Tragedii în lanț la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași: doi rezidenți de 28 și 31 de ani de la Gastroenterologie au murit la două săptămâni distanță. Cauzele încă nu sunt clare

marți, 15 aprilie 2025, 02:30
7 MIN
 Tragedii în lanț la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași: doi rezidenți de 28 și 31 de ani de la Gastroenterologie au murit la două săptămâni distanță. Cauzele încă nu sunt clare

Doi medici rezidenți de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași au murit la distanță de două săptămâni unul față de celălalt. Vineri, 28 martie 2025, George Ștefan Tilă, 31 de ani, originar din Bârlad, județul Vaslui, aflat în ultimul an al rezidențiatului, s-a stins din viață în timp ce se afla acasă.

Din surse juridice, „Ziarul de Iași” a aflat că acesta suferea de o afecțiune medicală pre-existentă care i-a grăbit sfârșitul, dar nu am reușit să obținem oficial o cauză a morții.

Medicii au fost șocați de moartea tânărului și au căutat să vadă dacă a existat vreo posibilă explicație. Dar comunitatea n-a reușit să-și revină din șoc pentru că două săptămâni mai târziu, duminică, 13 aprilie 2025, Emanuel Mirel Luca, 28 de ani, din Darabani, județul Botoșani, a murit. Era, de asemenea, rezident la Institutul de Gastroenterologie. Surse medicale au explicat pentru „Ziarul de Iași” că, deși inițial era suspectat infarctul drept cauză a morții, primele rezultate ale autopsiei au arătat leziuni la nivel pulmonar, care puteau fi produse în urma unor infecții respiratorii severe. De altfel, aceleași surse spun că tânărul a fost găsit în camera sa, acasă, încercând să deschidă geamul, simțind, cel mai probabil, că nu mai poate respira.

Șefa Institutului de Gastroenterologie: „Ne intimidează pe toți – cât mai putem pune pe cineva la muncă?”

În ultimele două zile, singurele discuții la nivelul întregului spital s-au învârtit în jurul unei singure întrebări: cum s-a putut ajunge în situația aceasta? Pe rețelele de socializare, la comentariile mesajelor de condoleanțe, „Ziarul de Iași” a identificat rezidenți, de la gastroenterologie sau alte specializări, chiar și medici, care deplâng încărcarea foarte mare a personalului medical, cât și stresul gărzilor multiple de la „Sf. Spiridon”.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Este întrebarea pe care și-a pus-o și șefa Institutului de Gastroenterologie, prof. dr. Anca Trifan. Aceasta a recunoscut, într-o dialog cu publicația noastră, că este un mediu de lucru în care „se muncește groaznic de mult”. Dar nu de astăzi sau de ieri, ci dintotdeauna: la gastro sunt cei mai mulți pacienți în majoritatea spitalelor din țară.

CITEȘTE ȘI: Moartea fulgerătoare a Alexandrei, studentă la Drept, în chiar ziua ei de naștere, la cabană. Avea doar 22 de ani

„Pe noi ne tulbură foarte, foarte tare această tragedie. Voi încerca să identific dacă este o cauză de stres suplimentar, dar stresul e în fiecare secundă. La Gastroenterologie mai mult, fiindcă e un număr mult mai mare de pacienți față de alte secții din spital. Așa este dintotdeauna și e în toate spitalele din țară. Ne intimidează pe toți – cât mai putem pune pe cineva la muncă, mai mult sau mai puțin, după ce s-a întâmplat?”, a declarat dr. Anca Trifan pentru „Ziarul de Iași”.

Posibil cauză a morții: infecții virale care au afectat major plămânii

Aceasta spune că a făcut un „inventar” aprofundat al vieții tânărului care s-a stins duminică din viață. Un inventar care se suprapune și cu informațiile pe care ziarul le-a strâns, în paralel, din surse diferite. Emanuel Mirel Luca avea o viață liniștită, nu era consumator de alcool sau droguri, de altfel nici la autopsie nu au reieșit rezultate în acest sens. Mai mult, tânărul nu era nici un băutor înrăit de cafea.

Deși încărcarea pe personalul de la Gastroenterologie este una ridicată, el nu făcuse gărzi în ultimele două săptămâni. Următoarea gardă era programată joi, iar sâmbătă, cu o zi înainte de a muri, fusese liber. A avut unele probleme medicale minore, care l-au determinat să își facă investigații imagistice și analize în profunzime: acestea nu au arătat vreo problemă majoră.

„Este un mediu în care se muncește groaznic de mult. El nu se simțise bine, a făcut un CT și niște analize, în urmă cu o lună, avea niște mici probleme medicale, nu a spus nimănui, poate doar șefului lui direct, eu am aflat ieri (n.red. – duminică, 13 aprilie). Era un băiat tânăr, părea sănătos, se pregătea de nuntă, probabil nu se simțea bine, avea ceva. Avea un coleg de apartament cu care s-a văzut vineri, care a plecat la Roman. Acum, ce s-a întâmplat până duminică…”, a declarat dr. Anca Trifan.

Ce știm însă aproape sigur: atât Emanuel Mirel Luca cât și colegii săi de pe secție au avut în ultimele luni atât gripă, cât și COVID-19, poate chiar simultan. Au fost teste pozitive în rândul personalului, dar nu au fost cazuri grave: mulți au dus boala pe picioare venind la muncă, încercând să îi protejeze, pe cât posibil, pe cei cu care au interacționat. Dar leziunile pulmonare descoperite la autopsie pot fi asociate cu urmele luptei corpului cu infecții respiratorii grave.

Dr. Anca Trifan a mai menționat că studiază ca, în perioada următoare, să ia mai multe măsuri pentru a evalua încărcarea rezidenților de la Institutul de Gastroenterologie și pentru a vedea ce se poate face pentru evaluarea stării acestora de sănătate.

„Suntem obligați să stăm și 34 de ore treji”

„Ziarul de Iași” a identificat și mesaje anonime, pe diverse rețele de socializare, inclusiv Facebook, dar și pe platforme de tip Reddit, în care diverse persoane care se recomandă a fi rezidenți la Institutul de Gastroenterologie de la Iași spun că au un ritm de lucru infernal. „Suntem munciți pe brânci, nu suntem ascultați, când cere ajutorul că avem prea multă treabă nu ne ia nimeni în seamă”, se menționează într-unul dintre aceste mesaje. Rezidenții se plâng de faptul că ajung să facă inclusiv activitățile pe care ar trebui să le facă personalul medical auxiliar sau chiar referenții medicali. De la condicile pacienților, la buletine de analize, EKG-uri, externări, semnături cu cardul de sănătate, certificate de deces, concedii medicale etc. Toate elaborate și apoi introduse în sistem.

Gabriela Ștefănescu

„După o anumită oră, brancardierii nu mai sunt la spital și tot ce e de dus la CT (prin curtea spitalului, de urcat dealul de la Spiridon cu tărgile cu pacienții) sau transfer la alte specializări, tot rezidenții le fac. La ambulatoriul de gastroenterologie, unde sunt peste 100 de pacienți pe zi, tot rezidenții se ocupă de avize pentru pacienți, analize, treaba pe clinică și pacienții internați. Asistentele țipă la rezidenți, comentează când le pui să facă până și chestii elementare sau când le rogi să sune un brancardier să trimită pacientul la o explorare. Gărzile sunt de 24 de ore, a doua zi ești la program, obligat să stai 32-34 de ore treaz și să fii la fel de forjat și să dai același randament”, se mai menționează în răspunsul citat.

Prorector UMF: „E cale foarte lungă să spunem că au murit de suprasolicitare”

„Ziarul de Iași” a luat legătura cu prof.dr. Luminița Iancu, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, care coordonează activitatea rezidenților de la universitate. Aceasta a explicat că specializarea în sine e grea și că sunt și factori de risc care pot aduce probleme de sănătate, chiar dacă este o persoană mai tânără.

„Gastroenterologia este un serviciu greu, cu mulți pacienți și multă muncă. În unele clinici cu rezidenți puțini au 4-5 gărzi pe lună și ai putea spune că nu e ok, asta fac medicii specialiști și primari. Dar în cazul tânărului care a murit duminică, a avut în medie două gărzi pe lună. Este și stres, pot fi și condiții mult mai bune, dar o discuție mai amplă, care implică existența mai multor oameni la suport: infirmieri, brancardieri. Momentan, noi ca universitate nu putem să ne implicăm aici. Sunt peste 3.000 de rezidenți în Iași, toți au probleme, nu toți pot fi medici, dar de aici la a spune că sunt biciuiți și exploatați și au murit de suprasolicitare cred că e cale foarte lungă. Din păcate, sunt probleme de sănătate care sunt ignorate”, a punctat prof.dr. Luminița Iancu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii