Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Traficul fragmentat de semafoarele inteligente îi irită pe ieșeni. UTI: "Sistemul este performant"

GALERIE
trafic iasi
  • trafic iasi
- +

Șoferii care circulă prin Iași sunt nemulțumiți că multe semafoare nu sunt corelate pentru a asigura un trafic fluent, ci îl fragmentează. Intersecțiile semaforizate se află la distanțe scurte unele de altele, iar șoferii sunt nevoiți să oprească imediat după ce reușesc să treacă pe verde.

Un ieșean spune că ar trebui implementată semaforizarea în cascadă.

"Ce instituții din Iași se ocupă de semafoarele din Iași, respectiv sincronizarea acestora? Presupun că persoanele angajate în aceste instituții, ce răspund în mod direct de semaforizare, iau o leafă, nu? Presupun că în cel mai poluat oraș din România ar trebui ca cineva din aceste instituții să fi auzit de semaforizare în cascadă, nu?", a scris Nicu Roșu pe Facebook.

Ieșeanul vine și cu exemple concrete de fragmentare a traficului.

"Mai exact, de exemplu, dacă la semaforul de la universitate în Copou se face verde, ce sens are ca la 150 mai jos, la intersectia cu Toma Cozma, să se facă roșu pentru ca, din nou, toată coloana de mașini să se oprească? Ce sens are ca să mi se dea verde pe Independenței la spital Sf. Spiridon, pentru ca 200 m mai încolo, înainte de UMF, să se facă roșu? Adică segmentarea traficului la toate aceste mașini care stau din nou la stop fără nici un sens, emițând noxe, nu este deloc luată în seamă de autorități? De timpul pierdut nici nu mai amintesc...", a continuat el.

Ieșeanul propune și o soluție pentru această problemă.

"Pentru că tot am auzit de lozinca Iași-Smart City, îi învit pe unii sau pe alții să urmărească acest scurt film de prezentare (VIDEO - AICI). Fac precizarea că deocamdată Poliția Rutieră nici măcar nu are acces în timp real la camerele de luat vederi instalate pe marile bulevarde din Iași...", a menționat bărbatul.

În acest timp, compania care s-a ocupat de "semaforizarea inteligentă", UTI, se laudă pe internet că a implementat la Iași unul dintre cele mai performante sisteme din Europa.

"Sistemul de management al traficului implementat în Iași este similar ca funcționare cu sistemele implementate în București și în alte orașe importante din Europa (Berlin, Viena, Roma, Stockholm sau Praga) și are la bază principiul integrării tehnologiilor de măsurare, control și optimizare a traficului în infrastructura rutieră existentă", conform uti.eu.com.

Cei de la UTI cred că în Iași timpii semafoarelor se schimbă în funcție de aglomerația din trafic.

"La nivel tehnologic, principalul avantaj oferit de noul sistem de management al traficului îl constituie modul de funcţionare adaptiv al componentelor de semaforizare și dirijare a traficului, care constă în ajustarea timpilor de semaforizare din intersecţii în funcție de valorile de trafic înregistrate de senzorii care preiau și transmit informații către Centrul de Management al Traficului din oraș, prin intermediul rețelei subterane de comunicații de fibră optică nou construite. De asemenea, traficul este monitorizat și prin intermediul unui sistem de supraveghere video cu circuit închis la nivel urban, imaginile fiind vizualizate și prelucrate în acest Centru. Spre deosebire de sistemul de semaforizare care funcționează pe baza unor timpi ficși, așa cum era și cel din Iași, care nu pot fi adaptați în funcție de volumul variabil de trafic sau alte evenimente (ambuteiaje, accidente, etc.), noul sistem de management al traficului este flexibil și stabilește timpii de semaforizare în funcție de datele culese din trafic prin intermediul senzorilor - numărul de mașini care se apropie de intersecție, viteza cu care acestea rulează, direcția de mers. Sistemul analizează toate variabilele și adaptează "timpul de verde" pentru a asigura un flux continuu al vehiculelor și pentru a preveni eventualele blocaje", mai precizează pe site cei de la UTI.

Reprezentanții UTI promiteau că în Iași se va circula foarte bine la un an de la implementarea proiectului. Au trecut de atunci aproape cinci ani.

"Îmbunătățirea traficului rutier se va face simțită în mod progresiv, sistemul ajungând la potențialul maxim de funcționare în aproximativ un an de la implementare, când timpul de călătorie pe principalele axe ale municipiului, în ora de vârf, se va diminua cu 17%-18%. În primele 6 luni de funcționare, sistemul colectează continuu date despre trafic și se adaptează treptat, astfel încat efectul de optimizare a traficului va putea fi observat de către locuitorii municipiului după această perioadă de ajustare", după cum scriu cei responsabili pe site.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri