Anunturi de Mica Publicitate
mineralia
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 22.09.2023

Tradiții și datini de Ignat. Când se taie porcul

GALERIE
traditii, ignat, taierea porcului
  • traditii, ignat, taierea porcului
- +

Tradiţii şi superstiţii de Ignat, ziua sacrificării porcului. Pe 20 decembrie aflăm dacă vom avea o iarnă greaTradiţii şi superstiţii de Ignat 2021. Potrivit tradiţiei, tăierea porcului are o dată bine stabilită şi anume 20 decembrie. Ziua este denumită Ignat, deoarece calendarul creștin-ortodox coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul, un sfânt martir, care a murit sfâșiat de fiare în amfiteatrul de la Roma.

La muzeul din Dumbrava Sibiului, tradiţia ignatului i-a făcut pe "musafiri" să se simtă ca la bunici. Ceaunele s-au încins pe foc, bunătăţile au umplut mesele, iar turiştii s-au înfruptat din tot ce le-a poftit inima. Tradiţia Ignatului a fost ţinută ca odinioară, în curtea bunicilor. Toate pregătirile specifice bucătăriei tradiționale românești în pragul Crăciunului au fost urmărite îndeaproape de vizitatori.

Participant: Toţi paşii sunt refăcuţi aici, în Muzeul Astra. Pentru că aici, este tărâmul unde noi ne ocupăm de aşa ceva. Pentru că toate zonele etnografice sunt prezente aici. Sunt prezente prin gastronomie, prin ateliere meşteşugăreşti. Oaspeţii veniţi la muzeu, au putut urmări toate etapele acestei tradiţii, de la pârlitul porcului cu paie, până la prepararea bucatelor tradiţionale româneşti. De pe masa de Crăciun nu au lipsit cârnaţii sau delicioasa pomană a porcului, iar gustul lor desăvârşit i-a încântat nespus pe turişti. Atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută şi de grupurile de colindători venite din toate colţurile judeţului.

Ce înseamnă Ignatul, sărbătoarea de pe 20 decembrie
Ziua de Ignat este denumită astfel după Sfântul Ignatie Teoforul, un sfânt martir, care a murit sfâșiat de fiare în amfiteatrul de la Roma.

Sfântul Ignatie Teoforul (35 - 107) – se crede că a fost sirian de origine și că, înainte de convertirea să la creștinism, ar fi fost păgân și mare persecutor al creștinilor. Ignatie a suferit moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). A fost arestat, împreună cu alți creștini, în timpul persecuției din Antiohia și pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare în amfiteatrul de la Roma.

Astfel, el a fost dus la Roma, însoțit de o gardă de 10 soldați, pe care el însuși îi numește „leoparzi”. În drumul său spre Roma, Sfântul Ignatie a îndemnat pretutindeni mulțimea creștinii să asculte de episcopii și preoții lor și să nu creadă învățăturile eretice. Ajuns la Roma, a fost aruncat în arena spre a fi sfâșiat de lei. Tradiția mărturisește că leii nu au mâncat inima Sfântului Ignatie. Ea era plină de lumina și avea înscris pe ea numele Teoforul. Numele de Ignatie a fost pus în legătură cu un cuvânt latin ‘ihnis’ care înseamnă foc. Cuvintele lui, ardoarea lui în apărarea credinței l-au făcut să fie privit că un foc nestins.

Oasele care au mai rămas după ce fiarele i-au sfâșiat trupul, au fost adunate de creștini și puse într-un loc însemnat din afara cetății. După puțin timp, ele au fost trimise de la Roma la Antiohia. Mutarea moaștelor Sfântului Ignatie este pomenită în calendarul ortodox pe 29 ianuarie. Moaștele sale au fost puse mai întâi în cimitirul de lângă poartă Dafne din Antiohia, iar în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr (408-450) au fost așezate într-o biserica din cetate, închinată Sfântului Ignatie, scrie creștinortodox.ro.

Tradiții şi superstiţii românești în ziua de Ignat
Tradiţia noastră spune că de Ignat, singura activitate permisă este tăierea porcului şi este interzis să faci alte munci cum ar fi: spălatul, cusutul sau măturatul casei.

„Se zice că porcul îşi visează cuţitul de Ignat, că nu mai mănâncă după această dată şi că dacă l-ai ţine mai mult decât ziua de Ignat, nu ar mai fi în plină formă. La romani exista o categorie de preoţi care ghiceau în măruntaiele animalelor sacrificate. La noi se păstrează credinţa că dacă splina porcului are o anumită formă, este îngroşată într-un capăt, va fi iarna mai grea.

Probabil că modul în care se hrăneşte un animal determină nişte modificări pe organele interne. Porcul este sacrificat de Ziua Ignatului, care vrând-nevrând devine o zi cu dezlegare la porc. Se face aşa zisa tocană a porcului. Acest animal este respectat ca o fiinţă, căreia i se face pomană”, a povestit Carmina Maior, fost muzeograf la CNM Astra Sibiu, potrivit alba24.ro

De Ignat, după ce sunt pregătite preparatele, trebuie continuat Postul până în Ajun.

Sursa: observatornews

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Taxa pe Lăcomia Adăugată

Pavel LUCESCU

Taxa pe Lăcomia Adăugată

Pe termen lung, toată lumea ştie ce-i de făcut, cel puţin dacă te uiţi pe programele economice ale partidelor, cu toate diferenţele şi nuanţele de rigoare, dar pe termen scurt, nu prea ai loc de întors. Şi de unde să iei, când te arde buza, dacă nu de la cei care-şi permit mai mult, care, deşi afectaţi, poate unii chiar falimentaţi ca business, nu ajung să moară de foame, cum s-ar întâmpla cu cei cu venituri mici. E ceea ce ar face orice guvern cu spatele la zid, ar încerca să ia de la cei din straturile socio-economice superioare ale societăţii.

opinii

Migraţia şi apropiatele alegeri europene

Alexandru CĂLINESCU

Migraţia şi apropiatele alegeri europene

Nu e de mirare că migraţia a devenit în ţările occidentale o temă electorală. Specialiştii se aşteaptă, la alegerile pentru Parlamentul european, la o ofensivă a dreptei şi a extremei drepte. Bună parte din populaţie este excedată de criminalitatea în creştere, de sentimentul de nesiguranţă, fenomene a căror cauză e găsită şi în migraţia necontrolată.

Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

Neculai SEGHEDIN

Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

În ziua de 14 septembrie, de Ziua Inginerului, am fost la Festivalul George Enescu, la Ateneul Român.

O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

pr. Constantin STURZU

O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

De vreo trei săptămâni suntem mai săraci aici, pe pământ, şi mai bogaţi în Cer. Am pierdut un duhovnic, un rugător, un stâlp al Bisericii. Am câştigat, înaintea Tronului Preasfintei Treimi, un veghetor, un mijlocitor, un ajutor de nădejde. Părintele Ieroschimonah Simeon Zaharia a mers la Domnul, pe Care atât de mult L-a iubit şi slujit, în ziua de 2 septembrie 2023, după aproape 96 de ani de vieţuire în această lume.

pulspulspuls

Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

Pentru că premăria nu i-a dat lui Simion de la AUR autorizaţie de miting politic la Iaşi pentru duminica asta, pe Pietonal, probabil de teamă să nu se oprească alaiul în faţa premăriei ca să scandeze anti-Chirica, cum se aude, ei bine, cică fostul amic politic al premarelui a anunţat că va chema membrii de partid la o “plimbare” pe Pietonalul ieşean. 

Caricatura zilei

1000 de km de autostradă în România

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca fortele de ordine, care au asigurat masurile de siguranta pe plaja din Costinesti, au procedat corect in momentul in care s-au folosit de forta pentru ai linisti pe participantii la conflic

vezi raspunsuri