Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Traian Băsescu: Numai când ai majoritatea poţi să faci alegeri anticipate

GALERIE
Traian Basescu
  • Traian Basescu
- +

Fostul preşedinte al României, europarlamentarul Traian Băsescu, crede că sunt şanse mari să avem alegeri anticipate, însă doar aşa cum îşi doreşte PSD, adică odată cu alegerile locale când social- democraţii au cea mai mare mobilizare în teritoriu. ”Numai când ai majoritatea poţi să faci alegeri anticipate, când nu ai majoritate parlamentară, nu te apuci”, spune Băsescu, afirmând că OUG privind alegerile anticipate ”nu prea are mare rol”.

”PSD are toată îndreptăţirea să facă acest joc. Responsabilitatea este a celor care au împins jocurile dând posibilitatea PSD-ului de joc atât de largă. Aş trage o concluzie de început, numai când ai majoritatea poţi să faci alegeri anticipate, când nu ai majoritate parlamentară, nu te apuci”, a declarat Traian Băsescu la Digi24, miercuri seară.

Întrebat ce şanse dă alegerilor anticipate, Traian Băsescu crede că jocul e făcut de PSD în această privinţă. ”Ca să fiu foarte sincer, destul de mari pentru că se vede jocul pe care îl face PSD, eu cred că va forţa nota pentru alegeri parlamentare şi locale în aceeaşi zi. Este singura variantă în care PSD ar merge la alegeri anticipate. De ce? Pentru că ziua în care sunt alegerile locale, PSD mobilizează foarte bine tot aparatul pe care îl are în teritoriu. Primarii vor să îşi menţină funcţiile, consilierii se bat pentru funcţiile lor, plus directorii locali, tot ce au numit în timpul mandatului se va bate şi dacă tot se bat pe voturile lor, vor pune o ştampilă şi pe partidul care i-a numit pe posturi, care i-a sprijinit să câştige alegeri”, a declarat Băsescu.

Întrebat, de asemenea, dacă e bine pentru cetăţeni, fostul şef al statului spune că PSD are posibilitatea să ţină Guvernul Orban într-un interimat care să îl erodeze până la toamnă.

”Categorc nu, gândiţi-vă la Bucureşti cum ar arăta. Problema nu e prea multe buletine de vot, dar există o decizie a Curţii Constituţionale care nu recomandă alegerea în aceeaşi zi şi a Parlamentului şi a demnitarilor locali, dar cu o ordonanţă de urgenţă multe se pot rezolva. Deci atenţie, eu lansez această ipoteză ca o posibilitate. PSD are această posibilitate sau are posibilitatea să ţină guvernul Orban într-un interimat care să îl erodeze până la toamnă, când vor fi alegerile legislative”, a declarat Traian Băsescu. Băsescu mai spune că ordonanţa privind alegerile anticipate ”nu prea are mare rol”.

”Nu prea are mare rol acea ordonanţă pentru că procedura asta se putea face fără nicun fel de ordonanţă, pe prevederile constituţionale existente. Orice partid din opoziţie ar face jocul pe care îl face PSD. Este adevărat, sunt câteva lucruri criticabile în ordonanţă, dar nu sunt fundamentale pentru stabilirea momentului alegerilor. În momentul de faţă, stăpânii jocului de alegeri sunt cei din opoziţie, PSD. Îmi doresc din tot sufletul ca PSD să piardă alegerile, dar nu pot să nu observ că nu am auzit la PSD ideea de anticipate, ci am auzit-o la preşedintele ţării şi pusă în aplicare de Orban. Responsabilitatea instabilităţii o au ei, alianţii noştri, ai PMP-ului au această responsabilitate pentru că eu şi înainte de declanşarea acestei proceduri nefericite am tot spus că nu-i bine, dar în momentul de faţă toate piesele sunt în mâna PSD-ului. Nu ai voie ca partid care vrei să câştige sau care are minimă capacitate de analiză să nu realizezi că neavând majoritatea, eşti dependent de unii şi de alţii. Şi uite, Ponta le-a arătat cum e cu cuvântul dat, dacă s-au gândit la Tăriceanu, Tăriceanu a mai rămas el cu Tudy, lucrurile sunt dificile”, a declarat fostul preşedinte.

Traian Băsescu mai spune că singura variantă pe care o vede e un guvern format din mai multe partide. ”Nu-i decât o singură variantă care e greu de realizat, încropirea unui guvern cu mai multe partide, două-trei partide, care să devină un guvern satbil, care primeşte votul Parlamentului şi să lase lucrurile să se desfăşoare conform Constituţiei, adică în iunie locale şi în toamnă legislative pentru că altfel PSD va face praf credibilitatea PNL-ului până în toamnă. În momentul de faţă nu poţi să faci un Guvern neîncropit, dar avem nevoie, în interesul ţării, de un guvern stabil pentru că interesele de partid, cel puţin al PSd-ului este să ţină PNL-ul agăţat cât poate de interimatul ăsta, până îl decredibilizează. Aici discutăm de interesul naţional care ar fi un Guvern stabil stabilizat”, a mai declarat Traian Băsescu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri