Cum să tratezi definitiv o frecventă boală de ochi cu o toxină mortală? Procedură explicată detaliat de un medic ieșean

duminică, 23 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 Cum să tratezi definitiv o frecventă boală de ochi cu o toxină mortală? Procedură explicată detaliat de un medic ieșean

De câte ori auzim de botox sau toxină botulinică ne gândim la riduri mai puțin vizibile.  În zilele noastre, însă, toxina botulinică înseamnă mai mult de atât.

Descoperită în anii 1820, toxina botulinică a fost folosită pentru prima data în scop medical, în oftalmologie, în cazuri de strabism, de către dr.Alan Scott din SUA.

Cea mai cunoscută injecție din lume utilizată în tratamentul strabismului

Injecțiile cu toxină botulinică acționează prin slăbirea sau paralizarea temporară a unor mușchi sau prin blocarea actiunii anumitor nervi. Există foarte multe boli care pot fi tratate prin injectarea acestei toxine.

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 11

Dr. Călina-Anda Sandu, medic specialist oftalmolog, explică faptul că, după injectare, toxina botulinică împiedică pentru o perioadă de câteva luni contracţiile musculare. Terapia poate fi folosită pentru tratarea strabismului sau în cazul în care pacientul nu vrea să se opereze sau are contraindicații(de exemplu în entropion, afecțiune oculară în care pleoapa se inversează și se îndreaptă către interior).

Dr. Călina-Anda Sandu, medic specialist oftalmolog

„Este o manevră ușor de făcut care îi dă pacientului un confort prin relaxarea musculaturii afectate de strabism. Folosim toxina botulinică și în tratarea blefarospasmului, boală care produce traume majore pacientului. Acesta clipește foarte des și are tendința să stea cu ochii strânși. Dezvoltă un tic care poate atrage atenția, iar pacientul se izolează. Este un spasm necontrolat al musculaturii atât striate cât și netede, iar prin injectarea toxinei musculatura se relaxează, redând aspectul normal al pleoapelor”, arată dr. Călina-Anda Sandu.

Tratamentul trebuie repetat pentru a ține afecțiunile sub control

Medicul oftalmolog atenționează însă că nu este suficientă o singură injectare cu toxină botulinică. Efectul nu durează decât 3-4 luni. Din acest motiv trebuie refăcute injectările.

„Niciodată nu recomandăm ca injectările să fie făcute mai devreme de 3 luni, dar nici să treacă o perioadă de 6 luni  până când tratamentul se repetă. Indicațiile sunt valabile atât pentru blefasospasm cât și pentru strabism”, atenționează oftalmologul.

Dacă pacientului i se injectează toxina botulinică la fiecare 4 luni, musculature devine din ce în ce mai relaxată, astfel încât deviația de la o injectare la alta, chiar dacă efectul trece, este din ce în ce mai mică pentru că apare o ușoară atrofie musculară.

Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează deocamdată folosirea toxinei botulinice în afecțiunile oculare.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii