Tradiţii populare de Sf. Ilie: Azi nu se lucrează de teama trăsnetelor şi a grindinei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Tradiţii populare de Sf. Ilie: Azi nu se lucrează de teama trăsnetelor şi a grindinei

GALERIE
Sfantul-Ilie
  • Sfantul-Ilie
- +

Creştinii ortodocşi îl celebrează azi pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, momentul fiind considerat la mijlocul sezonului pastoral. În tradiţia populară, acesta este considerat a fi responsabil de tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii, oamenii spunând şi că grindina bate doar acolo unde decide Sf. Ilie. 

De aceea, printre tradiţii s-a încetăţenit şi faptul că nu se lucrează de teama trăsnetelor, iar stuparii îl cinstesc retezând stupii şi ducând faguri şi mere la biserică pentru binecuvântare, care mai apoi se dau de pomană. În unele comunităţi mai arhaice, în zorii zilei de 20 iulie se culeg doar acele plante de leac ce au fost stropite cu sânge de cocoş care a fost tăiat în preajma lor. Se consideră că, dacă va tuna pe 20 sau în ajun, merele şi alunele vor fi viermănoase, iar dacă va ploua, nu se va opri timp de 20 de zile.

Unele zone din România au tradiţii specifice legate de această perioadă - spre exemplu, în Alba, în ajun de Sf. Ilie, fetele se duc pe ogoarele semănate cu cânepă, se tăvălesc goale pe câmp, iar în noaptea spre Sfântul Ilie interpretează visele pe care le au-dacă li se înfăţişează cânepa verde, atunci se vor căsători cu bărbaţi tineri şi frumoşi, iar dacă aceasta va fi uscată, se vor mărita cu oameni în vârstă. De pe 21 iulie este permis să se mănânce mere, după ce sunt sfinţite pe 20 la biserică, pentru a putea deveni „mere de aur“ în viaţa de apoi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Dan CONSTANTIN

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Cert este că piaţa asigurărilor nu este supravegheată în nici un fel, iar salariile lor babane sunt plătite din poliţele noastre, ale tuturor.

Filmuletul zilei

opinii

Irimia. Florin Irimia

Codrin Liviu CUȚITARU

Irimia. Florin Irimia

„Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie.

Câteva date statistice recente (I)

George ŢURCĂNAŞU

Câteva date statistice recente (I)

În plan regional, cele opt judeţe ale Moldovei au coborât sub 4 milioane de locuitori, involuţia demografică având valori peste media naţională (-9 la mie). Alături de judeţul Iaşi, doar Suceava are un declin inferior mediei naţionale (-6,4 la mie). Toate celelalte judeţe au pierdut între 11,2 şi 13,8 la mie din populaţie.

Minciuna de aur

Bogdan ILIESCU

Minciuna de aur

„A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

pulspulspuls

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

Nu ştim dacă ştiţi, dar, pe lângă un fin analist cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, amicul nostru Archibald Tănase este şi un vechi şi încercat şofer în traficul infernal din Iaşi. 

Caricatura zilei

Toc

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.