comunicaţii şi un container tehnologic modern, în timp ce camerele video vor fi montate în special pe stâlpii de iluminat public existenţi. Înregistrările sistemului vor putea fi folosite inclusiv ca mijloc de probaţiune.

Unde vor fi montate cele mai multe camere

Cel mai mare număr de camere video este prevăzut pentru zona de agrement Ciric. În total, vor fi 56 de aparate de supraveghe montate la terenul multifuncţional, piscină, insulă, baraj, telescaun şi parcări. Urmează parcul Copou (26 camere), Parcul Expoziţiei (20 camere), esplanada Piaţa Voievozilor (18 camere), esplanada Nicolina (16 camere), parcul Podul Roş (16 camere), parcul Junimea (16 camere), Ştrand (14 camere) şi zona 1001 Articole (12 camere). Alte locuri publice unde vor fi montate camere sunt parcarea de la stadion, diverse esplanade (Oancea, Mimoza), parcul din Dacia de pe Str. Vitejilor şi la intrările şi ieşirile in oraş (CUG, Bucium, Miroslava, Calea Chişinăului, intersecţie şos. Ştefan cel Mare - şos. Sărăriei, inter­secţia şos. Albineţ - bd. C.A. Rosetti şi Păcurari).

VEZI AICI UNDE VOR FI AMPLASATE CAMERELE VIDEO

Sistemul de supraveghere va cuprinde şi 103 instituţii de învăţământ, la fiecare dintre acestea fiind prevăzute câte două camere video. În ceea ce priveşte supravegherea stradală, în sistem au fost incluse 207 locuri din Iaşi din toate cartierele ieşene, iar în fiecare dintre acestea vor fi montate cel puţin câte două camere video. Primăria are în vedere şi bulevarde precum Păcurari, Independenţei, Ştefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Chimiei, Carol I, Primăverii, Ţuţora, Splai Bahlui, Socola, Nicolae Iorga, Cantemir, Poitiers, Alexan­dru cel Bun şi Dacia. De asemenea, sunt prevăzute şi alte artere de circulaţie: Vasile Lupu, Ion Creangă, Ciurchi, Nicolina, Naţională, Cetăţuia, Tudor Neculai, Hlincea, Orientului, calea Galata, Mircea cel Bătrân, Cerna, Muşatini, Moara de Foc, Canta, Arcu şi altele. În general, camerele video vor fi montate pe stâlpi din dreptul unor blocuri care au fost deja identificate de Primărie.

De menţionat că în afara de şoselele menţionate mai sus, municipalitatea vrea să includă în sistem şi străzi secundare. Lista completă a amplasamentelor o puteţi consulta pe www.ziaruldeiasi.ro. „Implementarea acestui sistem de supraveghere video metropolitană în vederea creşterii siguranţei cetăţenilor şi scăderii infracţionalităţii va aduce beneficii atât directe, cât şi indirecte“, se arată în proiectul de hotărâre care va fi aprobat astăzi în plenul CL. Printre beneficii se numără monitorizarea permanentă a zonelor publice, a obiectivelor turistice, a vehiculelor care intră şi ies din municipiu (numerele de înmatriculare vor fi înregistrate automat) şi îmbunătăţirea timpului de intervenţie în caz de incidente. Sistemul va fi gestionat de Primărie, însă imaginile vor fi puse la dispoziţia mai multor instituţii: Poliţia, Jandarmerie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Ambulanţă etc

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Judeţul furat

Cătălin ONOFREI

Judeţul furat

Naţiunea română va rămâne doar un vis.

Filmuletul zilei

opinii

„Nimicul nimicniceşte”

Briscan ZARA

„Nimicul nimicniceşte”

... contaminează totul în jur ca un măr stricat, poate face ca albul să pară negru şi invers, susul să pară jos, iar când se ajunge acolo se instalează absurdul şi anarhia.

Maia şi de la capăt

Mihai DORIN

Maia şi de la capăt

Dacă Basarabia se va salva, istoria va consemna că o femeie a încercat să convoce energiile neîntinate ale poporului, dar nu a reuşit să învingă oculta celor care vor să ţină ţara „între lumi”, din raţiuni exterioare (ruseşti) şi din mediocritate, fie că a reuşit să pună ţara pe calea europeană, singura care o poate lecui de fantasma Rusiei. 

Sus Şora, jos Cioran

Nichita DANILOV

Sus Şora, jos Cioran

Un lucru nu-i este limpede: nu te poţi învârti la infinit în jurul propriului tău paradox. Existenţa aceasta, ca un amurg de cenuşă, ce se varsă peste capul lui Demiurg. Apoi această veşnică demenţă a lui Dumnezeu. Scleroza creaţiei. Lumea privită prin răgetul unui porc. E suficient să-i citeşti o carte, ca să cunoşti conţinutul tuturor celorlalte.

pulspulspuls

A venit Mişu de la Bucureşti să dreagă busuiocul la partidoi

A venit Mişu de la Bucureşti să dreagă busuiocul la partidoi

Fraţilor, e foiala de pe lume, nu alta: cică la partidoiul ieşean se fac calcule şi strategii pe masa electorală, mai ales acuma cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, când, zic cunoscătorii, sau cei cu capul mai pe umeri, este nevoie de un sprint pe judeţ. 

Caricatura zilei

AFTER ILL

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.