Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tragedia din Păcurari: un vinovat sau mai mulţi? O problemă: semnalizarea!

GALERIE
accident-pacurari
  • accident-pacurari
- +

Accidentul groaznic de săptămâna trecută, din Păcurari, în care au murit patru muncitori de la Citadin iar alţii trei sunt în spital, putea fi oare prevenit? Dincolo de faptul că şoferiţa teribilistă era băută şi circula cu viteză, ceea ce de departe o face principala responsabilă, poliţiştii cercetează şi dacă lucrarea de pe şosea a fost semnalizată corect, din timp.

Jurnaliştii “Ziarul de Iaşi”, care au fost la faţa locului imediat după tragedie, au văzut doar câţiva popici din cauciuc, în condiţiile în care muncitorii lucrau într-o curbă periculoasă. Acest gen de accident a mai avut loc în Iaşi, în urmă cu câţiva ani: mai mulţi angajaţi de la Apavital care sudau o ţeavă într-o groapă de pe şosea, în Bucşinescu, au fost zdrobiţi de un autoturism care a plonjat în interior.

Accidentul a avut loc în anul 2013: un muncitor a murit iar alţi trei au fost răniţi grav. Şoferul a scăpat deocamdata de condamnare. Printre altele, in dosar s-a retinut ca muncitorii nu au semnalizat corect groapa, la fel ca în cazul accidentului de zilele trecute. Muncitorii au pus popici doar în apropierea lor, şi nu au semnalizat din timp şoferilor că urmează un obstacol pe asfalt.

“În alte ţări, o asemenea lucrare este semnalizată cu crearea unei benzi dirijate pentru şoferi, chiar dacă se îngustează sensul de mers. De asemenea, se pun din timp mijloace de avertizare cât mai vizibile, mai ales pe timpul nopţii, inclusiv lumini de avertizare”, ne-a spus un poliţist de la Rutieră.

Culmea este că autoutilitara cu care se aflau muncitorii avea lumini galbene pe cupolă. Maşina era însă, la câţiva metri de muncitori, cu mult în afara curbei periculoase unde lucrau angajaţii Citadin.

Ba chiar unii martori au spus jurnaliştilor “Ziarul de Iaşi” că luminile galbene erau puse în funcţiune însă nu puteau fi observate de un şofer care urcă spre AMRS, dinspre Petru Poni, deoarece curba este strânsă. Acest lucru nu o va absolvi însă de vină pe şoferiţă.

De altfel, Adina Iuliana Ghervase, în vârstă de 39 de ani, a fost arestată sâmbătă pentru 30 de zile, fiind cercetată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului.

CITESTE SI: (VIDEO) „Ţi-ai revenit după beţie?” Şoferiţa accidentului din Păcurari, în faţa judecătorilor

Ea a lovit cu maşina patru angajaţi de la Citadin care lucrau la asfaltarea unei guri de canal, în curba dintre Petru Poni şi AMRS, spre Fundaţie. Femeia avea o alcoolemie în sânge de 0,95 mg/l la prima probă, şi 0,77 mg/l în cea de-a doua probă. Asta arată că alcoolemia era în scădere la momentul recoltării, deci mai mare în momentul impactului.

Tragedia, pas cu pas

Filmul tragediei în care au murit un inginer şi trei muncitori necalificaţi de la Citadin începe în jurul orei 12 noaptea, atunci când Adina Iuliana Ghervase este observată că pleacă de acasă băută. Ea se urcă în autoturismul firmei la care lucra ca agent comercial, un Alfa Romeo.

Cu o oră înainte, din apartamentul acesteia din Valea Lupului plecase “unul dintre concubinii săi”, după cum au afirmat vecinii. Aceasta era divorţată, însă cu primul soţ avea un copil de 13 ani, iar cu un alt concubin un băiat în vârstă de patru ani.

Femeia, care avea o alcoolemie de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, a mers glonţ prin oraş, după cum arată camerele de luat vederi de pe traseu, gonind cu aproape 160 km/h pe unele porţiuni. În curba de la AMRS, femeia s-a speriat de ceva deoarece a lăsat volanul din mâini, maşina a lovit bordura, apoi s-a lovit de colţul unei case, izbind după aceea grupul de muncitori care se aflau adunaţi în jurul unei guri de canal pătrat.

Unii dintre ei aveau lopeţi, târnăcoape, mături, şi dădeau cu smoală porţiunea decupată din jurul capacului, urmând să aplice bitum. În apropiere de ei se afla parcată o autoutilitară încărcată cu unelte şi scule. Autoturismul scăpat de sub control a pulverizat pur şi simplu grupul de şapte muncitori, dintre care, nevătămat a scăpat doar şoferul autoutilitarei.

Autoturismul a lovit utilitara în final, nu înainte de a prinde trei muncitori şi pe şeful punctului de lucru. Cei patru oameni omorâţi sunt inginerul Duca Nicolae Ciprian, de 48 de ani, muncitorii Ioan Cojocaru, 54 de ani, Bounegru Constantin, 45 de ani, şi Şutacu Gheorghe, 48 de ani.

“Victimele efectuau lucrări de reparaţii la carosabil, pe prima bandă. Programul de lucru pentru intervenţie începuse la ora 22. Conducerea ITM a fost prezentă la faţa locului imediat după producerea evenimentului, iar la acest moment cercetarea se află în derulare”, a precizat Costel Grojdea, şeful ITM Iaşi.

-------

Este nevoie de sânge pentru un angajat Citadin rănit

Cei trei muncitori de la Citadin care au fost răniţi în accidentul mortal de joi noaptea se află în continuare internaţi în spital, iar starea medicală a acestora s-a stabilizat, deşi încă nu au scăpat de riscul complicaţiilor. Unul dintre ei a fost trimis spre tratament de specialitate la Spitalul de Neurochirurgie, iar doi au rămas în continuare la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Unul dintre aceştia este un bărbat de 53 de ani care a suferit o fractură de gambă, a scăpat de intervenţia chirurgicală, piciorul fiindu-i fixat cu o atelă ghipsată. Prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi, a declarat că starea acestuia de sănătate este bună, observându-se o evoluţie favorabilă. Al doilea bărbat care se află la „Spiridon” prezintă însă o serie de complicaţii semnificative.

El a ajuns direct în sala de operaţie după ce a fost adus de echipajele de prim ajutor, iar acum este internat în continuare pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

„Este în continuare în ATI, intubat şi ventilat mecanic, sedat, stabil hemodinamic. Va avea nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală pentru fractura de humerus”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu. Problema în cazul acestui bărbat este că are nevoie de mult sânge pentru intervenţia chirurgicală, iar date fiind stocurile reduse la nivel naţional, nu doar local, medicii fac un apel public pentru ca oamenii să vină să doneze începând de astăzi, 20 iunie.

Deja colegii de la Citadin s-au mobilizat şi au fost la finalul săptămânii trecute la Centrul de Transfuzii Sanguine din Iaşi.

„Pentru intervenţia chirurgicală este nevoie de sânge, şi facem apelul pentru toţi cei care pot dona pentru acest pacient, care a primit deja o cantitate mare de sânge, să o facă, pentru că va avea nevoie în continuare să primească sânge preoperator, intraoperator şi posibil post-operator. Sperăm să aibă o evoluţie favorabilă şi starea lui să se stabilizeze”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu. (M.O.)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri