anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

GALERIE
gin
 • gin
- +

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

Nu e uşor de digerat eşecul Politehnicii Iaşi în faza de play-off a Cupei României care premerge unui inedit format pe grupe după tipicul sportiv american. Acest nou model cu un inedit sistem turneu redus, va fi aproximativ implementat la Liga Campionilor din 2024, şi are ca scop creşterea interesului pentru competiţiile KO în condiţiile neaglomerării exagerate a programului competiţional. Într-adevăr, echipele calificate în acele grupe sui-generis vor avea doar un singur meci în plus, celelalte dou ămeciuri fiind asimilate şaisprezecimilor şi optimilor. Este un sistem care, fără a le da şanse suplimentare, favorizează echipele mici, ce se vor bucura de câteva teste suplimentare, dar şi echipele mari, cu posibilitatea de a drege busuiocul, confirmându-şi superioritatea după o boacănă. „Creşterea interesului” anterior pomenită, se referă şi la interesul financiar al cluburilor care vor primi sume importante (4000 de euro pe punct, ca să nu mai vorbim de cei 8000 câştigaţi pentru simpla calificare). Dar se pare că prostul obicei autohton al dispreţuirii competiţiei numărul 2 este atât de bine înfipt în ADN-ul fotbalului românesc încât nici ochiul dracului nu-i poate veni de hac.

Pe vremuri, după cum scria neuitatul Ioan Chirilă, ministrul de interne Gavrilă Marinescu, „împăratul” marii echipe Venus, furios că aceasta câştiga titluri cu repetiţie, dar se împiedica de Rapid în Cupă, le spunea jucătorilor: „Ce înseamnă tradiţie? Cupa este o târfă care trebuie înhăţată şi băgată în dulap”. Această replică colosală ar fi fost rostită în 1939, nu în 2022. Pentru majoritatea conducătorilor de astăzi, Cupa României este tot un fel de „târfă”, dar după care nu trebuie să întorci capul, trebuie să scuipi după ea cu dispreţ. Cei bine cotaţi o folosesc pentru a-şi roda loturile, lucru firesc pentru Rapid, când se confruntă cu vecinii Afumaţi. Alţii de-abia aşteaptă să scape de această corvoadă, nepăsându-le de „euroii” federali. Vârful de lance al nesimţirii competiţionale nu a fost atins de Politehnica Iaşi, ci de o altă echipă de Liga a II-a, CSM Slatina, care s-a dus la Ocna Mureş cu copii&juniori, plus personal administrativ pe post de antrenori luând-o cu 0-3 de la o echipă de eşalon inferior.

La Politehnica, este o tradiţie de a nu se pune mare preţ pe Cupă, încă de pe vremea regretatului Ionuţ Popa, dar nu s-a spus niciodată „băieţi, nu câştigaţi acolo ca să nu le legăm inutil la cap”. Şi credem că nici acum. S-au menajat titulari, uneori a lipsit chiar antrenorul, dar cei care au jucat au pus osul la treabă. Unii suporteri au fost de acord cu obiceiul ăsta, ştiind că mai mereu Poli a avut treabă grea în campionat, cei mulţi au blamat desconsiderarea unei competiţii, mai ales în momentul actual, când Cupa aduce şi bani.

Semnificativ a fost anul 2020, când Poli a eliminat campioana CFR Cluj încă din 16-imi. Partida nu a fost considerată obiectiv esenţial, mai ales că ieşenii au acceptat să joace pe Gruia la cererea ardelenilor, deşi meciul trebuia să se dispute în Copou, protestele suporterilor alb-albaştri fiind uriaşe. Şi acum, unii au sfătuit clubul să nu se omoare la Dumbrăviţa, ba chiar au opinat că era mai bine să facă un cadou Miroslavei, partenerul tradiţional de antrenament, ceea ce era o ruşine şi mai mare. Un an mai târziu, Poli a eliminat şi CSU Craiova din Cupă, arătând, simplu, că îi pasă.

Opinia sussemnatului este că Poli, chiar dacă a subordonat Cupa meciului de campionat cu Minaur Baia Mare (o echipă, vorba fiind între noi şi tot târgul, care n-ar trebui să pună niciun fel de problemă) n-a trântit rezultatul meciului din Banat. Pe conducătorii de club, incluzând şi antrenorul, i-a cuprins teama din cauza jocului ineficient al echipei demonstrat anterior. Decizia s-a luat la nivel înalt, iar Niculescu n-a rămas acasă cu principalii titulari de capul lui, chiar dacă el încearcă să se disculpe cu motivații penibile. Cei care au jucat în Cupă, au tras la fiare cu puţine-le puteri, s-au dus până la lovituri de departajare şi asta a fost. Și oare cum ar fi fost acum atmosfera din Copou dacă Iaşul ar fi învins cu 7-6 la punctul cu var?

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean. Sacrificiul sau dezertarea lui Claudiu, cum vreţi să-i spuneţi, ar fi o chestiune inutilă, şi asta chiar în condiţiile unei posibile victorii chinuite cu 1-0 dintr-un penalty discutabil. Meciul de astăzi trebuie să spele ruşinea din Cupă de o manieră care să arate că Politehnica rămâne principala favorită la promovarea în eşalonul de elită.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suntem pe nicăieri

Pavel LUCESCU

Suntem pe nicăieri

Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri.

opinii

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

George PLEȘU

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

Mi-a trebuit ceva curaj să citesc cartea. O aveam cumpărată de aproape o lună când, într-o zi, am deschis-o cu inima strânsă. Nu m-am uitat înainte peste nicio recenzie, am vrut să percep textul fără medieri suplimentare. 

Palma Sfântului Nicolae

pr. Constantin STURZU

Palma Sfântului Nicolae

Nu doar la începutul lunii decembrie, ci şi în anumite situaţii conflictuale ce mai apar (din păcate) în Biserică, se obişnuieşte a se invoca drept argument pentru anumite comportamente palma dată de Sfântul Ierarh Nicolae lui Arie. 

pulspulspuls

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pentru că tot am văzut că scandalul buiandrugilor de la noul terminal al aeroportului ieşean dă să se stingă, în aşteptarea vreunui rezultat al sesizărilor trimise în mai multe derecţii de şefii partidoiului ieşean, haideţi să vă spunem despre chestiune, ca s-o mai ţinem trează măcar o zi, câteva şpârle care circulă în mediul politic ieşean!

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.