Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tradiţii la început de primăvară: mărţişorul

GALERIE
snur-martisor-for-men
  • snur-martisor-for-men
- +

 

Printre fulgii veniţi acum, după câteva zile frumoase, mă duc cu gândul la primăvară. Primăvara cu începutul ei frumos, cu ghiocei şi viorele, cu mărţişoarele şi florile dăruite dar şi cu babele şi "zăpada mieilor". Primele zile din martie sunt numite şi babele, sau zilele Dochiei. Acea fată frumoasă care a plecat în căutarea frăguţelor şi, păcălită de soarele călduţ de primăvară, a mai dat câte un cojoc jos, şi a tot dat până a îngheţat în aerul rece de pe vârful muntelui. Şi la început de martie privim valurile de ninsoare care cad şi se topesc ca pe cojoacele Dochiei care tot cad până pe 9 martie.

Datini de mărţişor

Unele superstiţii spun că trebuie să îţi alegi o zi din cele nouă, altele ca ziua naşterii sau se adună cifrele zilei de naştere dacă e din 2 cifre. Ziua aleasă ar fi "baba" care îţi prevesteşte cum va fi anul în funcţie de cum este vremea în acea zi. Începutul de martie vine şi cu mărţişorul, acel şnur răsucit cu alb şi roşu care, în Moldova, în trecut, era legat la mâna copiilor cu un ban de argint. Firul răsucit înseamnă împletirea frigului iernii - albul cu vitalitatea primăverii - roşu căruia i se alătura tăria argintului pentru ca acel copil să fie sănătos tot anul. Firul era purtat 12 zile apoi era agăţat într-un copăcel înflorit pentru a împlini o dorinţă sau pentru ca pomul să dea roade multe. Astăzi a rămas obiceiul firului de mătase răsucit şi dăruit împreună cu un simbol de noroc cum ar fi potcoavă, trifoiul cu patru foi sau coşarul, sau un simbol de primăvară în formă de floare sau pasăre. Şi pentru că suntem un popor inventiv, am înlocuit firul de mătase cu diverse accesorii făcute de mână, în casă care să împletească cele două culori: broşe croşetate, brăţări împletite sau înodate, cercei sau coliere lucraţi în diverse tehnici de lucru de mânăşi felicitări unele cusute şi al căror element central este ghiocelul.

Ghiocelul şi virtuţile lui vindecătoare

Firavul, gingaşul şi delicatul ghiocel care îşi face apariţia de sub zăpadă la primele raze de soare are şi o poveste pe măsură. Se spune că atunci când Dumnezeu a făcut lumea, a trimis zăpada să îşi ia culoarea de la flori. Şi dintre toate florile doar ghiocelul, mic şi delicat i-a dăruit albul său imaculat. Atunci zăpadă, l-a lăsat să înflorească primul ocrotindu-l în timpul retragerii sale de pe pământ. Foarte rar însă se aminteşte de proprietăţile vindecătoare ale ghiocelului. O floare delicată care ne încântă privirile când este verde şi ne poate alina durerea când este uscată. Se foloseşte doar în stare uscatăşi mărunţită şi doar partea aeriană a ghiocelului în decocturi. Câteva mâini de ghiocel aruncate în apă de baie alină durerile reumatismale. Un ghiocel strivit pe frunte, între sprâncene poate alina durerile de cap cauzate de sinuzite sau migrene. O mână bună de ghiocei uscaţi fiartă într-un litru de apă un sfert de orăşi lăsată să se infuzeze alt sfert de orăşi folosit la băi locale ale aparatului uro-genital la femei ţine la distanţă leucoreea, candidoza şi alte afecţiuni locale.
O cană de ceai pe zi, preparată prin infuzarea unei linguriţe de plantă mărunţită la o cană de apă fierbinte calmează crampele musculare, durerile de picioare şi cele ale varicelor. Compresele calde cu infuzie de ghiocel aplicate pe varice linişteşte durerea şi favorizează circulaţia. Compresele cu infuzia de ghiocel mai concentrată, la care se adăugă câteva picături de zeamă de lămâie fac să dispară petele apărute pe piele de la bătrâneţe şi unii pistrui mai mici.
Un alt rol important al ghioceilor este obţinerea culorii galbene pentru vopsirea   ţesăturilor din fibre naturale. De data aceasta se foloseşte floarea proaspătă adăugată în apă fierbinte care se lăsă la fiert minim 30 minute pentru un galben pal sau mai mult pentru un galben mai intens. Se adăugă piatră acră pentru fixarea culorii în ţesătura naturală. Se mai fierbe 30 minute după care, materialul este lăsat la uscat la umbră.
Bulbul ghiocelului este toxic dar din el se extrage o substan
ţă citostatică folosită în tratamentul unor forme de cancer.

Viorele pentru albastrul ţetăturilor

O altă floare de primăvară care ne bucură la începutul lui martie este vioreaua. Albastră, stelată cu doar două frunzuliţe stă pitită la umbrăşi sub pătura caldă a frunzelor de pădure. Planta conţine substanţe toxice şi dă uneori alergii doar la simpla atingere pe o piele mai sensibilă dar din ea se extrage o substanţă folosită în vindecarea astmului. Am amintit-o pentru că ea da culoarea albastrăţesăturilor. Este folosită, ca şi ghiocelul, pentru colorarea ţesăturilor şi firelor naturale în casă în culoarea albastră.
Fie că le culegeţi sau le cumpăraţi, fie că le folosiţi pentru proprietăţilor lor sau doar înfrumuseţează grădina sau un colţ din casă, aceste flori sunt menite să vă aducă bucurii la început de primăvară
 
Corina BENESCU, Briţcani - Neamţ

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri