Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tragedia din Apuseni: Copilotul Răzvan Petrescu, la o lună de la accident, vrea să se externeze

GALERIE
Copilotul Răzvan Petrescu,
  • Copilotul Răzvan Petrescu,
- +

Copilotul Răzvan Petrescu, rănit în accidentul aviatic produs în Apuseni în urmă cu o lună, a făcut primele declaraţii de la accident joi, înaintea externării sale, spunând că starea de sănătate i s-a îmbunătăţit considerabil şi că se simte bine, el rememorând momentul impactului.

"Starea mea s-a îmbunătăţit considerabil şi pot fi externat, mă simt bine", a spus copilotul Răzvan Petrescu într-o conferinţă de presă susţinută la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.

"Momentul încă este cald, îmi amintesc ce s-a întâmplat şi înainte şi după impact. După impact am avut un moment de inconştienţă. M-am trezit în lateral-stânga faţă în aeronavă, pe jos. Prima acţiune a fost să îmi evaluez starea de sănătate, am văzut că îmi pot mişca degetele de la picioare, dar având fracturi la picioare nu mi le puteam mişca. Braţele erau în regulă, m-am gândit să mă îndepărtez şi m-am târât prin zăpadă şi am reuşit să mă îndepărtez câţiva metri, fiindu-mi frică de o explozie a aeronavei", a continuat copilotul.

El a precizat că imediat după ce s-a îndepărtat de avion a încercat să sune la 112, dar nu a reuşit, din cauza telefonului său "nu foarte inteligent", apoi a reuşit să îşi sune tatăl.

Copilotul a mai spus că a fost ajutat foarte mult de medicul Radu Zamfir, care era în starea cea mai bună dintre răniţi şi care l-a ajutat inclusiv psihic şi i-a dat sfaturi despre ceea ce era bine să facă.

Răzvan Petrecu a mai spus că pentru el va urma o perioadă de refacere de o lună-două, acasă, şi apoi o perioadă de recuperere.

El a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor care vizau detalii tehnice, spunând că ancheta este în desfăşurare în acest caz, singura menţiune făcută fiind aceea că "aeronava era în regulă şi din acest motiv comandantul a decis plecarea în misiune".

"Eu am dat nişte declaraţii persoanelor competente şi nu pot da detalii pentru că este anchetă în curs. Voi putea răspunde acestor întrebări doar după finalizarea anchetei", a precizat Răzvan Petrescu.

Copilotul a mai spus că i-ar plăcea ca după ce starea de sănătate îi va permite să îi viziteze pe moţii salvatori şi să vadă "şi din picioare" locul accidentului.

Întrebat ce dorinţe are, el a spus că vrea să revină la starea sa iniţială de sănătate şi apoi să se urce din nou la manşa avionului.

De asemenea, întrebat ce a simţit când au venit primii moţi la locul accidentului, copilotul a spus că îi consideră pe aceştia ca şi părinţii săi.

"La ora actuală şi, de atunci, de pe 20 ianuarie, îi consider ca şi pe părinţii mei. Un om rănit în munţi, cu o mică speranţă, când vezi pe cineva că îţi vine în ajutor, este un sentiment măreţ, simţi că revii la viaţă. Chiar aşteptam să fim salvaţi", a spus Petrescu.

Întrebat cum vede viaţa sa la o lună de la accident, acesta a subliniat că este emoţionant şi a spus că îi mulţumeşte lui Dumnezeu că l-a ţinut în viaţă.

"Mulţumesc şi moţilor care s-au mobilizat şi au reuşit să ne găsească şi echipei medicale de la Cluj care m-a tratat, m-au readus la viaţă, am fost tratat cu respect, profesonalism şi căldură la Cluj", a menţionat copilotul.

El va fi externat vineri, urmând să fie transportat cu o ambulanţă până acasă, la Râmnicu Vâlcea.

Copilotul Răzvan Petrescu, în vârstă de 23 de ani, a suferit trei operaţii până în prezent.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi, pe lângă copilotul Răzvan Petrescu, şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime şi a pierdut un motor. Medicul Zamfir şi-a reluat activitatea după o săptămână.

De asemenea, medicul Sorin Ianceu a fost externat în 3 februarie, iar ceilalţi doi medici răniţi în accidentul aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, au fost externaţi a doua zi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri