Ce e de făcut cu poliţa Euroins? Patronii service-urilor îşi pun mâinile în cap când aud de asiguratorul falimentar
Proprietarii service-urilor sustin ca Euroins deconteaza greu costurile din atelierele auto, î (...)
citeste totvineri, 24.03.2023
„România educată” în tranziţie completă spre „România tâmpită” printr-un record de subfinanţare.
Proiectul de buget pe anul 2023 anunţă un minim de 2,1% din PIB, cel mai mic din ultimii 33 de ani! În exprimarea ministrului Ligia Deca, acest 2,1% (din 6% cât prevede legea) reprezintă „un buget de tranziţie către o alocare justă pentru acest sector crucial ca importanţă pentru viitorul României”. Nici mai mult, nici mai puţin! Avem în desfăşurare, de fapt, o „tranziţie” spre zero, o interminabilă tranziţie spre „România tâmpită”, proiectul de ţară nescris, dar predat ca o ştafetă de la guvern la alt guvern, din criză în criză, din ministru plagiator în ministru impostor. E în gena acestor impostori să ne convingă, de pildă, că „nu există nicio o legătură între calitatea educaţiei şi toaleta din curte” (ex-ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu), că nu există nicio relaţie între salariul unui profesor şi atragerea unor oameni cu vocaţie în domeniu, că industria pregătirilor ar fi un aspect normal şi benefic etc.
Ce am ştiut, ştim şi vom şti despre educaţie în România? Există datele fundamentale, care nu se modifică după cum se schimbă guvernele, după cum vin crizele şi cum ajung banii de la UE. Situaţii care par să fie mai greu de ameliorat decât construcţia autostrăzilor ori reducerea corupţiei, şi care ne bântuie existenţa fără să ne dăm seama cât de adânc ne condiţionează şi condamnă la ceea ce suntem. Date care, după toate informaţiile, vor fi valide şi în 2033 sau 2043.
Analfabetismul funcţional: în ultimul deceniu, în funcţie de conceptualizare şi de marja de eroare, acesta se situează între 40-50%. Fără perspective de ameliorare. Enorm de mulţi elevi sunt lăsaţi în urmă, abandonaţi de sistem. România se situează pe primul loc în UE la abandonul şcolar timpuriu - 15%. Avem şi cele mai slabe rezultate la nivel european în ceea ce priveşte echitatea educaţiei, în condiţiile în care „statutul socio-economic are un efect imens asupra performanţei în educaţie”. Cei săraci nu prea au şanse să-şi depăşească condiţia. Datele Eurostat ne spun că 41,5% dintre copiii români, cea mai ridicată cifră din UE, sunt expuşi riscului de sărăcie şi de excluziune socială. Sunt cifre care blochează respiraţia, dar sunt complet ignorate şi escamotate de autorităţi, foarte puţin sau deloc abordate prin politicile educaţionale.
Cum se reflectă educaţia în preocupările intelectuale ale naţiei? De exemplu, conform Eurostat, doar 6,2% din români citesc cărţi, iar România este pe ultimul loc în Europa la consumul de carte.
Şi, astfel, cea mai căutată „persoană” pe Google în 2022 a ajuns Florin Salam, înaintea lui Vladimir Putin. Avem scriitori români mai citiţi în ţări din America Latină decât în ţară. Statistic, în 2022, 93% dintre români nu au cumpărat o carte. E şi greu: sunt doar două librării la suta de mii de locuitori. De 30-40 de ori mai puţine librării decât casele de pariuri şi jocuri de noroc. La consum cultural, noi subrecorduri: peste 70% dintre români nu au fost niciodată în viaţa lor la teatru, peste 60% nu au vizitat un muzeu, o expoziţie, o galerie de artă. Avem, în schimb, în derulare neaşteptat de multe proiecte de stadioane - spaţii de studii aprofundate şi lăcaşuri de cultivare a vocaţiei culturale naţionale.
Suntem, pe deasupra, nişte bigoţi ipocriţi. Sistemul, în tandem cu poporul, a blocat până şi educaţia elevilor despre propriul lor corp. Efectul: în prezent, rămânem de departe pe primul loc la numărul de naşteri în rândul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani (45% din totalul naşterilor înregistrate în UE). Unul din zece nou-născuţi din România provine din mame adolescente. Cei mai mulţi minori, victime ale traficului pentru sex, sunt înregistraţi tot în România.
Nu ar fi prin urmare nicio mirare că avem cel mai mic nivel de alfabetizare financiară din Europa - 8%. 9 din 10 români „nu au abilităţi de calcul a ratei dobânzii, de diferenţiere între valorile nominale şi reale, precum şi de înţelegere a conceptului de diversificare a riscului”. Dar, vreo 55% dintre noi cred în existenţa Iadului (e acolo, în pământ, sub rezervele de petrol şi lângă gazele de şist!), iar aproximativ jumătate apreciază că horoscopul este o metodă ştiinţifică de prognozare a viitorului! Aşa se face că 32% dintre români ştiu că pandemia COVID a fost declanşată de companiile farmaceutice, în timp ce 52% apreciază că vaccinurile nu sunt benefice pentru sănătatea oamenilor. Mai bine cu tămâie şi descântece de deochi.
Am putea, desigur, continua cu astfel de exemple. Puse cap la cap, ele compun un tablou social tragic. Tragicul şi tradiţiile naţionale combinate, adică tragiţionalul. Pericolul este că am intrat abrupt într-un ciclu în care această Românie analfabetă funcţional preia pas cu pas funcţiile de decizie şi poate impune politicile. De câte ori, în ultimele luni, Guvernul a modificat legi şi ordonanţe pentru subvenţionarea preţului energiei, nefiind în stare să prevadă efectele juridice în lanţ, zăpăcind şi înnebunind oamenii? Aceşti oameni legiferează fără să înţeleagă ce fac - o dovadă a analfabetismului funcţional în exerciţiu la vârful statului. E firesc ca tagma acestora să aloce 2,1% din PIB pentru educaţie. Ei funcţionează ca o generaţie pentru care e natural ca tăierea pensiilor speciale să fie „neconstituţională” şi sacrificarea educaţiei copiilor „normală”. E firesc ca ei să nu parieze pe viitorul celorlalţi, pentru că niciodată nu au fost în stare să gândească în afara intereselor personale.
Cuvinte cheie: + analfabetism functional, Romania educata, buget Educatie 2023, consum cultural 2022
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ministerul de Externe de la Kiev a pus “tunurile” pe senatoarea Diana Şoşoacă
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
32 de poliţişti ieşeni au fost avansaţi în grad de Ziua Poliţiei Române
Cine sunt oficialii români care îl vor arbitra duminică pe Cristiano Ronaldo
Brokerii se opun plafonării prețurilor RCA. Mulți dintre ei și-ar pierde jobul
Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru o masă cu peşte, în post
FOTO Parc superb, de agrement, la Horpaz/Miroslava. Dezbatere publică de la ora 18
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Octogenar mort pe holurile spitalului după ce a fugit din salon
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a face boli cardiovasculare
Microbuz cu infirmiere românce, implicat într-un accident în Austria. O femeie a murit
Un avion Tarom a aterizat de urgență la Istanbul după o amenințare cu bombă
Mașină Google Street View, implicată într-un accident în Ovidiu, Constanța
VIDEO Patinaj artistic: Moment în premieră în proba de perechi de la Campionatul Mondial
Monica Niculescu s-a califiicat în optimi la Miami Open, la dublu
Karpaten Turism aduce vacanțele All Inclusive la Iași, la Moldova Center (P)
„Marea prescripţie” loveşte din nou. Jongleriile unui executor ieşean, achitate una după alta
Calendarul consultațiilor oftalmologice la nou-născut și copilul de vârstă mică (P)
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval
Care sunt cele mai vânate clădiri de locuinţe de pe piaţa premium din Iaşi?
Proiectul de brand al Iaşului, medalie de aur, după ce a concurat cu două firme din Londra
Ce a lăudat primarul Mihai Chirica? Mai nimic bun la juniorii Politehnicii Iaşi
Primul ieşean condamnat pentru că a condus drogat scapă cu cazierul curat și cu dreptul de a conduce
Care este mecanismul din spatele jocurilor de păcănele? Iată ce trebuie să știe pasionații…
O bandă de spărgători de maşini şi-a făcut de cap mai multe luni de zile
Se reia licitaţia pentru documentaţia necesară reabilitării termice a Palatului Administrativ
A început votul în Competiţia Destinaţia Anului 2023. La ce categorie concurează Iașul
Denisa Ionaşcu, secretarul CL Iaşi, a pierdut prima rundă a meciului cu primarul Mihai Chirica
ASF: Poliţele de asigurare emise de Euroins România îşi păstrează valabilitatea
Alexandru CĂLINESCUDuşmanii democraţiei |
Neculai SEGHEDINSateliţi |
Codrin Liviu CUȚITARUJonathan Coe, un prieten al Iaşului (III) |
George ŢURCĂNAŞUBucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională |
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.